Ovsovloková kozokokosová kaša

Kaša z ovsených vločiek s príchuťou kokosu a kozieho mlieka môže predstavovať zaujímavú chuťovú zmenu. Uvariť ju dokáže každý, pretože v skutočnosti sa nevarí.

Tento recept som napísal pre blog vesely.blog.sme.sk.

Najskôr sa musím pochváliť, lebo to už nevydržím: Dnes som na váhe dosiahol okrúhle číslo mínus 40 kíl odkedy som začal chudnúť. Preto som rozhodol, že aj v časoch redukčnej diéty chudnúci neborák potrebuje aspoň trocha radosti. Najlepšie v podobe prídelu sacharidov. Na oslavu už druhej štyridsiadky 🙂 tento rok som si spravil experiment, ktorý mi tak zachutil, že ho dávam do pozornosti aj vám.

Prípravu zvládne každý, kto dokáže nasypať lyžicu niečoho do pohára a zapnúť mikrovlnnú fanfáru, či čo to je za trúba.

Dosť bolo ošívania sa, varme.

Zoberieme sušený nápoj s prídavkom kozieho mlieka.

Zaprisahávam vás: ani na sekundu nech vám nenapadne myšlienka, že by ste prášok okoštovali! Jediné obliznutie môže spôsobiť, že to nevydržíte a na posedenie spasiete celé balenie a v ňom energiu skoro na dva dni 🙂

Potrebujete trocha ovsených vlokov. Odmietam tieto obilninové miniplacky nazývať familiárnym slovom vločky, nič zvláštne k tomuto zdroju vlákniny necítim.

Kokosová múčka – nepovinná zložka. Kaša je vynikajúca aj bez kokosovej múčky. Navyše kokosová múčka je pomerne mastná a tak jej nepridaním citeľne znížite energetickú náročnosť tohto zázraku.

V pohári rozmiešajte asi 2 čajové lyžičky mlieka s jedným deci vody. Žiadna presnosť nie je potrebná, no s mliekom to radšej nepreháňajte, má dosť vysokú energetickú hodnotu.

2 nie práve plné kávové lyžičky vážia okolo 10 gramov. Teda obsah sušeného mlieka na nich. To je 220 kJ, len tak luskne.

Keď máte mlieko rozmiešané, môžete ho v mikrovlnke trocha zohriať, lepšie sa rozpustí.

Teraz sa musíte rozhodnúť, ako pristúpite k problému sladenia.

  • Zdravé je neposladiť.
  • Chutné je dať tam strašne veľa cukru.

Kompromisom môže byť osladenie asi kávovou pollyžičkou cukru a trochou umelého sladidla.

Do sladkého, alebo nesladeného mlieka potom nasypte asi 4 polievkové lyžice ovsených vložiek.

Ak chcete, pridajte aj kokosovú múčku, tej stačia asi 1 až 2 polievkové lyžice.

Zamiešajte to, vznikne pomerne riedka gebuzina.

Do mikrovlnky s tým a zohrejte to na skoro vriacu teplotu.

Teraz na svoju kašu musíte asi na 4 hodiny celkom zabudnúť. Ak pôjdete okolo, môžete po vychladnutí kašu zamiešať a znova zohriať až skoro do varu.

V tomto čase ovsené vloky budú za vás popíjať mlieko. Keď sú celkom napité, kaša je pripravená.

V skutočnosti sa kaša dá jesť prakticky okamžite, ale ovsené vloky sú lepšie, keď sú mäkké. Ostatne môžete okoštovať, uvidíte – ak vydržíte čakať… 🙂

Môžete jesť priamo z hrnčeka. Samozrejme aj z taniera, ak máte umývačku riadu, alebo automatickú manželku.

Pred kašou, alebo po nej zjedzte aj papriku, paradajku, alebo niečo iné a podobne nezaujímavé.

Kozie mlieko má zaujímavú chuť. Je v nej kyselkavá zložka, ktorú je ťažké popísať. Dá sa použiť aj na prípravu bielej kávy s nezvyklou chuťou.

Vyhradzujem si ešte priestor na varovanie: nie každému musí kozie mlieko chutiť. Ak vám práve jeho zložky chuti nevyhovujú, potom na prípravu tohto receptu použite akékoľvek iné mlieko (nie pleťové).

Dobrú chuť.

Á! Skoro som zabudol. Chudnutiachtiví by mohli byť zvedaví na energetickú hodnotu tohto pokrmu, takže orientačne:

látka množstvo  
kozie mlieko sušené 10 gramov 220 kJ
ovsovloky 40 gramov 600 kJ
kokos 20 gramov 500 kJ
cukor 5 gramov 80 kJ
spolu   1400 kJ

Je veľmi nepríjemné, ako rýchlo sa dá získať dávka energie, aká nám v ťažkých časoch redukčnej diéty musí stačiť nielen, ako hlavné jedlo, ale musíme mať dokonca pocit, že to polpohárové nič bolo dokonca hodami. Bez kokosu a cukru sa však dostanete na atraktívne číslo, ktoré presne zodpovedá primeranej energetickej hodnote jedného jedla v časoch redukovania hmotnosti.

Komentáre k článku: Ovsovloková kozokokosová kaša

  1. Wolf_lady 2. decembra 2011

    REcepty napisane tak,ze ma pobavili.Tento ma velmi zaujal a pre studentku na private,ktora sa velaaa uci a nema na varenie cas je idealny,takze uz sa tesim:-)ako si budem osladzovat dni pred skuskami:-)

  2. Roos 18. septembra 2012

    Sladke francuzske tsoaty su typickym ranajkovym jedlom americanov 🙂 stravila som tam po dva roky 4 pracovne prazdninove mesiace a tento rok, ked sa mi podarilo ist do USA konecne uz len dovolenkovat, som sa tych pravych hrubych French toastov nevedela dockat 😉 ked som ich vsak skusala robit doma, vianocka sa mi v mlieku a vajicku velmi rychlo napila a len tazko sa dala preniest na panvicu neskusali ste to niekto so starsou vianockou? resp. je rozdiel medzi starsou a uplne cerstvou vianockou pri tomto recepte? dakujem 🙂

  3. iva 9. októbra 2012

    a nebolo by lepsie miesto kokosu,cukru a suseneho kadecoho pridat radsej misku cersveho ovocia? a mozno skor 2 para oriesky k tomu.takto nie?

Pridajte komentár:

Napíšte váš komentár k článku...

Vyplňte ešte: