Rezance s makom
Hypersladká, v masle plávajúca verzia skvelého vyvolávača obezity a žlčníkových záchvatov.
Makové rezance by sa pripravovali pomerne problematicky, ak by ste na konci prípravy zistili, že nemáte mak. Preto začneme od konca – nájdite doma, alebo kúpte si mak.
Hneď ho aj okoštujte, či má správnu chuť a ovoňajte. Mak totiž pomerne ľahko podlieha skaze. Často sa stretnete s tým, že je takzvane zhorknutý. Potom má divný zápach a horkú chuť. Čím viac je zhorknutý tým je hnusnejší.
Ak zistíte, že váš mak javí známky horkosti, proste ho vyhoďte a spravte si na jedenie niečo celkom iné.
V minulosti som už, žiaľ, mal tú česť párkrát jesť rezance so zhorknutým makom. Za socializmu bol mak vzácny a ak vôbec bol, nehľadelo sa na jeho kvalitu. Dobromyseľné príbuzné chceli spraviť radosť rezancami s makom za každú cenu, ale mak mali len horký. Tak dali viac cukru… Nebolo to chutné. Vznikol však natoľko drahý hnus, že vzhľadom na cenu ostatných surovín (maslo, múka, cukor) bolo dobrovoľne povinné zjesť. Aspoň trochu. Trikrát fuj!
Takže máte mak. Chutí. Fajn.
Máte makový mlynček? To je totiž druhá striktná podmienka tohto jedla, ktorá sa nedá obísť, ani kamuflovať.
Zlý mlynček je žiadny mlynček. Ak nemáte dobrý mlynček, odstúpte od makových rezancov a radšej chyťte papagája a spravte z neho polievku. Zle pomletý mak nie je chutný a skazíte si výsledný dojem.
Maku použite veľmi veľa. Plný hlboký tanier na dve porcie je absolútne minimum.
Cukrom nešetrite!
Zmiešajte. Takto sa lepšie rozptýli mak medzi rezance.
Mak necháme makom a ideme variť rezance.
Poriadne, domáce rezance by sa mali začať výrobou cesta, jeho vaľkaním a krájaním. Na to však dnes väčšinou nemáme čas ani chuť. Zvolíme menej dokonalú náhradu.
Domáce rezance sa dajú kúpiť aj z nedomácej výroby. Dajú sa jesť. Môžete však použiť aj akékoľvek iné cestoviny, rôzne také tie vrtuľky a iné útvarčeky sa celkom hodia – pojmú veľa maku!
Uvarte ich. Do veľkého hrnca dajte vodu, hodne vody, pretože spuchnú.
Keď voda vrie, dajte za čajovú lyžičku soli. Aj dve sa znesú. Hoc aj varíme sladké jedlo, cestoviny musia byť posolené!
Nasypte rezance. O množstve rozhodnite sami. Pri troche pažravosti vám bude jeden sáčok málo.
Predovšetkým na začiatku to celé hodne miešajte, aby sa nezlepili.
Varte miernym tempom a návod na varenie rezancov upodozrievajte z nepresnosti.
Neraz sa totiž stane, že v návode stojí „varte 10 minút“. Tak veríte. A varíte. Po desiatej minúte sú však ešte skoro celkom tvrdé a polosurové. Inokedy to skúsite variť čo najprudšie a popukajú… Počítajte preto zhruba s dvadsiatimi minútami varenia. Občas však koštujte, či je všetko v poriadku.
Tieto časy sa však vzťahujú na – akože – domáce, sušené rezance, podobné, ako sú na obrázku. Bežné cestoviny sa varia kratšie. Odporúčam cestoviny Maggi. O inej značke netreba ani uvažovať. Tam stačí od nasypania do vriacej vody odrátať 12 a pol minúty a cestoviny sú príjemne uvarené. Ešte majú tvar a tvrdosť.
Dostať aj o polovicu lacnejšie cestoviny, ale tu pozor – stačí, ak si pred scedením cestovín raz kýchnete a za tých pár sekúnd sa rozvaria tak, že sa dajú natierať na chlieb.
Keď sa v hrnci začne situácia podobať mestskej hromadnej doprave, rezance sceďte.
Scedenie sa robí naliatím celého obsahu hrnca do deravej nádoby. Na fotografii dierky nevidno – sú zakryté rezancami. Predpokladám, že čitateľ tohto servera je natoľko inteligentný, že si dierky dokáže predstaviť.
