ako zhodiť     úspech     práca     peniaze     fotenie     opatrovanie

Kávová doboška

Skvelá pochúťka pre mladých a zadravých. Jednoduchý recept na chutný koláčik, ktorý môže aj zabiť. Pred jeho užitím je lepšie poradiť sa s lekárom. Bez žartu!

(Tabula tabulátum coffea)

  • Zloženie: Coffeinum, coffea, saccharum, butyrum, farína, amylum.
  • Charakteristika: Kofeín je metylxantinový derivát, cukor je sladký a v synergickom spojení s maslom sú veľmi chutné. Aby sa nemuseli podávať na prstoch, natierame ich medzi oplátky.
  • Farmakokinetické údaje: Účinná látka – kofeín – prechádza placentárnou bariérou.
  • Indikácie: Použitie namiesto kávy, ako stimulácia. Vo vyšších dávkach nahradí slabší jed, môže viesť k ohrozeniu života a zdravia u starších ľudí a u ľudí, ktorí nesmú piť kávu.
  • Kontraindikácie: Vysoký krvný tlak, srdcové choroby, žalúdočné vredy. Kopa iných chorôb. Nepodávať ľuďom, ktorí nie sú informovaní o zložení a možných účinkoch! Celkom vážne.
  • Nežiadúce účinky: Nespavosť (v práci výhodné, v zamestnaní veľmi nepríjemné), pri vyššom dávkovaní nepokoj, vzrušenie (žiaľ, nie sexuálne), trasenie svalov. Pri vysokých dávkach možná tachykardia, extrasystoly. Sanitka, kardiológia.
  • Interakcie: Koláčik nepodávajte spolu s liekmi, môže dôjsť k zoslabeniu alebo zosilneniu ich účinkov. O vhodnosti jedenia tejto dobošky (rovnako aj silnej kávy) sa radšej poraďte s lekárom.
  • Dávkovanie: Opatrne, jeden, najviac tri menšie rezy denne, najlepšie hneď ráno. Kávová doboška nepatrí do úst deťom.

Príprava: Život ohrozujúci účinok dobošky má na svedomí práve úvodná fáza prípravy koláčika – varenie kávy.

Recepty na varenie

Uvarte 6 – 10 mimoriadne silných presso káv (ja ich nazývam sanitkové kávy) alebo ich ekvivalent, extrémne hustú tureckú kávu. Málo vody, veľa kávy. Hotovú kávu nalejte do hrnca s dvojitým dnom (aby to neskôr neprihorelo) a medzi steny hrnca napustite vodu. Dajte variť. V tejto fáze prípravy ide o to, aby sa z už aj tak hustej kávy odparilo ešte niečo vody. Kým sa bude odparovať, pripravte si kryštálový cukor a Majzenu či Solamyl.

V predajni vám to aj tak vnútia zrejme pod celkom iným názvom, trebárs Gustin. To všetko je však aj tak len klam a mam – v skutočnosti je to škrob.

Keď sa už z kávy nejaké to deci odparilo, zlejte ju z hrnca do odmerky a doplňte mliekom na dva a pol deci.

Teraz za neutíchajúceho miešania prisypte do hustého kávovomliečneho základu cukor a škrob. Vznikne nevábna gebuzina. Cukru dajte zhruba 7 lyžíc, Solamylu trebárs zo tri. Keď sú suroviny zmiešané, vlejte to nazad do hrnca s dvojitým dnom.

Varte pár minút až to začne hustnúť. To sa škrob začína hrať na puding.

Do hustej hmoty teraz hoďte celé maslo, ktoré sa začne rýchlo rozpúšťať.

Hmota začne byť svetlejšia a už ju netreba variť. Po úplnom rozpustení masla je plnka hotová a nechajte ju vychladnúť.

Otvorte jedny tortové oplátky. Najlepšie sa hodia tie, čo sa predávajú v svetlom, nepriehľadnom papieri. Miniete skoro všetky, takže ak ste pažraví, kúpte si hneď dva balíčky. (Tri – faktická poznámka autora.)

Na čistý a rovný podklad, napríklad stolík položte jednu oplátku. Ťapnite na ňu za jednu polievkovú lyžicu plnky a porozmazávajte až po okraje tak, aby vrstva bola čo najplynulejšia a pomerne tenká.

Ženské na to majú rôzne stierky, čo nie je druh cementu, ale nástroj, ktorým dokážu pekne a rovnomerne natrieť plnku. Muž na to využije vlastnú ruku, nezaškodí, ak si ju predtým umyje, aby si mohol po skončení práce oblízať prsty – plnka je chutná, škoda ju poutierať do nohavíc.

Keď máte natretú prvú oplátku, uložte na ňu čo najpresnejšie ďalšiu. Neskôr sa s tým už nebude príliš dať hýbať. Popritláčajte, aby sa spojili. Kydnite ďalšiu lyžicu plnky… Postupne vŕšte na seba oplátky a prekladajte ich plnkou. Doboška je hotová v tej chvíli, keď sa vám minie plnka. Prípadné zvyšné oplátky sú vaše, ale len ak sa nedíva papagáj.

Chronickí oblizovači plniek si tentokrát na svoje neprídu. Oblizovať plnku, ktorá obsahuje niekoľko sanitkových káv, môže mať vážne následky.

Naplnené tortové oplátky zaťažte napríklad drevenou doskou na krájanie. Ak je možné, že by smrdela cibuľou, medzi koláčik a dosku dajte niečo neutrálne. Nový igelitový sáčok alebo tak. Dosku navyše poriadne zaťažte, napríklad štyrmi dvojlitrovými fľašami malinovky.

Zaťažené to nechajte zo štyri hodiny. V tejto fáze sa vlhkosť plnky presunie do suchých oplátok a celé sa to dobre zlepí.

Nakoniec dobošku uvoľnite zo zajatia a uložte na dosku na krájanie, ktorá ju predtým ťažila.

Ostrým, veľkým a pevným nožom odrežte boky, ktoré sú škaredé a chutné.

Každý, kto bude vo vašej blízkosti vám ich bude chcieť všetky ukradnúť.

Konečne si vyskúšate v praxi, čo znamená, ak vám niekto niečo odtŕha od úst. Očakávam podobný záujem o koláčik aj zo strany psov, mačiek a nevylučujem ho v prípade fikusov a kaktusov.

Po vykonaní cirkumcízie čiže obriezky, koláčik nakrájajte na menšie kúsky, aby ste ho mohli prehlásiť za hotový.

Doboška. Má vynikajúcu chuť a gumovitú konzistenciu.

Ak sa vaša povaha podobá papagájovi, nedokážete tento koláčik nikdy prestať jesť.

V tom prípade môžem odporučiť, aby ste ho radšej neplnili kávovou plnkou, ale použite miesto kávy napríklad kakao – zo 3 lyžice v troche vody a cukru rozmiešať, pridať škrob a ostatné už viete.

Ak to naplníte namiesto kávy kakaom, nezabije vás infarkt z predávkovania kofeínom, ale pri troche šťastia až neskôr infarkt z obezity.

Lenivci si môžu hotovú plnku kúpiť v potravinách a ultralenivci požiadajú manželku, nech kúpi v cukrárni krémeše.

Napíšte komentár

Tento web prevádzkuje © Miro Veselý.
Kontakt: mv@mix.sk | miro-vesely.sk | facebook | google+ instagram | twitter