Domáci krémeš

Chcete ohúriť chuťové poháriky svojich známych poctivým domácim krémešom? Rýchla a jednoduchá príprava. Neveríte? Uveríte.

Recepty na varenie alias kuchárska kniha - krémeš

Do 8 deci mlieka čľupnite 2 žĺtka.

Recepty na varenie alias kuchárska kniha - krémeš

Nasypte 2 vrecká Zlatého klasu, alebo Zlatice. To je taký podozrivo samoúčelný sáčok, ktorý inak nie je na nič dobrý. Neoplatí sa ani len obliznúť.

Recepty na varenie alias kuchárska kniha - krémeš

Ďalej do toho vrhnite jeden vanilkáč, čo je označenie pre vanilkový cukor.

Recepty na varenie alias kuchárska kniha - krémeš

Ešte dve odhodlané lyžice hladkej múky (ako keby bolo dostať aj drsnú).

Ďalší krok znie 15 deka práškového cukru a predpokladá prítomnosť váhy.

Recepty na varenie alias kuchárska kniha - krémeš

Kto nemá váhu môže použiť odmerku. Ak nemáte ani tú, dajte 3 poriadne polievkové lyžice.

Tak. Teraz to celé načim zmiešať.

Recepty na varenie alias kuchárska kniha - krémeš

Najpohodlnejšie je zamiešať to pomocou robotu.

Recepty na varenie alias kuchárska kniha - krémeš

Hotový krém treba uvariť. To je trochu problém. Ak nebudete úpenlivo miešať, prihorí. Takže miešajte poctivo, alebo použite hrniec s dvojitým dnom.

Recepty na varenie alias kuchárska kniha - krémeš

Hustota krému tesne pred koncom varenia.

Recepty na varenie alias kuchárska kniha - krémeš

Ukážka, ako sa správa správne hustý krém.

Uvarený krém patrí do chládku – treba aby vychladol.

Kým vychladne, spravíme šľahačku, to už bude riadu na šľaktrafenie.

Použijeme dva kelímky sladkej smotany na šľahanie – alebo radšej tri – ak ani vy nevydržíte bez toho, aby ste aspoň jeden kontrolne v tichosti nevysŕkali. Aj papagáje sa zvyknú dožadovať kontroly smotany.

Recepty na varenie alias kuchárska kniha - krémeš

Pred šľahaním naberte na špic noža sódu bikarbónu a sypnite to do šľahačky.

Recepty na varenie alias kuchárska kniha - krémeš

Ušľahajte do tuha.

Medzitým už snáď krém vychladol.

Po vychladnutí zoberte ďalší hrniec. V tomto hrnci rozmiešajte jeden celý Palmarín. Aj keď sa to sprvu nezdá, pôjde to. Palmarín môžete napríklad tiež rozmixovať robotom.

Recepty na varenie alias kuchárska kniha - krémeš

Počas mixovania Palmarínu pridávajte po malých lyžičkách vychladnutý krém.

Recepty na varenie alias kuchárska kniha - krémeš

Dúfam, že som dostatočne zdôraznil, že krém sa pomaly pridáva do Palmarínu a nie naopak.

Miešajte na najpomalších obrátkach – nie je potrebné šľahanie, len si ním uľahčujeme prácu.

Recepty na varenie alias kuchárska kniha - krémeš

Keď to celé vyzerá už naskutku hotové, nalejte do krému ešte jednu celú fľaštičku rumovej esencie. Ak máte poruke skutočný rum, čľup tam zo dve polievkové lyžice a netreba esenciu.

Potom, čo je šľahačka definitívne hustá a krém spojený s Palmarínom, môžete začať murovať krémeš.

Otvorte medovníkové pláty – štandardne sa dodávajú po štyroch, aby im v sáčku nebolo smutno.

Recepty na varenie alias kuchárska kniha - krémeš

Zoberte prvú dvojicu a položte ju na nejaký podklad, ktorý budete môcť vložiť do chladničky.

Recepty na varenie alias kuchárska kniha - krémeš

Na tieto dva pláty natrite všetok žltý krém.

Recepty na varenie alias kuchárska kniha - krémeš

Aspoň zhruba pravidelne.

Recepty na varenie alias kuchárska kniha - krémeš

Po natretí krému pokračujte druhým poschodím – šľahačkou.

Recepty na varenie alias kuchárska kniha - krémeš

Znova to celé zarovnajte.

Recepty na varenie alias kuchárska kniha - krémeš

To celé už stačí priklopiť druhou dvojicou medovníkových plátov a potľapkať.

Recepty na varenie alias kuchárska kniha - krémeš

Nemusíte to však s dokonalosťou zarovnania prehnať – aspoň získate zámienku na okamžitú obriezku.

Recepty na varenie alias kuchárska kniha - krémeš

Všetky obrezky musíte ihneď zjesť.

Krémeš je skoro hotový.

Teraz ho treba zavrieť do ľadničky, najlepšie na 24 hodín. Tento ľadničkový šok je potrebný preto, aby medovníkové pláty trochu vsiakli vlhkosť a aby sa krémeš spojil. Studený sa tiež lepšie krája.

Recepty na varenie alias kuchárska kniha - krémeš

Krémeš je na druhý deň hotový.

Aj keď medovníkové rezy sa na prvý pohľad ku krémešu nehodia, verte, že s chuťou budete spokojní.

Recepty na varenie alias kuchárska kniha - krémeš

Kontrolné meranie chuti papagájom dopadlo výborne, takže zákusok sa dá so zaručeným úspechom podávať aj návštevám.

Komentáre k článku: Domáci krémeš

  1. ivana 12. januára 2008

    Áno,toto je úplne geniálny recept.Vždy sa po
    ňom zparáši.
    PS. Sýte

  2. vierka stancakova 15. januára 2008

    tento recept je nieco pre nase chutove pohariky

  3. bibina 15. januára 2008

    Mirko,
    ak mas nejake bielka, navrhujem inovaciu:
    Namiesto margarínu mozno do velmi horucej sladkej kase zo Zlatice /fu. Oetker nemilujem/ zlahka vmiesat tuhy sneh /odhadujem 6 bielkov, ale preco nie aj desat, alebo sa daju pridat do prazenice a tu do polievok, omacok…/.
    Skus to, bude menej celkoveho tuku, transmastnych kancerogenov a bude prijemna konzistencia.
    Navrch moze ist slahacka, aj medovy platik.
    Poleva by bodla, cokoladu teda mozem.
    P.s. zatial som stihla, ale asi budem musiet vymazat tvoju stranku z oblubenych.
    Pa

  4. katarina 14. februára 2008

    Mirko,
    som uvelicena, bezim po medove platy a hned aj robim, vidi sa mi, ze to zvladnem 🙂 a asi budem musiet tiez tvoju stranku removnut zo svojich oblubenych.. dik bezim

  5. Brahma 18. februára 2008

    Super som si zdvihol naladu iste vyskúšam aj recept

  6. anina 25. februára 2008

    ten kremes ako aj ostatne recepty,nemaju chybu, perfektne je to stym popisom, rada chodim na tuto stranku,doporucim aj kamoskam………pa

  7. Zuzka 17. marca 2008

    ahok Mirko !
    Túto stránku som dnes náhodou objavila a som s ňou veľmi očarená. Práve sa chystám do posteľe a tvoj recept mi bol ako balzam na dušu.

  8. Minka 21. marca 2008

    Je to super recept. Robievala som kremeš aj cesto, bolo to dosť nákladné na čas, bolo teba piecť pláty. Toto sa mi páči. fajný krémeš a malá spotreba času. Výborný nápad. Vďaka. Pa..

  9. Lukáš 21. marca 2008

    Je to mňamkaaaaa urobyli sme ho na vianoceee aj na veľkú noc no proste mňáám. A tie srandy čo sú na konci sú bombové.

  10. edita 23. marca 2008

    Ano je to super kremes,ale da sa urobit aj z listkoveho cesta,ktore kupis v Lidl za dvacku pol kg rozdelis na dve casti, rozvalkas, pecies na obratenom plechu,.Na jeden plat das plnku,druhy pokrajas na stvorcea po jednom kladies na kremtesne vedla seba.Posyp praskovym cukrom,nemusi stat 24h daj si o hodinu dobru chut

  11. bebka 23. marca 2008

    Výborný nápad s tými hotovýmu medovými platmi

  12. mono 27. marca 2008

    mnam bolo to viborne poradimvam upecte hned hhhhhhhhhhhhhhhhhh dobra vona

  13. melissa 28. mája 2008

    vinikajuce az sa mi zbiehaju slinky zajtra vyskusam uz sa neviem dockat mnam

  14. Eza 27. júna 2008

    Je to vyborne a nie je na tom co pokazit. Odporucam kazdemu, kto ma rad sladkosti

  15. Artur 19. júla 2008

    Veľmi dobré,len treba dať pozor na plnku, zvykne sa zraziť.

  16. Silvia 2. augusta 2008

    super kremes, ja som vymenila medove platy za bb keksy, mnaaaaaaaam

  17. adriana herakova 12. októbra 2008

    no ahojte vyzera to dobre urcite to skusim

  18. Petra 15. októbra 2008

    tento recept je fakt super, ja ho mám od svojej tetušky a už som ho rozdala aj známym. chcela som ho pripraviť dnes návšteve, ale výtlačok, ktorý mám doma som nemohla nájsť. tiež sa snažím schudnúť, tak idem hľadaj aj niečo zdravšie.

  19. mamka 24. januára 2009

    sikovný chlapec

  20. Viera 6. marca 2010

    Tento krémeš je vynikajúci a k tomu ten komentár stojí za to, aby ho
    každý vyskúšal.

  21. rebecca 2. apríla 2010

    super recept. ja nemam papagaja ale skrucka ale chutiloo 🙂

  22. lilinka 19. apríla 2010

    lúbi, lúbi sa mi tento recept, o také 2 hodky idem na to, tak som zvedáva, čo to urobí:-)

  23. aluska 2. júna 2010

    Krémeš je fantastický….tiež sa po ňom vždy len zapráši….len ja som miesto medových plátov dala na spodok Bé-Bé kekse a ny vrch postrúhala čokoládu… 🙂 ……mňamka

  24. Zuz 30. januára 2011

    po tom, co sa nam strcla plnka z ineho receptu tak tento jednoznacne odporucam:) konecne sa nam vydaril.mnam.len nie prilis casto:D

  25. Eňa 8. marca 2011

    je to super mňam

  26. monca 23. apríla 2011

    vyborny recapt a este aj dobre popisany

  27. edo 22. októbra 2011

    Nehnevajte sa, ale zjavne nemate ani stipku rozumu. PAPAGAJOVI DAVAT OCHUTNAVAT VECI ZO STOLA? Vy si ani neviete predstavit ako to tomu papagajovi skodi, jeho zaludok nie je na takuto ptoravu stavany. Ste proste debil.

  28. Meno alebo prezývka (povinné) 3. novembra 2011

    ja by som tam Palmarin nedala – ten to všetko pokazí. Niet nad maslo.

  29. kajinka123 28. novembra 2011

    Ten kolač musi byt určite super ale tie trapne komentare v recepte … no neviem …

  30. janka 12. decembra 2011

    som tu prvy krát no je to tu super stránka a ten kremeš to je mnamka…

  31. Nevadza13 13. decembra 2011

    Cely život som bola jak chrt,tak k mojmu veku už pneumatika svedčí,du naň hehhh,spravím ho a snád sa mi i ujde !!

  32. julia 16. januára 2012

    Okamzite utekam nakupit suroviny…tento recept nema chybu.Dakujem

  33. Ička 20. februára 2012

    Dobrý,ale jednoduhhšie krém sa dá urobiť tak,že1/2L mlieka s cukrom dáme variť a do zvyšného dáme ostatné suroviny a vlejeme do vriaceho mlieka a uvaríme hustý krém.Nemusíme dlho miešať. Šľahačku som dala rastlinnú Mella-predávajú ju v 1l balení,stačí 1/2l-je vynikajúca,nemusí sa do nej dávať stužovač.Navrh som dala maslové keksy/žltý obal/-BUTTER BISCUIT-sú aj cenovo prijateľné,veľké balenie 250g-majú ich v Kauflande.Tým sa aj lepšie koláč krája vďaka keksom.Nakoniec som poliala čokoládovou polevou.Bol SUPER-VYNIKAJÚCI,každému chutil .Na druhý deň som musela urobiť druhý!

  34. Ajagsa 25. februára 2012

    Tvoj krémeš je fantastický v priebehu mesiaca som ho robila 2x lepší som nejedla.

  35. Gabika 26. februára 2012

    ja by som tam nedávala palmarin vôbec, je dosť ťažký zákusok potom. inak, super nápad.

  36. Erika 28. februára 2012

    Ahojte,ja ho budem robiť v sobotu ráno a zo zásady používam na krémy klasické maslo COOP. Je to výborné.Ale ostatné budem robiť presne podľa tohoto receptu,už dávno hľadám recept na krémeš.Takže som veľmi zvedavá,že ako sa to podarí,alebo skôr ako bude hosťom chutiť. Páči sa mi vtipný popis práce .zatiaľ vďaka za recept a veru prídem sa pochváliť s výsledkom.

  37. marry 5. apríla 2012

    prave dnes som kupila medove rezy a na velku noc sa chystam robit medovy kremes. Ja mam rada aj z listkoveho cesta,ale tento idem robit prvykrat, dufam, ze sa podari a plnku urobim podla tohto receptu, uz sa vsetci tesime

  38. Iwa 4. augusta 2012

    …ešte pri žiadnom recepte som sa tak nenasmiala ako pri tomto… že kopa riadu a ťažko rozmixovateľný Palmarín… 🙂 ale páči sa mi , že je to zrozumiteľne napísané , aj pre nás, mladé s minimálnymi praktickými skúsenosťami s pečením… 🙂

  39. Efka 11. augusta 2012

    Pri tomto recepte sme sa dobre nasmiali, zbiehajú sa nám slinky, zajtra ho pečieme.

  40. Romana 19. septembra 2012

    Super receptík:)
    Prosím Vás, kde zoženiem tie medové pláty?
    Ďakujem pekne

  41. admin 19. septembra 2012

    Romana bežne ich dostať v obchodoch. Podobne ako tortové korpusy, trebárs.

  42. livia 21. novembra 2013

    Dakujem pekne za super kolacik, urcite urobim 🙂 a inak vyborny popis, este som sa pri citani receptu tolko nenasmiala ako prave dnes pri tomto:)

  43. egulivere 15. júla 2014

    Vyzerá to tak, že som o pár rokov pozadu)). Receptík výborný, aj keď ja dávam prednosť listovému cestu. Ale nedá mi neoceniť humorný prístup autora. Prajem spústu krásnych receptov a krásnych dní))).

  44. Eva 4. októbra 2014

    je to super musím skusiť aj ten spôsob kremeša 🙂

  45. Jana 12. augusta 2015

    Je vynikajúci :-)! Pekne ďakujem za recept a jeho milé spracovanie ;-). Už sme ho doma robili dvakrát ;-)! (To preto, že ten prvýkrát mal úspech!)

  46. adam 25. februára 2016

    Veľmi dobre napísané ,

    Ako jedinú nevýhodu vidím ,že na začiatku ,alebo niekde mi chýba spísaný zoznam surovín ktoré je potrebné si zaobstarať.

    Samozrejme dá sa vyčítať z textu ,len to berte ako spätnú väzbu ako byť lepší :),

    Adam

  47. Me 21. decembra 2016

    Pouzivat iba MASLO, rastlinny tuk pokazi chut!

  48. Jolanka-Františka Betysová 13. júla 2017

    Dobrý deň, čítala som Váš recept na tento úžasný koláč. Ked som ho čítala, tak som sa po každej vete z chuti zasmiala. Prečo? Pretože píšete ten recept ako by ľudia ktorí ho čítali boli mentálne zaostali, ako by doma nemali váhu a ani ten pohárik s odmerkou. A máte tu samé nespisovné slová.

  49. Margita.. teda Gita JANĆEKOVÁ 15. septembra 2017

    Milý Mirko.. . Recept sa mi zapáčil a dnes som ho vyskúšala. Nielen pre jeho ľahkosť, dokonalý popis a skvelé fotografie, podrobne vysvetľujúce postup, ale hlavne pre jeho VTIPNÝ POPIS. Pri práci som sa aj zasmiala a pobavila.. Všetko sa podarilo a tak Vám za tento.. určite zaujímavý recept.. hlavne preto, , že nieje robený z klasického lístkového, ale z medového cesta , musím pekne poďakovať. Gita.

Pridajte komentár:

Napíšte váš komentár k článku...

Vyplňte ešte: