Parené buchty
Recept, ktorý zvládne aj neskúsený chlap. Parené buchty sú obľúbenou doplnkou stravy každého občana, ktorý chce rýchlo a ľahko pribrať. V obchode sa síce dajú kúpiť hotové, ale sú zlé. Ženským trvá varba buchiet pár hodín. My to zvládneme za rekordnú hodinku po popálenie si jazyku.
Cesto
Zoberte hrniec, do neho namerajte 2 deci horúcej vody z teplého kohútika a zo sliepočky tam čľapnite dve vajcia. Bez škrupulí.
Nasypte dve pollyžičky soli.
Pol kila polohrubej múky.
Trochu droždia. Droždie môžete koštovať, ale niečo by malo zostať aj na buchty. Z tejto gebuziny robotom alebo ručným miešaním varechou vytvorte cesto.
Cesto nech je pomerne husté. Podľa potreby ešte dosýpajte múku tak, aby z cesta bola veľmi kompaktná hmota.
Hotové cesto zakryte a nechajte zhruba 15 minút odpočívať v teple.
Na zvyšky sa vrhnite jazykom, zobákom, handrou, čímkoľvek, ale hneď. Po zaschnutí sa veľmi ťažko čistí.
Zatiaľ čo cesto kysne, pripravíme plnku. Komu sa nechce, nemusí – buchty netreba nutne plniť. Ak ste však muž a nemáte doma polovičku, robte hneď dvojnásobnú dávku plnky.
Plnka
Rozkrájajte pol masla a dajte do taniera s trochou cukru.
Ak je maslo z chladničky úplne tuhé, vezmite…
…infralampu a namierte ju na chvíľu…
…na tanier s maslom. O minútku bude maslo akurát v takom stave, že sa ľahko rozotiera. (Kto nemá infralampu, musí maslo vytiahnuť z chladničky pár hodín vopred alebo ho s cukrom zmiešať v rukách.)
Keď maslo pojme cukor, dosypte Ovomaltine.
Kto nedá Ovomaltine, dá Granko alebo inú odrodu kakaa. Dočerta, kde vlastne zmizlo Malcao?
Ovomaltine bežne dostať vo vyspelých krajinách. Na Slovensku som ho ešte nevidel. Ak pôjdete cez Rakúsko či Nemecko, kúpte si jedno, je skvelé s mliekom ako ranné kakao. Na skúšku si môžete kúpiť aj čokoládu s nápisom Ovomaltine, nech viete, o akej chuti je reč.
Dobrá kakaová plnka je pre papagája absolútne zakázané a životu nebezpečné tabu, preto sa na ňu dychtivo vrhá a úplne nepríčetne chce žrať. Tak teda za jeden zobáčik, ale len výnimočne.
Druhý papagáj sa síce bojí ísť do kuchyne, ale aj on by reflektoval na trochu škodlivej plnky. Dostane oriešok.
Ak plnku robí chlap bez dozoru polovičky, môže ju oblizovať a ochutnávať až do úplného skazenia žalúdka a nik ho od nej neodháňa preč, k papagájom. Skvelé.
Tvar buchiet
Pomúčte dosku.
Vyklopte cesto.
Cesto trochu pomúčte aj zvrchu, nech sa nelepí na valček.
Vaľkajte opatrne. Chcete rovnomerné cesto hrúbky zhruba jeden centimeter.
Rozvaľkané cesto nakrájajte na štvorce. Prebytočné rohy bez meškania pohltajte. Na plnkou pokazený žalúdok nie je nič lepšie ako surové cesto.
Zvyšnú plnku (ak vôbec zvýšila) rozťapkajte na štvorce cesta. Ak ste všetku pooblizovali, môžete použiť tabuľky čokolády.
Každý štvorček cesta využite na uväznenie plnky.
Plnku obaľte cestom do takýchto mieškov. Uložte ich tak, aby miesto, kde ste cesto spojili, bolo dolu.
Naplnené a surové buchty zakryte, nech sa ešte trocha hrejú.
Ak nečakáte návštevu, netrápte sa príliš tým, ako budú vyzerať. Menšie a nepodarené varte prvé – uistíte sa aspoň, že je všetko v poriadku. Hneď potom ich môžete aj pohltať, nech nie sú dôkazy o nepodarkoch.
Varíme, neparíme
Vo veľkom hrnci dajte zovrieť vodu s trochou soli a keď vrie, vkladajte do nej opatrne buchty. Najlepšie tak, aby trčali tou krajšou stranou (ak ste estéti).
Len čo sú v hrnci, rýchlo ich zakryte pokrievkou a varte osem minút. Ak sú menšie, skráťte čas varenia. Presný čas si začínajúci kuchár najlepšie overí na nepodarených buchtách.
Pri vyberaní je treba buchty rozložiť a nechať vychladnúť. Ak by ste ich nerozložili a vzájomne by sa dotýkali a udržiavalo by sa v nich teplo ešte dlhé minúty a rozvarili by sa vám. Prvýkrát, keď som robil buchty, ukladal som ich do hrnca na seba. Spodná vrstva sa teda varila ešte vzájomnou teplotou.
Pohľad na dôsledky – dve buchty vľavo sú celkom scvrknuté. Nevyzerali dobre, ale chuti to príliš neublížilo.
Servírujeme
Pri podávaní buchiet miniete druhú polovicu masla. Hoďte ho do malého hrnčeka a mierne zahrievajte, aby sa roztopilo. Keď je z neho horúca žltá gebuzina, môžete ho poriadne ponatierať na buchty.
Gazdiné natierajú maslo husacími brkami. Oveľa efektívnejšie však je kúpiť si špeciálny štetec.
Účel splní lepšie a vydrží oveľa dlhšie. Prvýkrát je dobré vyvariť ho, kvôli dezinfekcii, po pár použitiach prestane púšťať chlpy a poslúži vám niekoľko rokov.
Parené buchty posypte cukrom a výdatne polejte maslom. Ideálne by mali takpovediac plávať v masle. Posypať môžete kakaom, Ovomaltine, škoricou, makom alebo aj ničím. A veľa, veľmi veľa práškového cukru.
Neposypal som to príliš, aby ste videli, ako vyzerajú buchty varené na prvý pokus. Nemajú úplne dokonalý povrch. Určite nie taký krásne oblý, ako budú naše brušká pri častom užívaní tejto dobroty.
janulka 6. marca 2008
Skvelo napísaný recept, môže skvelo chutiť.
eva 13. júna 2008
Doteraz som buchty varila len na pare, toto ale vyzera fajn a zda sa jednoduchsie. Takže vyskušam a dam vediet:-)
eva 28. júna 2008
Vyskusala som a su dobre, makkucke. Posledne 3 mi vsak splasli :-)) Doporucujem ich z vody vyberat rychlo.
Nika 9. júla 2008
Mam velmi rada buchty, ale casto ma odradilo ako dlho sa pripravuju . Tymto lahuckym receptom bez naparovania (ziadne zhananie plnienok )si mi velmi pomohol. Dakujem
Iva 23. júla 2008
Ten recept vôbec nei je taký nezdravý… taká tradičná slovenská kuchyňa, raz za čas poteší a neuškodí
slavka 3. júna 2009
Recept vyzera zaujimavo, uz teraz slintam. Chcela by som vsak vediet ci tie buchty nie su od spodu rozmocene, to jedine ma na parenych buchtach odradza
Miro Veselý 3. júna 2009
Nie, ak sa neprehrejú po odstavení.
ludka 16. marca 2010
Zajtra vyskúšam,uvidíme,či sa podaria,pretože ma ide poraziť,že sa mi parené buchty vôbec nedaria.
ludka 18. marca 2010
Veľmi pekne ďakujem za motiváciu receptu na parené buchty!Stará mama kedysi dávno povedala,že do brucha sa neváži a ja sa toho držím.Parenice sa mi vydarili,dokonca ma pochválila aj mama,že som ich urobila ako babka,a to boli“oni parenice“.Síce som ich nevarila vo vode,ale som ich pekne naparovala na látke natiahnutej na hrnci.Myslím,že som potrebovala objaviť vašu stránku a rada sa k nej budem vracať.ĎAKUJEM!
Mata 22. júla 2010
Ten kto písal tento recept má perfektný zmysel pre humor. Je to fantasticki humorne napísané . Gratulujem k takému zmyslu pre humor je to fakt super.
gabrielle 27. januára 2011
-cirou nahodou som nadabila na tento recept…normalne som sa zhrozila aka kaloricka bomba sa da vyrobit z nevinnych buchiet pareniek :)…
-my sme kedysi doma varili tieto buchty takmer kazdy piatok…cesto podobne ako tu…ale plnka uplne ina…raz to boli marhule, inokedy jahody…cucoriedky…slivky…a v zime marhule z kompotu a hlavne slivkovy lekvar…lekvarove a slivkove sme mali radi s makom…ostatne s tvarohom…a este sme robili aj jablkove a tie boli super s orechami
angel 29. januára 2011
Vynikajúce!!!! a odporúčam aj vtáčie mlieko, ten istý autor s pomocníkom – papagájom – plne vystihuje môj prístup k vareniu. Namiesto farebného ochutnávača, za koštovníka mám manžela, ktorý ocenil spolu so mnou nielen autorom odporúčanú likvidáciu cholesterolových bômb, ale aj nápaditú, vtipnú a úžasnú prezentáciu receptov, ktoré sú vo svojom výsledku fantastické.
patka 28. februára 2012
ffffffffuuuuuuuujjjjjjjjjjj
Meno 17. augusta 2012
Text receptu chce byt nasilu „veselý“, ale je hlavne trápny. Plno zbytocných slov, ktoré nezlepsujú výsledok receptu!
Nesprávne po slovensky: „popálenie si jazyku. “
Pohladajte vzor, podla ktorého sa sklonuje slovo „jazyk“ a potom to opravte!
mirka 24. augusta 2012
🙂
Rajka 22. apríla 2014
Joooj, ale ved to nemajú byť recepty na súťaž profesionálov a jazykovedcov…
zjavne ste nepochopili pointu tí čo to kritizujete 🙂
fo3k 13. septembra 2014
Tak som sa do nich pustil. Reku nech deti maju niečo múčne. Zapravím cesto, ale ono nekysne. Potom mi to došlo. Veď tam nieje CUKOR, či?? Aspoň v texte som nenašiel. Možno na fotke bude,..
Miro Veselý 14. septembra 2014
fo3k nie, cukor tam nedávam. Recept som už opakoval viackrát, funguje. Takže buď ste mali zlé droždie, alebo cesto v chlade.
fo3k 14. septembra 2014
Tak som mal malo droždia. Ja som urobil hneď dvojnásobnu dávku a dal som len jednu kocku droždia. Cesto bolo v teple. Ale domiešal som dve lyžičky cukru, ešte som počkal a pekne dokyslo. Len už neboli na večeru, ale boli fajne. Ale určite je to lepšie bez cukru. Dobrý, jednoduchý recept. Ďakujem,..
Pepi 5. decembra 2017
Aaa, infralampa a maslo! Genialne 😀