Vaječný koňak
Sladká, mozgové bunky márniaca čľapkanica schopná zmeniť človeka na prasa.
Vajcový koňak sa dá v obchode kúpiť hotový. Čo sa teda máte čo trápiť? Vyplazte stovku a máte hotové. Ešte vám aj vydajú nejaké drobné.
Samozrejme, nič vám nebráni minúť viac, ako dvojnásobok a navariť si sladkú žbrndu doma. Bude lepšia, bude jej viac a bude silnejšia.
Dve plechovky Salka to celé začnú.
Postavte ich do hrnca s vodou a začnite variť. Môžete však variť aj len jednu.
Ak varíte dve, prvú po hodine varenia vyberte. Salko bude skoro normálne, len jemne karamelizované.
Pred koncom druhej hodiny varenia vyberte aj druhé Salko. To bude už viditeľne skaramelizované.
Zaprisahávam vás – neokoštujte ho, pretože inak ste bez vaječného koňaku. Salko sa nedá prestať oblizovať.
Do vhodnej nádoby vylejte oba Salká a načľapkajte 10 žĺtok. Bielka venujte niekomu, kto viac dbá o svoje zdravie.
Pridajte vanilkový cukor. Ja dodávam ešte asi 6 polievkových lyžíc cukru pre dosiahnutie úplne šialenej príkrosti. Ženským však sladkosť Salka spravidla stačí.
A vyžblnkajte do toho za pol litríka rumu. Nekoštovať. Miešať. Ideálne mixérom, aby sa úplne odstránili rôzne časti vajec.
Vaječný koňak je hotový. Môžete popíjať.
Posledná kontrola pred štartom.
Môžete ho preliať do vhodnej fľaše. Ak to však plánujete vsiaknuť celé sami na jedno posedenie, netreba fúľať fľašu. V takom prípade však odporúčam príležitostne navštíviť aj protialkoholickú poradňu.
Z pohárika koňak chutí menej a navyše ho veľa zostane po stenách.
Vtáci ale nesmú.
Nechcite vidieť, ako tá beštia vystrája, ak mu nedám aspoň za zobáčik. Ak máte tiež doma papúcha, asi je lepšie preň ponechať za lyžicu Salka s vajciami – len bez rumu.
bibina 15. januára 2008
Mirko,
bielkami, co ti ostali navrhujem inovovat tvoj krémeš:
Namiesto margarínu mozno do velmi horucej sladkej kase zo Zlatice /fu. Oetker nemilujem/ zlahka vmiesat tuhy sneh /odhadujem 6 bielkov, ale preco nie aj desat, alebo sa daju pridat do prazenice a tu do polievok, omacok…/.
Skus to, bude menej celkoveho tuku, transmastnych kancerogenov a bude prijemna konzistencia.
Navrch moze ist slahacka, aj medovy platik.
Poleva by bodla, cokoladu teda mozem.
P.s. zatial som stihla, ale asi budem musiet vymazat tvoju stranku z oblubenych.
Pa.
beluga 2. decembra 2010
ahoj, mám jeden dotaz k vaječnému koňaku. ked dám variť dve salká a prvé vytiahnem po hodine a druhé po dalšej, mám počkať kým aj to druhé vychladne? lebo to prvé za hodinu určite vychladne, tak neviem, či to robiť za tepla, alebo počkať, alebo čo. či?
vdaka za odpoved.
Martin.
Miro Vesely 3. decembra 2010
Dve salká nutne nemusia byť. Ale aj tak by som čakal ne vychladnutie u oboch, aby ste sa nepopálili. Nemusí to byť teplé. teraz posledne som varil salko necelé dve hodiny a bolo akurát. Ak aj obidva budú značne karamelizované, nič sa nestane. Bude to lahôdka.
Vlatko 28. decembra 2010
Podľa tohoto receptu robím vajčák pravidelne a ešte sa nestalo že by ostal viac ako týždeň,odporúčam každému kto ma rád sladučký likér.
Lenka 10. decembra 2011
Chtela jsem se zeptat jak dlouho se da tento vajecny liker uskladnovat. Da se to i mesic uskladnit?
admin 10. decembra 2011
Lenka to veru neviem, ak tam nie sú vajcia, tak asi áno. ak dáte, asi by som šiel radšej do rýchlej spotreby.
Vlatko69 11. decembra 2011
Lenka sa pýta či vydrží koňak dlhšie ako mesiac,podľa mňa je rum konzervačná látka a tak isto aj cukor tak že ak máte na chladničke pevný zámok tak to vydrží oveľa viac ako mesiac u nás to je nemožné.Ešte doporučujem z bielkov ktoré vám ostanú spraviť kokosové pusinky od Mirka Veselého,jednoduchá a geniálna vec.
daisy34 15. októbra 2016
Mňamózne
luboš 21. októbra 2016
ahoj a prečo sa Salko musí variť?