Kaša z ovsených vločiek

Antijogínska, výkrmná verzia kaše sladkej ako šľak, ktorú zvládne pripraviť aj chlap. No to je skoro básnička, taká kašička 🙂

Akcia môže začať dvoma spôsobmi.

Idete do obchodu a kúpite si ovsené vločky.

Recepty na varenie - ovsená kaša

Alebo je tu druhá možnosť, že ich nájdete doma. V tom prípade treba overiť, či sa nestali posledným domovom rodiny molí. Ak nie, môžete začať.

Vločky pre istotu oňuchajte, či nesmrdia. Zriedkavo, ale stane sa všeličo. Zatuchnú, alebo je v sáčku nový život.

Ak je všetko v poriadku, začíname.

Recepty na varenie - ovsená kaša

Do hrnca nažblnkajte niečo mlieka. Trebárs deci, dva. Podľa toho, na koľko sa cítite.

Recepty na varenie - ovsená kaša

Doprajte cukru. Výdatne. Nepoužite na meranie lyžicu, pretože to by ste mali výčitky svedomia, že 3 polievkové lyžice na jeden tanier sú priveľa.

No sú.

Ale aké je to potom dobré!

Recepty na varenie - ovsená kaša

Nasleduje nepovinná škorica. Netreba nič merať, proste trocha sypnite. Ak chcete poznať presné množstvo, dajte za jeden zvrchovaný náprstok plus dve a pol štipky.

Recepty na varenie - ovsená kaša

Druhá nepovinná prísada je kakao. Najlepšie sa hodí instantné, nezhrudkavie.

Šťastní návštevníci Európy majú možnosť priniesť si Ovomaltine, ostatní sa zaobídu aj s nejakým grankoidným pokusom o kakao.

Všetko je márne, keď nám vzali Malcao…

Recepty na varenie - ovsená kaša

Teraz to môžete začať prihrievať.

O prísadách: Nemusíte dať nič, ani cukor, niektorí šialenci nedajú ani len mlieko a vločky si uvaria len vo vode. Takú kašu by som ani neokoštoval. Môj osobný chuťomer – papúch – ju totiž nedávno chcel polovičke kradnúť. Už po prvom malom zobáčiku sa však otriasol a radšej šiel chlípať moje kakao. Cukor a mlieko sú teda základ a ostatné prísady si volíte podľa nálady.

Tak, mlieko s prísadami už máme skoro vriace, dosýpame vloky.

Recepty na varenie - ovsená kaša

Sypeme potichu a opatrne.

Recepty na varenie - ovsená kaša

Nie hojne, stačí trochu. A varíme to.

Vloky nabobtnajú a kašu zahustia. Ak je ich málo, dosypte. Ak je kaša prihustá, dolejte mlieka.

Recepty na varenie - ovsená kaša

Na začiatku to je redšie.

Recepty na varenie - ovsená kaša

Povarte kašu pár minút a poctivo pritom krúťte varechou. V hrnci, nie vo vzduchu. Aby to neprihorelo.

Recepty na varenie - ovsená kaša

A hotovo. Kaša je v tanieri a je tak odporne horúca, že sa to nedá ani vypovedať. Najhoršia chvíľa prichádza práve teraz – čakanie na chladnutie.

Ja to riešim tak, že kašu ešte v hrnci ochladím vodou, pretože spravidla varím až pod tlakom úporného hladu a nejaké vyčkávanie na chladnutie neprichádza do úvahy.

Recepty na varenie - ovsená kaša

Pýtate sa, či je to dobré jedlo? Že či!

Komentáre k článku: Kaša z ovsených vločiek

  1. reklamka 20. septembra 2008

    priala by som si energeticke hodnoty, hoci to asi velmi dietne nie je. /a za tri PL mi to naozaj nestoji/

  2. Danuska 31. januára 2009

    Clovece, vzdy som bola akosi proti ovsenym vlockam, ale odkedy som zacala mat problemy so zaludkom, hladala som rozne druhy jedal, s vysokym obsahom zivin a Tvoja kasa ma uplne dostala. Akurat som dojedla svoju prvu, vlastnorucne uvarenu a aj ked bola hustejsia, ako na Tvojom obrazku, bola mnam. 🙂

  3. Aňa 5. februára 2009

    Jééj, díky za podrobný postup. Už teraz sa mi zbiehajú slinky. 🙂

  4. JarkaS 20. apríla 2009

    Super napisany recept, neposobi na mna lakavo, ale pobavila som sa… Vdaka, pekny den autorovi!!!

