Sójová omáčka
Svojstojná sójová omáčka „like second stomach“ (v preklade z druhého žalúdka)
Gebuzina so sójou. Dá sa jesť samostatne, no ak by ste si k nej chceli priložiť zopár knedlí, nikto Vám nevynadá.
Ak patríte medzi tých, ktorí sa pri vyslovení slova sója strasú od hnusu, vitajte v klube. Tiež nemám sóju rád, ale nedávno som skúsil trochu experimentovať a podarilo sa mi dosiahnuť natoľko zaujímavé jedlo, že mi nedá nepodeliť sa o recept aj s vami.
Nie je to lacné jedlo. Aby bolo dobré, je potrebné do hrnca márne „vyčľapkať“ veľmi drahé veci ako smotana, syr a podobne, ktoré by človek radšej priamo zjedol.
Postup prípravy je síce jednoduchý, ale ufúľate pri tom veľa hrncov. Z tohto pohľadu sa môže zdať recept nepríjemný.
Príprava sóje
Kúpte sójové kocky veľkosti aká sa vám páči. Nemusí to byť veľkosť rezňov, tie sú drahé. Dostať aj sójovú drť – tá by zas mohla pôsobiť čudne.
Najviac sa asi hodia sójové kocky, ktoré vyrába viacero výrobcov. Majú zhruba rovnakú kvalitu, ale ak máte nejaké obľúbené, kúpte si tie.
Do asi 1l vody hoďte zo 3 kocky Masoxu alebo Maggi. Čím menej vody a viac kociek, tým bude chuť sóje lepšia, ale príprava bude drahšia. Prebytočnú vodu ochutenú kockami totiž dychtivo vypije výlevka.
Vo vode nechajte kocky rozpustiť. Kým zovrie, bude z toho hustá polievka. Táto polievka bude veľmi slaná, z toho si však nič nerobte. Vylejeme ju.
Keď voda vrie, vhoďte do nej sójové kocky z troch sáčkov. Odporúčam vybrať si radšej veľký hrniec, pretože kocky zväčšia svoj objem možno aj na dvojnásobok, tak nech majú na tieto svoje aktivity dosť miesta. Neskôr sójové kocky vsiaknu do seba časť tekutiny a požiadavky na priestor v hrnci sa opäť zmenšia.
V hrnci povaríme kocky zopár minút. Nemusí to trvať dlho, ale čím dlhšie budete variť, tým rýchlejšie sa kocky napijú polievky a zmäknú. Podľa návodu by sa sója mala variť zhruba 20 minút až pol hodinu. Niekedy to môže trvať aj kratšie.
Či sú kocky uvarené zistíte tak, že niekoľko z nich vyberiete a ochutnáte. Nesmú byť v strede tvrdé.
Pri koštovaní odporúčam opatrnosť, varené kocky môžu pekelne páliť a s popálenými ústami toho veľa nenakoštujete.
Uvarené a mäkké kocky sú pripravené na spracovanie.
Posledným krokom bude, že polievku s kockami scedíme.
Niektoré návody odporúčajú mierne ich aj vyžmýkať, aby ste odstránili polievkovú chuť. Myslím, že žmýkanie nie je potrebné, stačí ak prebytočný bujón odkvapká.
Hrniec dva – omáčka
Medzitým, než sa vám budú variť sójové kocky, môžete v druhom hrnci začať opekať cibuľku. Nemusí byť nakrájaná nadrobno, iba ak by sa vám veľmi chcelo.
Cibuľku chvíľku trápte teplom na oleji…
… potom prisypte trochu múky. To celé tepelne namáhajte, kým to nezhnedne.
Keď cibuľka spolu s múkou majú prijateľnú farbu a vy neodolateľnú chuť koštovať, môžete pokračovať.
Presypte cibuľku do iného hrnca a pridajte asi 3 – 4 deci plnotučného mlieka.
Poznámka pre matematikov: správne riešenie príkladu tri mínus štyri nie je mínus jedno deci! Správny výsledok vzorca „tri mínus štyri deci“ je v kuchyni vždy „zhruba plus pol litra“.
Namiesto mlieka môžete použiť aj smotanu na varenie alebo sladkú smotanu. Čím hustejšia tým lepšia (a drahšia).
Cibuľku s mliekom začnite variť a vsypte do nej jeden sáčok omáčky „Vitana na kuracie mäso“. Táto pochutina je veľmi dobrá a má zaujímavú chuť, na akú u nás možno nie sme zvyknutí. Ak ste bohatí, môžete použiť aj sáčky dva.
Dosypte trochu mrazenej zeleniny, napríklad čínskej zmesi. Môžete však použiť aj inú, napríklad maďarskú. Výsledná chuť bude lepšia, ak v zmesi budú kúsky papriky alebo rajčín. V zmesi „Čínska“ (na obrázku) sú aj šampiňóny, ktoré tomuto receptu pomôžu v zmysle čím viac, tým lepšie.
Ostatne, nikto vám nebráni experimentovať. Pravdepodobne nech do hrnca hodíte čokoľvek (nie staré papuče!) výsledok bude dobrý. A navyše, ak budete „sójovú gebuzinu“ počas varenia pravidelne koštovať, zrejme neurobíte chybu.
Keď omáčka vrie, môžete do nej pre zahustenie vytlačiť aj nejaký kvalitný, vysokotučný syr. Ten z obrázka je mimoriadne dobrý, no predstavuje neuveriteľné duševné vypätie tlačiť ho iným smerom, než do seba.
Pohľad na omáčku, do ktorej som práve pridal sušenú omáčku.
Pohľad na omáčku s uvarenou zeleninou.
Tento zázrak by ste mali variť najmenej 5 minút, aby sa rozpustili sušené kúsky zo sáčkovej omáčky – hrudky v tanieri by asi nikomu nechutili. Ak máte pocit, že mrazená zelenina sa za 5 minút neuvarí, varte zmes dlhšie. Koštovka povolená, neskúseného kuchára však opakovane varujem pred popálením si jazyka.
Obarený jazyk nie je jedlo, ale stav, kedy je myseľ zastretá zlosťou a chuťové poháriky prevrátené hore dnom.
Miesto činu: Vytlačenie syra do omáčky. Škoda ho.
Ako sa dá tušiť, nakoniec zmiešajte sójové kocky, ktoré sú už určite dôkladne odkvapkané, s omáčkou. V tomto stave môžete výslednú gebuzinu trochu povariť, aby sójové bôby nasiakli chuťou omáčky.
Uznávam, na prvý pohľad toto jedlo vyzerá, ako keby bolo z kategórie „second hand“, vlastne „second stomach“, čiže z druhého žalúdka… Ak sa vám to nepáči, spravte si niečo iné.
Alebo dajte viac mlieka.
Jedlo je možné podávať samostatne. Keď ho zjete za tanier, budete určite sýti. Obsahuje dosť veľa tučných vecí, napríklad olej a smotanu, preto hladní určite neostanete. Ak máte knedle, varené cestoviny, či inú prílohu, môžete ich priložiť na tanier.
vecernica 18. júla 2010
Vynikajuci recept:}
Inspiroval ma ,ako stravit zabavny den nad sporakom a kastrolmi:}
Marian 19. júla 2010
Nevyzerá to najlepšie ale chutí to velmi dobre odporúčam…
Barus 3. júla 2012
Ale ten recept len prekypuje zdravim 😀 bujon, nejaka podivna omacka zo sacku, syr v crievku….