Kaša z ovsených vločiek

Antijogínska, výkrmná verzia kaše sladkej ako šľak, ktorú zvládne pripraviť aj chlap. No to je skoro básnička, taká kašička :-)

Akcia môže začať dvoma spôsobmi.

Idete do obchodu a kúpite si ovsené vločky.

Recepty na varenie - ovsená kaša

Alebo je tu druhá možnosť, že ich nájdete doma. V tom prípade treba overiť, či sa nestali posledným domovom rodiny molí. Ak nie, môžete začať.

Vločky pre istotu oňuchajte, či nesmrdia. Zriedkavo, ale stane sa všeličo. Zatuchnú, alebo je v sáčku nový život.

Ak je všetko v poriadku, začíname.

Recepty na varenie - ovsená kaša

Do hrnca nažblnkajte niečo mlieka. Trebárs deci, dva. Podľa toho, na koľko sa cítite.

Recepty na varenie - ovsená kaša

Doprajte cukru. Výdatne. Nepoužite na meranie lyžicu, pretože to by ste mali výčitky svedomia, že 3 polievkové lyžice na jeden tanier sú priveľa.

No sú.

Ale aké je to potom dobré!

Recepty na varenie - ovsená kaša

Nasleduje nepovinná škorica. Netreba nič merať, proste trocha sypnite. Ak chcete poznať presné množstvo, dajte za jeden zvrchovaný náprstok plus dve a pol štipky.

Recepty na varenie - ovsená kaša

Druhá nepovinná prísada je kakao. Najlepšie sa hodí instantné, nezhrudkavie.

Šťastní návštevníci Európy majú možnosť priniesť si Ovomaltine, ostatní sa zaobídu aj s nejakým grankoidným pokusom o kakao.

Všetko je márne, keď nám vzali Malcao…

Recepty na varenie - ovsená kaša

Teraz to môžete začať prihrievať.

O prísadách: Nemusíte dať nič, ani cukor, niektorí šialenci nedajú ani len mlieko a vločky si uvaria len vo vode. Takú kašu by som ani neokoštoval. Môj osobný chuťomer – papúch – ju totiž nedávno chcel polovičke kradnúť. Už po prvom malom zobáčiku sa však otriasol a radšej šiel chlípať moje kakao. Cukor a mlieko sú teda základ a ostatné prísady si volíte podľa nálady.

Tak, mlieko s prísadami už máme skoro vriace, dosýpame vloky.

Recepty na varenie - ovsená kaša

Sypeme potichu a opatrne.

Recepty na varenie - ovsená kaša

Nie hojne, stačí trochu. A varíme to.

Vloky nabobtnajú a kašu zahustia. Ak je ich málo, dosypte. Ak je kaša prihustá, dolejte mlieka.

Recepty na varenie - ovsená kaša

Na začiatku to je redšie.

Recepty na varenie - ovsená kaša

Povarte kašu pár minút a poctivo pritom krúťte varechou. V hrnci, nie vo vzduchu. Aby to neprihorelo.

Recepty na varenie - ovsená kaša

A hotovo. Kaša je v tanieri a je tak odporne horúca, že sa to nedá ani vypovedať. Najhoršia chvíľa prichádza práve teraz – čakanie na chladnutie.

Ja to riešim tak, že kašu ešte v hrnci ochladím vodou, pretože spravidla varím až pod tlakom úporného hladu a nejaké vyčkávanie na chladnutie neprichádza do úvahy.

Recepty na varenie - ovsená kaša

Pýtate sa, či je to dobré jedlo? Že či!

42× koment k článku Kaša z ovsených vločiek

  1. priala by som si energeticke hodnoty, hoci to asi velmi dietne nie je. /a za tri PL mi to naozaj nestoji/

  2. Clovece, vzdy som bola akosi proti ovsenym vlockam, ale odkedy som zacala mat problemy so zaludkom, hladala som rozne druhy jedal, s vysokym obsahom zivin a Tvoja kasa ma uplne dostala. Akurat som dojedla svoju prvu, vlastnorucne uvarenu a aj ked bola hustejsia, ako na Tvojom obrazku, bola mnam. :-)

  3. Super napisany recept, neposobi na mna lakavo, ale pobavila som sa… Vdaka, pekny den autorovi!!!

  4. najléééééépšia kaša na svete predomnou práve leží a čaká kým ju spapám:) ďakujem za recept :)

  5. Ty kokso …. som si urobyl prvy krat na veceru a je to perfektneeee. Do teraz som nejedol vlocky lebo mi nechutili.Skvely recept … odporucam,

  6. Ovsené vločky by mali byť pre každého niečo ako zdravá výživa. To že tam hodíš pomaly “celý” sačok cukru to z toho robí obyčajnú sladkosť.. vynechaj cukor a je to mňamka a ešte ku tomu výborná pre zdravé stravovanie ;)

  7. trapny recept??? jedine co je tu trapne je tvoj komentar….. vyborneee je too :o)

  8. Super recept práve ju mám na večeru :) len tak ďalej, asi začnem navštevovať tú stránku častejšie :D

  9. Kaša z osených vločiek je super pochútka, ja ju varím v mlieku ochutenom vanilkovým cukrom a posýpku použijem až pri servírovaní,trochu škorice,kto má rád sladké aj práškový cukor,či sekané orechy

  10. Ovsená kaša je naozaj lahôdka. Ja si ju varievam tak, že preberiem ovsené vločky, lebo občas sú tam také- ja to volám plievka, dám ich do hrnca a zalejem mliekom, pridám trochu kryštálovehé cukru, premiešam a nechám ich namočené aspoň pol hodinku, niekedy aj dlhšie. Vločky krásne napučia, vypiju časť mlieka, takže odporúčam pred samotným varením ešte trochu mlieka doliať, No a potom klasika varíme do zhustnutia, kým sa mlieko nevyvarí. Na tanieri zvyknem dať na kašu 2-3 plátky masla, posypem škoricovým cukrom, alebo Grankom (najčastejšie dávam pol na pol). Veľmi odporúčam dať na trch nejaké ovocie, alebo kompót. ja dávam najčastejšie marhuľový , prípadne čerstvé jahody a podobne. Môže byť aj na tenšie kolečká pokrájaný banán, ale potom je to veľmi sýte a pomerne sladké, Na kaši skôr vynikne nejaké kyselkavé ovocie. Prajem dobrú chuť.

  11. najzdravsie uvarena ovsena kasa pri diete je tak,ze si tie vlocky uvarite v mlieku-ZIADEN CUKOR,ZIADNE KAKAO,ZIADNA SKORICA,potom ich date na tanier a vmiesate do nich lyzicku medu. jemne sladke a pritom omnoho zdravsie nez tato varianta,aj ked nemam nic proti,ale pokial ide o dietu,radsej vyskusajte tuto variantu. pripadne miesto medu do nej mozete nakrajat kusky rozneho ovocia-tiez bude sladsia ;)

  12. Varená v ešuse v čase študentskej finančnej núdze, zasýtila,a ešte som si aj jazyk obaril :P

  13. robila som si tuto kasu na ranajky a stacila mi jedna mala lizicka cukru 2deci mlieka a jemne ovsene vlocky a trocha skorice mnam mnam:)

  14. neni nad dobru ovsenu kasu – ale tie vtipy su tam silene a nie velmi podarene, niekedy je menej viac

  15. Zdravím. Ovsené vločky varím už dlho dlho.. (kulturista) Je to fakt dobré a výživné jedlo. Ale -to s tou vodou – nesúhlasím. Ja si ich robím už len z vodou (kvôli alergii na kravské mlieko) no stojí to zato. Chlapci, čo to chutnali hovorili, že je to fakt dobré. Recept mám podobný. No poznám ešte aj lepší ;)
    Voda + vličky (ja si dávam tak 300g vločiek) zalejem vodou od oka tak, aby sa to lahučko miešalo. Varím (bez prísad) pokiaľ sa voda neodparí (to je cca 5minut). POTOM pridám prísady- cukor, škorucu, kokos a džem- lesné plody (ten je v tom najlepší) tuším Jednota ho vyrába. V tahom 6uholníkovom poháriku. S tým džemom je to fakt bomba. Len to zas netreba prehnať aby neostala len chuť žemu.
    PS- kakao by som nepridával tak ako pridávaš ty. Kakao sa má pridávať na posledy tušim aby nezhorklo (otec je kuchár učil ma to)

  16. Panstvo , idem na to. Teraz som dohovoril s priateľkou, ona má túto požívatinu rada, ja som to ešte nejedol. A najviac sa mi páči ten posledný recept od Maja, aj ja som alergický na kravské mlieko. A verím mu, lebo otcovia kuchári sú najlepší. Nejak v pamäti si nespomínam na šéfkuchárku ženu…A ten prvý( recept ) je vtipný, a dobre napísaný…žiadne trapošstvo.. napíš svoj, kritikus.