  5. Danielka 25. októbra 2009

    najléééééépšia kaša na svete predomnou práve leží a čaká kým ju spapám:) ďakujem za recept 🙂

  6. Pivecko 22. novembra 2009

    Ty kokso …. som si urobyl prvy krat na veceru a je to perfektneeee. Do teraz som nejedol vlocky lebo mi nechutili.Skvely recept … odporucam,

  7. Evča 22. novembra 2009

    Tak skvelo napísaný recept. Pobavil aj poučil, dik len tak ďalej

  8. Jozef L. 4. februára 2010

    Ovsené vločky by mali byť pre každého niečo ako zdravá výživa. To že tam hodíš pomaly „celý“ sačok cukru to z toho robí obyčajnú sladkosť.. vynechaj cukor a je to mňamka a ešte ku tomu výborná pre zdravé stravovanie 😉

  9. Matt 24. marca 2010

    Dobre jedlo, trapny recept

  10. nina 26. marca 2010

    trapny recept??? jedine co je tu trapne je tvoj komentar….. vyborneee je too :o)

  11. Vikina 6. apríla 2010

    Super recept práve ju mám na večeru 🙂 len tak ďalej, asi začnem navštevovať tú stránku častejšie 😀

  12. Ludmlka 14. mája 2010

    Kaša z osených vločiek je super pochútka, ja ju varím v mlieku ochutenom vanilkovým cukrom a posýpku použijem až pri servírovaní,trochu škorice,kto má rád sladké aj práškový cukor,či sekané orechy

  13. Andelka 23. mája 2010

    Ovsená kaša je naozaj lahôdka. Ja si ju varievam tak, že preberiem ovsené vločky, lebo občas sú tam také- ja to volám plievka, dám ich do hrnca a zalejem mliekom, pridám trochu kryštálovehé cukru, premiešam a nechám ich namočené aspoň pol hodinku, niekedy aj dlhšie. Vločky krásne napučia, vypiju časť mlieka, takže odporúčam pred samotným varením ešte trochu mlieka doliať, No a potom klasika varíme do zhustnutia, kým sa mlieko nevyvarí. Na tanieri zvyknem dať na kašu 2-3 plátky masla, posypem škoricovým cukrom, alebo Grankom (najčastejšie dávam pol na pol). Veľmi odporúčam dať na trch nejaké ovocie, alebo kompót. ja dávam najčastejšie marhuľový , prípadne čerstvé jahody a podobne. Môže byť aj na tenšie kolečká pokrájaný banán, ale potom je to veľmi sýte a pomerne sladké, Na kaši skôr vynikne nejaké kyselkavé ovocie. Prajem dobrú chuť.

  14. Marian 19. júla 2010

    Jeden s najlepších receptov na tejto stránke =)

  15. lily 10. augusta 2010

    najzdravsie uvarena ovsena kasa pri diete je tak,ze si tie vlocky uvarite v mlieku-ZIADEN CUKOR,ZIADNE KAKAO,ZIADNA SKORICA,potom ich date na tanier a vmiesate do nich lyzicku medu. jemne sladke a pritom omnoho zdravsie nez tato varianta,aj ked nemam nic proti,ale pokial ide o dietu,radsej vyskusajte tuto variantu. pripadne miesto medu do nej mozete nakrajat kusky rozneho ovocia-tiez bude sladsia 😉

  16. Sorg 17. októbra 2010

    Varená v ešuse v čase študentskej finančnej núdze, zasýtila,a ešte som si aj jazyk obaril 😛

  17. nika200 26. októbra 2010

    robila som si tuto kasu na ranajky a stacila mi jedna mala lizicka cukru 2deci mlieka a jemne ovsene vlocky a trocha skorice mnam mnam:)

  18. laci 11. februára 2011

    neni nad dobru ovsenu kasu – ale tie vtipy su tam silene a nie velmi podarene, niekedy je menej viac