Rezance treba dôkladne odkvapkať.
Za ten čas akurát stihneme roztopiť maslo.
Do hrnca hoďte polku masla na jednu porciu.
Pôvodne som chcel dať polovicu masla na dve porcie, ale keď som to ochutnal, dorozpúšťal som krotko aj druhú polovicu.
Za mierneho zahrievania krúžte po dne maslom.
Urýchlite tým roztopenie a zabránite priháraniu.
Hotové, rozpustené maslo nalejte na rezance, ktoré ste predtým hodili nazad do hrnca, v ktorom sa varili.
Premiešajte to celé, aby sa rezance dobre omastili.
Vezmite mak, ak ste nezabudli, kde je ukrytý. Ak ste zabudli, hľadajte papagája, pravdepodobne ho stráži a kontroluje. Papgája nájdete na tom mieste, odkiaľ vychádza hrobové ticho.
Mak nasypte na rezance a poriadne rozmiešajte. Ešte dosypte aj hodne práškového cukru.
Jedlo je hotové.
Púta intenzívny záujem. A teraz malý test.
- Myslíte si, že sme varili dve porcie preto, aby sme sa s niekým delili?
- Myslíte si, že je potrebné fúľať tanier?
- Myslíte si, že je lepšie makové rezance príborom spôsobne konzumovať, a nie dychtivo hltať?
- Myslíte si, že pri jedle treba sedieť za stolom?
- Myslíte si, že hlasné grganie počas jedenia aj po skončení je nespôsobné?
Ak ste odpovedali 5× áno, buďte takí láskaví a ďalej nečítajte.
Nečítajte.
Nečítajte.
Vážne už nečítajte!
No nie. Fakt.
Pre ostatných mám povzbudivý výsledok testu: ste rovnaké prasiatka, ako ja. Tak si to užime.
Keď papúch začuje mľaskanie, vie, že netreba opatrne koštovať, ale priamo brať plným zobákom. Či sa s ním ale niekto bude chcieť deliť?
Ostane mu len krádež – ako spôsob nadobudnutia.
Mak s maslom musí byť počas jedenia všade. Na brade, na tričku, aj na zobáku.
Rezance s makom sa musia jesť pažravo. Musí to byť vidieť a počuť. Hlceme priamo pri peci, postojačky za zvukov hlasného čľapkania a grgania.
Poznámka pre chlapov: Zabezpečte si, aby v čase kŕmenia neboli nablízku ženské. Ony také niečo nerady vidia a počujú. Majú rôzne pocity, ktoré formulujú do názorov a to ich doženie až k postulátom. A človek si potom zrazu musí sadnúť, nafasuje tanier a musí dodržiavať akustický pokoj. No čo je to potom za jedenie?
Zdravotnícke okienko: Také množstvo zle stráviteľného jedla môže v žalúdku vyvolať stav štrajkovej pohotovosti. Majte preto poruke vodku, alebo iný tvrdý alkohol. Nejaké zhruba pol deci po jedle môže napomôcť tráveniu.
leaba 5. februára 2008
Haha! Mirko, hned mam lepsiu naladu, ste aj s tym papagajikom velmi sympaticky. Recept vyzera mnam, aj aj take lubim, ale prenecham radsej take orgie inej vahovej kategorii, nakolko chudnem.Dufam. 😀
hladasek 15. februára 2008
Akoze fakt squele napisany skor navod, ako recept. Pri citani som sa dobre pobavil. Super!
misulka 19. marca 2008
prave som mala aj ja na obed chutne makove cestoviny, i ked podla troska zdravsej receptury ale predsa len, xi. Naozaj fanny napisany recept:-)))
joko56 23. mája 2008
Som už dosť stará gazdiná /52 r./, ale veľmi som sa nasmiala pri tomto článku. Tak písať recepty,resp. návody na varenie som nikdy nikde nečítala – no bomba – sranda… Mirko si super aj Tvoj degustator papagaj je fajn. Tú Tvoju fantáziu Ti úprimne závidím. Nuž varte si , koštujte, jedzte si spolu doma ako chcete – ale hlavne píš čo najviac … Makové rezance milujem. Od dnešného dňa sa budem pri ich jedení doslova rehotať… Maj sa fajn.
katlina 27. mája 2008
čo nové s rezancami – už ich nevaríš, alebo máš zlepšovák ?