  17. Na niektorých veciach v recepte som sa zasmiala :P :P A inak vďaka..pochutnávam si :D

  18. a prečo to vlastne musíte variť? ja som skusil takto, vločky len zalejem vodou-studena tepla -to je jedno,nizkotucný jogurt,slnečnica,sezam pomletý,lanové sem.pomleté,mak pomletý,škorica,kokos a ovocie ake je doma a dosladiť medom

  19. Ja zalejem ovsené vločky vriacim mliekom, pridám nasekané orechy, med, maslo, hrozienka namočené v rume, nakrájaný banán, alebo nastrúhané jablko. Nevarím.

  20. No dodrbal si tú kašu riadne, to si mohol uvariť hneď čokoládu na varenie

  21. Tak, ako to vlastne je, variť tie vločky, či ich treba iba zaliať horúcim mliekom????

  22. jolli11 kaša sa zvykne variť. ale vločky stačí zaliať a hneď jesť. Aj to je chutné

  23. ahojte ja sa chcem tiez spytat ci nevie niekto ci je zdravsie vlocky jest z teplym alebo ci sa mozu aj klasiky len zaliate studenym miekom lebo take mam ja najradsej teple mieko mi nechuti

  24. denisa skús zaliať studeným sójovým, to je tiež lahôdka. Variť netreba. Ja nevarím.

  25. Vyborny recept! Ja si to varim kazdu nedelu na ranajky uz 5 rokov. Mlieko vymenim za mandlove alebo sojove a dam vela skorice aj kakavka, cukor vymenim za javorovy alebo agavovy sirup. Ja som osobny trener tu v Canade a tento recept odporucam na ranajky kazdemu kto chce mat perfektnu postavu a zalezi mu na spravnej vyzive.

  26. je to výborné jedlo, ja ho dochucujem na tanieri jedným postrúhaným jablkom, zlepší to chuť a nepopálite si jazyk jablko to schladí, vyskúšajte neoľutujete

  27. Skvelo napísané, pobavil som sa aj poučil, dobrá práca :) Ovsené vločky sú nenáročné, zdravé a keď je človek hladný…poznáme. No a to, či chce mať z výsledku pôstne jedlo alebo kalorický smrťák, je čisto na ňom (hoci ja obvykle volím tú druhú možnosť :) )

  28. Úžasný recept,výborne napísaný. Nikdy som si nedávala kakao ale skúsim to :))

    Diky

  29. nepamatam kolko rokov si robim vlocky,tatarku[bukweat]ryzu 7 krat prmytu.kukuricnu kasu atd.na ranajky.Vlocky zalievam vecer horucou vodou,prikryte necham na kredenci aby trochu nliecne do rana prekyslo a potom jem,alebo rano zalejemhorucou vodou a prikryte pod dekou necham dojst,tak robim aj ostatne ale tatarku necham prejst varoma aj ryzu a potom zatocim pod perinu.Na vrch je najlepsie nastruhane jablko posypane skoricou,lahoda,nedavam cukor ani med.med davam do pohara teplej vody asi 1 kav.lyzicku a 2 kav.lyzicky organ.jablk.ocot a to pijem hned rano na hladny zaludok pomaly popijam a asi za hodinu zjem kasu a otom idem hrat tenis.tam potom pijempo case vodu mam plno energie a necitim hlad.

  30. kaša z ovsených vločiek na tvoj spôsob je fajn, len by som ťa chcela upozorniť, že v žiadnom prípade nieje vhodná pre papagája!!! ani chlípanie kakaa a iných človečích nezmyslov (preňho)! Viac to nerob, papagáje na to nemajú prispôsobený traviaci trakt a výrazne mu skracuješ život

  31. adika ďakujem za upozornenie, v článku o papagájovi je napísané, že články sú pre zábavu prehnané a skutočnosť bola iná.

  32. Cele zle… miesat bielkovinu ( mlieko ) s sacharidmi ( vlocky ) sa vyslovene nedoporucuje pokial chcete schudunt, ten cukor to totalne zabija.

  33. Pista, to je len podla delenej stravy. Existuje mnoho sposobov na chudnutie, ja podla Mirovho fungujem uz par rokov a parada :) Vsetko dobre

  34. Super!!! Prvý krát som varila ovsenú kašu a myslím, že sa podarila. Všetci chutnali aj manžel a synovia. Odteraz bude patriť k nášmu jedálničku. Nielenže je výborná, ale aj zdravá.

  35. Bez cukru a kakaa ale s medom,hrozienkami alebo jablkami :) dietnejšia verzia a podla mňa chutnejšia :P

Napíšte komentár

Tento web prevádzkuje © Miro Veselý.
Kontakt: mv@mix.sk | miro-vesely.sk | facebook | google+ instagram | twitter