  19. majo 19. apríla 2011

    Zdravím. Ovsené vločky varím už dlho dlho.. (kulturista) Je to fakt dobré a výživné jedlo. Ale -to s tou vodou – nesúhlasím. Ja si ich robím už len z vodou (kvôli alergii na kravské mlieko) no stojí to zato. Chlapci, čo to chutnali hovorili, že je to fakt dobré. Recept mám podobný. No poznám ešte aj lepší 😉
    Voda + vličky (ja si dávam tak 300g vločiek) zalejem vodou od oka tak, aby sa to lahučko miešalo. Varím (bez prísad) pokiaľ sa voda neodparí (to je cca 5minut). POTOM pridám prísady- cukor, škorucu, kokos a džem- lesné plody (ten je v tom najlepší) tuším Jednota ho vyrába. V tahom 6uholníkovom poháriku. S tým džemom je to fakt bomba. Len to zas netreba prehnať aby neostala len chuť žemu.
    PS- kakao by som nepridával tak ako pridávaš ty. Kakao sa má pridávať na posledy tušim aby nezhorklo (otec je kuchár učil ma to)

  20. Dodži 25. apríla 2011

    Panstvo , idem na to. Teraz som dohovoril s priateľkou, ona má túto požívatinu rada, ja som to ešte nejedol. A najviac sa mi páči ten posledný recept od Maja, aj ja som alergický na kravské mlieko. A verím mu, lebo otcovia kuchári sú najlepší. Nejak v pamäti si nespomínam na šéfkuchárku ženu…A ten prvý( recept ) je vtipný, a dobre napísaný…žiadne trapošstvo.. napíš svoj, kritikus.

  21. Natálčita 5. mája 2011

    Na niektorých veciach v recepte som sa zasmiala 😛 😛 A inak vďaka..pochutnávam si 😀

  22. vorki 6. mája 2011

    a prečo to vlastne musíte variť? ja som skusil takto, vločky len zalejem vodou-studena tepla -to je jedno,nizkotucný jogurt,slnečnica,sezam pomletý,lanové sem.pomleté,mak pomletý,škorica,kokos a ovocie ake je doma a dosladiť medom

  23. Elena 21. mája 2011

    Ja zalejem ovsené vločky vriacim mliekom, pridám nasekané orechy, med, maslo, hrozienka namočené v rume, nakrájaný banán, alebo nastrúhané jablko. Nevarím.

  24. akariu 29. júla 2011

    No dodrbal si tú kašu riadne, to si mohol uvariť hneď čokoládu na varenie

  25. ajka 9. januára 2012

    Vyborny recept .. a skvelo napísany …;)

  26. jolli11 19. januára 2012

    Tak, ako to vlastne je, variť tie vločky, či ich treba iba zaliať horúcim mliekom????

  27. admin 19. januára 2012

    jolli11 kaša sa zvykne variť. ale vločky stačí zaliať a hneď jesť. Aj to je chutné

  28. denisa 3. februára 2012

    ahojte ja sa chcem tiez spytat ci nevie niekto ci je zdravsie vlocky jest z teplym alebo ci sa mozu aj klasiky len zaliate studenym miekom lebo take mam ja najradsej teple mieko mi nechuti

  29. Miro Vesely 3. februára 2012

    denisa skús zaliať studeným sójovým, to je tiež lahôdka. Variť netreba. Ja nevarím.

  30. Katarina z Canady 20. februára 2012

    Vyborny recept! Ja si to varim kazdu nedelu na ranajky uz 5 rokov. Mlieko vymenim za mandlove alebo sojove a dam vela skorice aj kakavka, cukor vymenim za javorovy alebo agavovy sirup. Ja som osobny trener tu v Canade a tento recept odporucam na ranajky kazdemu kto chce mat perfektnu postavu a zalezi mu na spravnej vyzive.

  31. Lenka 24. februára 2012

    je to výborné jedlo, ja ho dochucujem na tanieri jedným postrúhaným jablkom, zlepší to chuť a nepopálite si jazyk jablko to schladí, vyskúšajte neoľutujete

  32. JAH 15. marca 2012

    Skvelo napísané, pobavil som sa aj poučil, dobrá práca 🙂 Ovsené vločky sú nenáročné, zdravé a keď je človek hladný…poznáme. No a to, či chce mať z výsledku pôstne jedlo alebo kalorický smrťák, je čisto na ňom (hoci ja obvykle volím tú druhú možnosť 🙂 )

  33. Veve 31. marca 2012

    Úžasný recept,výborne napísaný. Nikdy som si nedávala kakao ale skúsim to :))

    Diky

  34. dzina 4. apríla 2012

    nepamatam kolko rokov si robim vlocky,tatarku[bukweat]ryzu 7 krat prmytu.kukuricnu kasu atd.na ranajky.Vlocky zalievam vecer horucou vodou,prikryte necham na kredenci aby trochu nliecne do rana prekyslo a potom jem,alebo rano zalejemhorucou vodou a prikryte pod dekou necham dojst,tak robim aj ostatne ale tatarku necham prejst varoma aj ryzu a potom zatocim pod perinu.Na vrch je najlepsie nastruhane jablko posypane skoricou,lahoda,nedavam cukor ani med.med davam do pohara teplej vody asi 1 kav.lyzicku a 2 kav.lyzicky organ.jablk.ocot a to pijem hned rano na hladny zaludok pomaly popijam a asi za hodinu zjem kasu a otom idem hrat tenis.tam potom pijempo case vodu mam plno energie a necitim hlad.