katlina 27. mája 2008
Dobrú chuť?
milan 11. septembra 2008
super, hned si to dnes spravim,…a vies aj rezance so struhankou?…babka mi ich kedysi robila…bolo hnusne sladke,…ale vybborne…dakujem a tesim sa…
janka1985 4. mája 2009
Ano ano…Hned ich idem navariť.Plný hrniec.Ale ak nebudu mať mlety mak v obchode tak smola
Beáta 5. júla 2009
ten tvoj navod na varenie mi pripada trochu blby. proste trapny ako navody v starej komunistickej receptarke. snazil si sa napodobnit Bicana?! presla ma chut varit tie rezance!
Miro Veselý 5. júla 2009
Beáta veď ich nevar.
Danica 12. júla 2009
Neuveriteľné, ako keby som videla seba: postojačky,pri peci,rovno z hrnca! Akurát ten papúch mi chýba.
P.S. som dnes prvý krát na Tvojej stránke,čítam s prestávkami celý deň,si mimoriadne inšpiratívny.Pokúšam sa naladiť na inú vlnu v stravovaní,som totiž obézna,budem sem chodiť často,chcem sa zbaviť závislosti a postupne začať jesť normálne a zdravo.Znie to ako klišé,ale budeš môj patrón a vzor. Maj sa!
Beáta 29. júla 2009
o.k nebudem…ale take s tvarohom na sladko by som si dala(smile)
magero 17. apríla 2011
No tak takto som sa pri recepte uz davno nezabavil, heheheh, SUPER! aj jedlo 🙂
kika 9. augusta 2011
jej,hned sa mi to bude veselsie bavit,kde je ale meno papucha?
Viera 5. februára 2012
Niet ale nad domáce cestoviny, tie kupované nikdy nebudú mať tú správnu chuť!!!
Romana Kadek 17. februára 2012
Kedysi ked som mala takú mániu,že na každé jedlo som vymýšlala zdravúverziu,som pripravila celozrnné s makom a s hroznovým cukrom.ešte viac mi však chutili s pomletými orechami a medom.
dzina 4. apríla 2012
no niet nad makove rezance ale Mirko,maslo treba preprazit,a stat pri nom aby sa nepripalilo,ja ho prazim na viac ako stredne tak medzi c.5-6spravne uprazene maslo zacne slabo hnednut a ci je hotove sa pozna podla toho ze zacne kypiet a pena sa rozchadza na boky ja ho miesam a sledujem ten spravny bod a prilejem k nemu [podla mnozstva masla ]tak na pol masla asi 1-2 polievkove lyzice studenej vody, ked pridavam vodu maslo drzim prec z ohna a pozor lebomaslo vzkypi musi sa miesat.tym sa rozlozi[hovori chemicka]kyselina maselna a maslo ma lahodnu chut,to trosku vody sa vzkypenim vypari,toto pouzivam aj na pirohy a vsetke castoviny kde ide maslo
Marek 20. júna 2012
Mňam nato že mám 14 Rokov a robil som to 1 krát tak sa mi to podarilo ♥ 😀
Margotka 4. októbra 2012
:DDD tak teraz som sa tak zasmiala :DDD hahaha ten clanok/navod je fantasticky!!! ak su take vsetky, knihu si urcite kupim.
Az mam vlhke oci :DDD este dobre ze nie som namalovana so spiralou.
iwana 16. októbra 2012
No teda!Ešte nikdy som sa tak nenasmiala pri čítaní receptu.Úplne super!Akurát zajtra robí mamka,ale šúľance s makom.Tak dobrú chut´všetkým!
pepe333 29. júla 2014
Diky moc ! :D… Lahké , rýchle a hlavne chutné jedlo ! :D.. a ten koniec ma rozosmial 😀 😀 😀 …
Motivačné citáty o chudnutí | chudnutie-ako.sk 10. januára 2018
[…] sa mi to. Veľmi som chcel aby som schudol. Ale ešte o kúsok viac som chcel rezance s makom. A bolo po chudnutí, len túžba […]
fuj 11. decembra 2018
Absolútne nechutné. Viac cukra a masla neznamená chutnejšie jedlo.
Biba 11. novembra 2021
Práve so to dočítala a keby ste ma počul ako sa smejem!Super všetko po lopate prezentované.Keby boli všetky recepty s takým humorom.V tejto dobe to padne dobre.Pekny večer.