Vtáčie mlieko
Ako na obľúbenú a veľmi nediétnu pochúťku.
Ak sa občas niekde spomenulo vtáčie mlieko, vždy som si vravel mňam, to by som si dal. Lenže moje papagáje sú primladé a ešte nemajú vemená. Nedávno som však videl priamo na krabici mlieka recept. Skvelý marketing – tak som to hneď kúpil. Mlieko mi príliš nechutilo, ale recept funguje.
Pri výrobe vtáčieho mlieka narazíme na jediný vážny problém, a to riziko, že nám to celé prihorí. Tomu sa však dá bezpečne predísť – nevariť v obyčajnom hrnci. Ideálne je, ak máte špeciálny hrniec s dvojitými stenami.
Do takého hrnca sa naleje voda, ktorá zovrie a mlieko nemôže prihorieť, pretože teplota vriacej vody nepresiahne 100 stupňov.
Ak taký hrniec nemáte, odporúčam vložiť menší hrniec do väčšieho, čím dosiahnete rovnaký efekt, ibaže to viac hrkoce.
Operácia začína napustením vody medzi steny hrnca.
Vodu treba okamžite okoštovať, či je čistá a chutná. Ak je v poriadku, vtáka odtrhneme, odoženieme a hrniec s vodou dáme variť. Nalejeme doň liter čo najplnotučnejšieho mlieka. Zdravé varenie je aj tak len pre chudých a nám už to môže byť jedno.
Kým mlieko zovrie, rozbijeme 6 vajec tak, aby bielka padali do pohára a žĺtka si necháme v škrupinkách.
Aj v tomto kroku sa určite náhle zjaví náš odohnaný kvalitár, ktorý posúdi akostnú triedu vajec.
Oddelené žĺtka necháme odpočívať.
Bielka, ktoré sme čľupli do pohára, vyšľaháme elektrickým mixérom do bielej, pomerne pevnej peny. Chrstneme do nich štipku soli a niečo cukru. Presnejšie váhové a objemové údaje vám natruc nepoviem.
Kto nemá elektrický šľahač, môže použiť metličku. Šľahanie rukou je otravné a únavné, ale poskytne rovnako kvalitný výsledok. Pri ručnom šľahaní chutných gebuziniek sa, žiaľ, často stretávame so zaujímavým fyzikálnym úkazom, takzvaným pseudosublimačným molekulárnym transferom, keď sa objem šľahanej hmoty v hrnci samovoľne zmenšuje. V závažnejších prípadoch môže tento jav privodiť až žalúdočné ťažkosti šľahajúceho.
Najneskôr keď mlieko začína vrieť, odnesieme zvedavého vtáka do inej miestnosti. Ak by totiž padol do vriaceho vtáčieho mlieka, zmenilo by sa to na prípravu výživnej krémovej papagájej polievky s príchuťou peria. Na ňu by sme potrebovali navyše ešte trocha cibuľky, zeleninu a cesnak.
Teraz budeme z bielok vyberať lyžičkou kôpky.
Ak sa nikto nepozerá, môžeme sa hrať na vtáka. V záujme vtáčieho mlieka však je, aby sa aspoň časť bielok nakoniec predsa len dostala aj do hrnca.
Tým nemyslím, aby ste tie bielka do hrnca vypľúvali! Proste si ich odtrhnite od úst. Budú plávať na povrchu a variť sa. Každá kôpka nech sa varí zhruba 2 minúty z každej strany.
Mne sa takéto pekné knedličky nedarí vyrábať, pretože som netrpezlivý. Na ich tvare mi nezáleží, a tak vytvorím iba bielkovú gebuzinu. Len kvôli foteniu som sa pred vami snažil robiť dojem.
Bielka sa v horúcom mlieku uvaria a zostanú v nich pritom zakliate bublinky z peny. Preto budú chcieť stále plávať na povrchu mlieka.
Uvarené bielka snímeme z povrchu mlieka a dáme napríklad do taniera. Tam nech si trocha odpočinú.
Teraz prídu na rad pripravené žĺtka, ktoré si už isto iste oddýchli.
Hodíme ich do nádoby, v ktorej sa predtým šľahali bielka. Ženy ju (aj mixér a pol kuchyne) už určite umyli, ale buďme realisti – to netreba. Nasypte na žĺtka zo 6 polievkových lyžíc kryštálového a jedno vrecúško vanilkového cukru. (Našinec predpísanú dávku cukru okamžite zdvojnásobí!)
Tiež ešte neumytým šľahačom teraz mierne potrápime aj žĺtka. Nie je nutné roztopiť cukor úplne, stačí, ak hmota stratí pôvodne žltú farbu. Znamená to, že už začína byť penou.
V tejto fáze je mimoriadne problematické prestať s kontrolným koštovaním. Šľahané žĺtka s cukrom sú vynikajúce a dokiaľ raz nezaľahnem so salmonelózou, tento názor nepozmením. Aj detašovaný vták za dverami už zistil, že sa tu koštuje bez neho niečo veľmi nezdravé (čiže dobré), hlasno píska a hádže sa zvonka o kuchynské dvere.
Žĺtka dôstojne a veľmi pomaly vlejeme do zvyšku mlieka. Intenzívne miešajte alebo mierne šľahajte.
Vy pokojne môžete použiť obidve ruky, je to pohodlnejšie, ako keď sa v pravej drží foťák.
Hotovo. Ešte počkáme nejakú hodinku, kým to vychladne. Spomínal som, že treba vypnúť pec, keď ste naliali žĺtka do mlieka?
Do vychladnutého mlieka naťapkajte odpočívajúce varené bielka a už môžete na tento produkt lákať svojich blízkych. Očakával by som vďačné pohľady detí a zdesené gestá diétológov.
Pre hazardérov
Keď už sa ťapkáme s vajíčkami: Kto sa nebojí salmonely ani žlčníkového záchvatu, do hotového ranného kakaa nech si dá zo 2 až 3 surové žĺtka. Poriadne zamiešať, alebo krátko mixovať. Piť pomaly metódou hlasného sŕkania. Je to lepšie ako sex! Najmä, ak namiesto kakaa dáte kopcovitú polievkovú lyžicu Ovomaltine, ktoré neviem prečo na Slovensku nie je a rastie iba v regáloch Rakúska.
Hana 14. februára 2008
Dávno som sa tak nenasmiala. Super štýl. asi si večer predsa urobím to vtáčie mlieko, ktoré nám mama robila dávno pradávno mňam. H.
Kordosova Jana 20. februára 2008
Super,pre mužov.Uplne podla lopaty.Ani v kucharskej knihe to tak nezobrazia.
kralovna 24. februára 2008
u mna ochutnavaju chlpaci
:))))
Nikol 5. marca 2008
Ďakujem!!!Presne takto by sa mali písať všetky kuchárske knihy. Tento recept som prvý a posledný raz pripravovala ešte za tvrdého socíka na Špecifickej príprave dievčat v 7.ročníku ZŠ a priznám, že ešte teraz si, so slinkami v ústach, naňho spomínam. Vďaka Vášmu super prevedeniu ho určite v blízkej dobe pripravím aj mojej dcérke, ktorá je biedny jedák, ale na sladké sa vždy prilepí ako mucha na med. Držím palce a pozdravujem papagáje, ktoré, dúfam, že už podrástli z toľkých kalórií, čo tam počas varenia pojedli.
dzigo 16. marca 2008
je to až príliš kalorické , ja som si to troška upravil a miesto žltok do mlieka som urobil do mlieka riedky puding / podľa výberu / je to troška menej nezdravé
Majka 17. marca 2008
Veľmi rada robím tento krémeš, pretože je výborný, mohol by napísať viac receptov.Ďakujem
Maria 3. apríla 2008
Miluju toto jídlo , jako děti jsme to měli velmi často i mé děti to měli rádi . někdy když mě honí mlsná tak se to uvařím . už jsem to vařila i svým vnoučatům………a dostala jsem pochvalu……..je to vzpomínka na mé dětství………..s pozdravem Maria
bladeryan 14. mája 2008
vynikajúce a zábavné,jednoduché a praktické.Tiež som vtáčie mlieko už roky nekonzumoval a dostal som na neho chuť……!!!!!
janička 8. januára 2009
Na existenciu tohto pokrmu som už dávno, dááávno zabudla. Nedávno som ale videla super film- Záhrada, ktorý mi ho pripomenul a keďže som jeho výrobu nikdy neovládala, rozhodla som sa dopátrať receptu. A tento ma nielen inšpiroval, ale aj naozaj pobavil.
lentilka 13. januára 2009
mnam 🙂 asi po 5 rokoch som navarila tuto dobrotu. sice podla maminkinho receptu, ale v podstate je rovnaky ako tento tu. ako u viacero predo mnou, aj u mna vtacie mlieko vyvolava spomienky na detstvo. az prilis dobre si vybavujem, ako som raz prisla domov po nejakej prechadzke, mala som mozno 5-6 rokov, a na stole cakalo vtacie mlieko. mama sa ma silou mocou snazila presvedcit, ze podojila lastovicky, co nam zvyknu sediet na okne. mam z toho celozivotnu traumu, pretoze napriek mojim namietkam ze to predsa nie je mozne – rodic by mi predsa neklamal, no nie?
ps: skvely opis 🙂
Renáta 22. februára 2009
Dlhé roky som tento recept nerobila, dokonca som si naň ani nespomenula. Keď sme boli malé, mama nám to robievala veľmi často, lebo sme sa toho nevedeli dojesť 🙂 Teraz mám dve malé deti, takže vtáčie mlieko pripravujem pravidelne, nielen kvôli nim, ale aj kvôli sebe! Je to veeeľmi príjemná spomienka na detstvo :-)))
P.S.: Skutočne úsmevný štýl písania. Takto by mohli ľudia písať, rozmýšľať, rozprávať… aj v iných oblastiach života, nielen pri varení, nielen na webe pri blogovaní. Hneď by bolo veselšie na svete 🙂
Marcel 7. marca 2009
aj mna inšpiroval moj obľúbený film Záhrada. Vtáčie mlieko som mal naposledy v škôlke, to už je 20 rokov…
Lenka 25. marca 2009
Pridavam sa do partie ludi, ktori pili toto mlieko naposledy v skolke.
Preto dakujem za tento recept a zaroven sa super pobavenie.
Dobre som sa zasmiala 🙂 Super styl pisania.
Elenka 7. apríla 2009
Presne tak – film Záhrada 🙂 … nikdy som vtáčie mlieko nejedla, ale tak ma to inšpirovalo, že som šla pozrieť sem. Skvelý sposob písania receptov!!! Kašlem na kalórie!!!! :D:D
zlata 18. júna 2009
vtačie mlieko fajne a nelem pre vtačky ale pre ludzy.
zlata 18. júna 2009
fajne vtačie mlieko nelem pre vtačky.
zlata 18. júna 2009
vypražane redkovky-obalit v trojobale alebo v cestičku.Lacne netreba kupovt maso.
bobana99 8. augusta 2009
pánečku..na túto maškrtu som už takmer zabudla,mamina nám ..teda mne a mojim súrodencom …ho často varila keď sme boli malí…a keďže mám doma jedného veľkého maškrtníka určite to vyskúšam uvariť…som rada že som našla takúto skvelú stránku…ak budem mocť rada prispejem nejakým receptíkom…
Lukala 16. augusta 2009
No ja som anti- kucharka, varim len zopar velmi rychlych a velmi jednoduchych jedal. Ale dnes neviem preco mi napadlo vtacie mlieko a hopsa- hned 1 vygogleny recept a aky uzasny 🙂 Uz sa aj chladi v kuchyni. Uvidim, co povedia decka , ked sa vratia z treningu. Urcite , ze mamicka sa zblaznila a potom …? Super recept aj pre nemehla ako som ja :))))
chillipapricka 9. októbra 2009
Jaj to bolo super,davno som sa tak dobre nepobavila pri citani receptu,snad mozem tvrdit ze este nikdy.Zajtra si ho urcite uvarim,uz sa tesim,ale v mojom pripade budu ochutnavaci traja chlapi a pes 🙂
Soňa 28. októbra 2009
krásny štýl, toto je asi najlepšia a najvtipnejšia kuchárska kniha, akú som kedy čítala:DD
zuzana 14. novembra 2009
ďakujem za super receptík aj mne pripomína detstvo preto som sa rozhodla,že spravím vtáčie mlieko mojej dcére. Ozaj super komentovanie receptu presne takto zvyknem variť aj ja, a potom zistím, že je toho trochu málo…
Palino 3. februára 2010
Tak dávno sme sa na recepte a predvedení tak dobre nezasmiali. Idem to skúsiť uvariť ….
martin 16. februára 2010
Len tak som dostal chut na vtačie mlieko a manželka ma odstavila abysom si ho uvaril sam.No ak sa mi podari tak budem neskutočne rad….paradne podana forma receptu…
heda 28. júla 2010
Ja som si postup, žiaľ prečítala až teraz, ale myslí, že to nevadí. Som už staršia a veľmi sa mi páčil technologický postup výroby tohoto receptu. Robila mi ho maja mamička, keď som bola malá a urobí ho aj mojím vnúčatkám. Ďakujem za peknú pripomienku z mladosti.
selena 30. mája 2011
mnaam 🙂
Zanka 3. augusta 2011
Ja som ho robila a veľmi nám chutilo ale predsa by som chcela podotknúť že ten recept má len jednu malú chybičku pretože keď sa robilo to mliečko nie je uvedené že zlatý klas netreba dať celý balík lebo po vychladnutí je hustý ako puding. To ale má zostať redšie.Inak dobrú chuť.
johny 5. januára 2012
Miro, pri takejto zábave netreba ísť ani von!
p0nosk4 17. marca 2012
nemame papagaja..nemozme robit 🙁
Miro 9. júla 2013
Som celkom rad ze sa to da okomentovat, lebo som to nedocital ani do polovice. Pisal to podma mna niekto kto ma strasne vela zbytocneho casu a strasne trapne rastuci mozog. Bol som zvedavy na vtacie mlieko a po prvych dvoch odstavcoch som sa dozvedel len kopu zbytocnych kecov o nejakom vtakovi, zodpovedajuce veku osoby co to pisala cca. 12 rokov. Dakujem za zabity cas.
Mato 26. októbra 2013
Urobili sme to podla receptu. Neviem, cibudeme schopni cakat na nejakuvychladnutu zmes. Chuti to super!
Rodrigez 24. novembra 2013
Si výnimočný kuchár!
Ani nie profesionál ani nie amatér, proste iba komediant.
To sa mi páči, už nech ťa vidíme v nejakej relácii o varení v TV.
Poď do toho 🙂
kia 9. augusta 2015
vyborny recept, robila som ho priatelovi uz 3x, len z polovicnej davky a nevedel si vynachvalit! palec hore!
Olgica 27. septembra 2018
ste super , podľa Vášho návodu sa snáď naučím aj variť , ďakujem
pozdravujem papagája