web dobre-jedlo.sk píše Miro Veselý. Pozrite si aj:

Vianočné pečivo z lineckého cesta (celozrnné)

Tradičné vianočné pečivo z lineckého cesta je klasika. My si dnes ukážeme variantu ako vyrobiť celozrnné linecké cesto. Použijeme preto celozrnnú múku, ktorá obsahuje o niečo viac vitamínov, minerálov a vlákniny. Tak dosiahneme, že toto vianočné pečivo nebude až tak ťažkým prehreškom voči racionálnej strave. Ale netešte sa. Ak sa chcete správať rozumne, nejete ho veľa. Preto aj tento recepis na vianočné pečivo bude len na jeden plech. Pre rodinu to stačí presne na to, aby ste vykúzlili vianočnú atmosféru pomocou pečiva a pritom neskončili o 5 kíl ťažší.

Komu nechutí celozrnné linecké cesto môže siahnuť po klasickom recepte z lineckého cesta. My si dnes upečieme rovnakú verziu tohto vianočného pečiva, ale z celozrnnej múky. Vopred priznávam, že celornná múka sa správa trocha inak a je možné, že vám tieto vianočné koláčiky nebudú chutiť až tak. Priznám sa aj k tomu, že nedávno som tento recept skúšal vyrobiť s použitím trstinového cukru. Ten však nie je práškový a tak to skaramelizovalo. Výsledok bol úplne iný koláčik, zato však zmizol nečakane rýchlo, všetkým chutil.

Pristúpme k receptu.

Vianočné pečivo z lineckého cesta - maslo

Štvrťkilové maslo takto rozkúskujte a nechajte zmäknúť na izbovú teplotu. Aj vajce nech sa zohreje na takú teplotu.

Vianočné pečivo z lineckého cesta

Odvážte 375 gramov celozrnnej špalddovej, alebo pšeničnej múky.

Vianočné pečivo z lineckého cesta - cukor

125 gramov práškového cukru.

Vianočné pečivo z lineckého cesta - miešame

To hoďte do misky s maslom. Jedno vajce a ak máte, tak nastrúhajte niečo citrónovej kôry. Kôra býva často chemicky ošetrená a nemusí byť vhodná na konzumáciu. Druhou možnosťou je nasadiť citrónovú esenciu. To však zas je chémia.

Vianočné pečivo z lineckého cesta - cesto

Pár minút to zmiešavajte a potom linecké cesto nechajte odpočinúť. Aspoň 10 minút.

Vianočné pečivo z lineckého cesta - valček

Na pomúčenej doske budete vaľkať. Odporúčam, robte to tak, aby sa do cesta dostalo čo najmenej múky.

Vianočné pečivo z lineckého cesta - vaľkanie

Správne vyvaľkané linecké cesto má mať asi tak 5 milimetrov hrúbku. Ja robím asi 7 milimetrov. Ľahšie sa mi s tým manipuluje. Nie som skúsená gazdiná. A skúsené gazdiné teraz asi znechutene vykríknu, že mi šibe.

Vianočné pečivo z lineckého cesta - krájanie

Linecké cesto totiž proste nakrájam nožom na štvorčeky. Kto sa má trápiť a formičkou vykrajovať kolieska, srdiečka a iné hlúposti? Štvorčeky sú pekné a na chuti im to neuberie.

Vianočné pečivo z lineckého cesta - na plechu

Štvorčeky nukladajte na plech. Vaše vianočné pečivo je ako kukla z ktorej sa už za chvíľu vyliahne motýľ. Tento prerod spôsobí pec, ktorú necháme po plných 40 minút pôsobiť 180-timi stupňami na tento plech vianočného pečiva. (Plus mínus 15 minút podľa toho, ako blízko bude plech od zdroja tepla)

Vianočné pečivo z lineckého cesta - na plechu

Takto bude naše vianočné pečivo vyzerať hotové.

Vianočné pečivo z lineckého cesta - odrezky

Obkrajkov sa nebojte. Radi sa o ne podelia pečúci autori koláča, papagáje, psy, mačky, králiky, aj iné domáce zvieratká. Pre nikoho z menovaných však nie je tento koláčik vhodnou potravinou.

Vianočné pečivo z lineckého cesta - výsledok

Ale ak chcete dotvoriť atmosféru Vianoc, tak môžete.

Takže to je recept na linecké cesto a vianočné pečivo. Mimochodom nepočítal som to presne, ale jeho energetická hodnota je dosť nepríjemnou vecou. V časoch keď som bol tučný som nemal problém zjesť na posedenie za plech takýchto vianočných koláčikov. A posedel som pri nich aj viac krát – kým boli. Materiál, z ktorého sa vyrába linecké cesto má spolu 15 tisíc kJ. Z toho najviac energie tovria cukry a tuk. Počítajte preto s tým, že ak vyrobíte z jednej dávky cesta asi tak 30 vianočných pečív (väčšie kúsky) tak jeden koláčik má okolo 500 kJ. Dá sa dať celý do úst a ako jedno sústo prehltnúť. Menší koláčik bude mať okolo 300 kJ. Podľa váhy. Takže pozor – dávka asi 50 až 60 gramov tuku pri chudnutí je odporúčaná dávka na jeden deň. Nachádza sa v šiestich vianočných pečivách z lineckého cesta.

Páčil sa vám tento článok? Ohodnoťe ho, prosím.
Hodnotenie článku
KapustnicaKaporFrancúzske zemiaky

2× koment k článku Vianočné pečivo z lineckého cesta (celozrnné)

  1. Zdravím. Tiež som na vianoce skúšala linecké pečivo piecť z celozrnnej múky. Miesto cukru som použila adekvátne množstvo javorového sirupu.Výsledok ma veľmimilo prekvapil. Celozrnná múka mi v koláčiku chutila jemne orieškovo. Na spájanie som použila džem bez cukru, ktorý som si v sezóne pripravila .

  2. Dnes mi jedna kamaradka polasl odkaz na vasi stranku. Zatim jsem neskusi zadny recept ale urcite brzo neco zkusim! Chtel jsem jen doporucit, aby se pouzivalo vyhradne jen maslo nebo v jinych pripadech sadlo! Ztuzene pokrmove tuky jsou velice nezdrave a navic zvysuji moznost rakoviny prsou u zen. Za doby babicky tyto potravinarske blaznoviny nebyly jeste vyvinute. Telo bohuzel nema mechanismus jak tyto modifikovane tuky plne rozlozit. Tyto produkty dale obsahuji velke mnozstvi volnych radikalu, ktere jsou rovnez pro organismus nezadouci!Petr San Francisko, Kalifornie, USA

Napíšte komentár

Tento web prevádzkuje © Miro Veselý.
Kontakt: mv@mix.sk | miro-vesely.sk | facebook | google+ instagram | twitter