  35. adika 19. mája 2012

    kaša z ovsených vločiek na tvoj spôsob je fajn, len by som ťa chcela upozorniť, že v žiadnom prípade nieje vhodná pre papagája!!! ani chlípanie kakaa a iných človečích nezmyslov (preňho)! Viac to nerob, papagáje na to nemajú prispôsobený traviaci trakt a výrazne mu skracuješ život

  36. Miro Vesely 19. mája 2012

    adika ďakujem za upozornenie, v článku o papagájovi je napísané, že články sú pre zábavu prehnané a skutočnosť bola iná.

  37. bajca 20. júna 2012

    perfeknaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :)))))

  38. Kamila 4. februára 2013

    😀 😀 tento článok/recept ma strašne pobavil 😀 😀 a recept určite vyskúšam !

  39. Pista 28. februára 2013

    Cele zle… miesat bielkovinu ( mlieko ) s sacharidmi ( vlocky ) sa vyslovene nedoporucuje pokial chcete schudunt, ten cukor to totalne zabija.

  40. Zuzka 10. marca 2013

    Pista, to je len podla delenej stravy. Existuje mnoho sposobov na chudnutie, ja podla Mirovho fungujem uz par rokov a parada 🙂 Vsetko dobre

  41. Aďa 25. marca 2013

    Super!!! Prvý krát som varila ovsenú kašu a myslím, že sa podarila. Všetci chutnali aj manžel a synovia. Odteraz bude patriť k nášmu jedálničku. Nielenže je výborná, ale aj zdravá.

  42. dado 27. januára 2014

    Bez cukru a kakaa ale s medom,hrozienkami alebo jablkami 🙂 dietnejšia verzia a podla mňa chutnejšia 😛

  43. ´Kveta Stupakova 22. decembra 2014

    Je to velmi velmi velmi dobre.

  44. ´Kveta Stupakova 22. decembra 2014

    Kaša sa môže dat urobiť aj bez mlieka s vodou a na slano…

  45. Peter 22. marca 2015

    Je to hnusné, komu to chutí, tak by som rád vedel čo bežne jedáva,keď toto vychvaľuje. Práve som to vylial do záchodu.

  46. Toph 16. júna 2015

    Vyborna kasa. Najlepsia aku som kedy jedla 🙂
    😛

  47. Francisco 11. decembra 2015

    Kedves Me1ktorta, he1t megsfctf6ttelek! c9s nem be1ntam meg… nagyon edzletes e9desse9g ez egy me1kime1df3nak:)Annyit varie1ltam, hogy nem mcasarpone9val fogyasztottuk, hanem egy kis fahe1jas, citromhe9jas vf6rf6sborban pe1roltam hozze1 pe1r szem aszaltszilve1t e9s azzal bolondedtottuk meg. Aje1nlom ezt a varie1cif3t is:)

  48. Nikola NiQusi Šivárová 25. februára 2016

    Ja som si to teraz spravila a je to výborné. Ja som si k tomu pridala banán a je to mňam. 🙂

  49. Tom 23. apríla 2016

    To vies, baby…. 😀 Ale ja to vyskusam kedze som uz zufaly hardgainer.

  50. Tom 23. apríla 2016

    * To patrilo Petrovi

  51. Denisa 5. júla 2016

    Dokonaleee <3 pochuťka na raňajky, hneď je deň krajší 🙂

  52. Jana 17. februára 2017

    Keďže mám žalúdočné problémy,musím jesť diétne,robím si kašu aj ja.Ale bez cukru a s medom.Este roztlačím banán,pridám bobúlovité ovocie,posekané orechy a chi a semiačka. A je to super.Ale čerstvé rožky s maslom mi to nikdy nenahradí. 😊

Pridajte komentár:

Napíšte váš komentár k článku...

Vyplňte ešte: