Čokoládová torta

Pri príležitosti narodenín môže byť čokoládová torta tým správnym nápadom. Najmä ak ste muž, ktorý doteraz nikdy nevaril a nepiekol. Zaručujem vám ochromujúci výsledok a chuťový zážitok. Vopred sa však zmierte s jedným faktom: dizajn nebude dobrý. Prvotriednu rovnú tortu s perfektnou polevou neurobíte, to chce prax. Naša čokoládová torta teda bude veľmi chutná, ale hrboľatá. Robím ju už niekoľko rokov a toľkokrát ma už žiadali o recept, že bude lepšie ak ho rovno zavesím sem. Mohol by som povedať, že čokoládová torta  je z polohotových surovín, ktoré kúpite v hypermarkete, ale robím zmeny v návode a o nich si teda povieme.

Skúsené gazdiné zalomia rukami a povedia vám, že čokoládová torta a parížsky krém žiada ich ruku, orechy a celé predpoludnie len na miešanie, mletie, krútenie a šľahanie. A my babkám povieme áno, ale doobedie sa dá zabiť aj užitočnejšou činnosťou. Naša čokoládová torta bude skvelá aj tak.

Čokoládová torta – suroviny na 2 torty

Robievam 2 torty. Pol jednej môže oslávenec zobrať do práce a ponúknuť kolegov. Zvyšok torty sa zvykne v chladničke stratiť za mysterióznych okolností, ktoré sa za tie roky ešte nikdy nepodarilo odhaliť. Jednoducho do chladničky vložíte jeden a pol torty. Keď sa polovička vráti z práce a idete začať oslavovať, v chladničke je jedna torta. Azda nejaká transpozícia hmoty spôsobená rozdielom teplôt vytvorí paralelnú dimenziu. Alebo tak niečo. Preto treba dve celé torty.

V hypermarkete si nakúpte. Liter plnotučného mlieka. Dva štvrťkilové maslá. Tortovú plnku napríklad značky doktor etker, ale tuším sú všetky zhruba rovnaké.

Tortovú polevu.

Tmavú.

Korpusy na tortu – to sú také pečené telíčka torty, hotové, nakrájané, vytvarované. Tak ako krém kúpite tmavý aj korpus bude tmavý. Ďalej dobrý jahodový lekvár, trstinový cukor, plnotučné mlieko, maslo. To je zhruba všetko, ak na niečo zabudnete, párkrát sa vrátite.

Krém na čokoládovú tortu

Gazdiné robia parížsky krém. My to spravíme inak. Ak na výrobu plnky ide na jeden sáčok plnky 260 mililitrov mlieka, neuveríme výrobcovi a dáme menej. Trebárs 200. Ak teda robíte 2 čokoládové torty ako ja, tak do misky dajte 800 mililitrov mlieka a pôjdu tam 4 tégliky sušenej plnky. Ak by bolo mlieka málo, vždy sa dá doliať. Po minulé roky som pri dodržaní návodu končil tak riedkou plnkou, že som musel ísť dokúpiť plnkový prášok. Tentoraz to bolo akurát.

V miske teda v 800 mililitroch plknotučného mlieka rozpustite trstinový, alebo prírodný hnedý cukor. Má zaujímavejšiu chuť. Asi pol kila. Ak máte prírodné sladidlo stévia, dajte aj z neho, nech je to sladšie a o to menej môžete dať cukru. Aj tak to bude nezdravé ako šľak. Do príkro sladkého mlieka (také má byť) ide kakao. Aj celý téglik.

Kakao však nemôžete len tak nasypať. Je lepšie ak ho rozpustíte v troche mlieka a necháte zovrieť. Ak sa kakao tepelne namáha, pustí lepšiu chuť.

Toto kakao je v poriadku.

Hovoríme tu o slušnej kvalite kakaa, nie o bežných lacnejších práškoch svetlohnedej neduživej farby. Najlepšie ak si kakao kúpite v Rakúsku ak môžete. Čím tmavšie, tým lepšie.

Horúce kakao vlejeme do sladkého mlieka a vlažnú hmotu dajte schladiť do chladničky. Kým vychladne, vyberte maslo, nech oteplie. Na 2 torty dávam dve štvrťkilové maslá a nemyslím pritom na cholesterol.

Asi za hodinku si vybavte majly, alebo iné záležitosti a pokračujeme.

Pomocou elektrického šľahača zmiešajte sladké kakaové mlieko so štyrmi tortovými plnkami zo sáčku a šľahajte. Podľa návodu 4 minúty. Netreba to merať so stopkami. Keď je to hotové, po menších dávkach pridávajte maslo, stále šľahajte. Maslo sa pekne rozplynie v plnke. Čokoládová torta bude skvelá, žiaden strach.

A plnku môžete koštovať aj na kachličkách. Je hotová a skvelá.

Plníme čokoládovú tortu

Dva tortové korpusy rozložte po stole. Ak ste s nimi ešte nikdy nerobili, tak pozor.

Vrstvy sú oddelené papierom. Nenechajte ho tam.

Na prvé poschodie ťapnite jahodový lekvár.

Rozotrite.

Ťapnite krém.

Rozotrite. V strede ho nechávam trocha viac.

Zakryte druhým poschodím a zo stredu vytlačte krém tak, aby torta bola rovná a krém rovnomerne hrubý. Následne na druhé poschodie dajte zas lekvár a plnku a zakryte treťou vrstvou korpusu.

V mikrovlnke zohrejte tortovú polevu, polejte ňou tortu a nejako rozmažte. Netuhne rýchlo, takže môžete robiť dosť pomaly. Ak necháte veľa plnky navrchu, torta sa bude škaredo krájať, bude pukať. Ale chuť stravníci ocenia.

Dajte tortu do chladničky. Nemusí nutne chytiť cesnakový puch. O pár hodín je hotová. Len aby riadne schladla.

Či už čokoládovú tortu ozdobíte, alebo nie, je to jedno. Nakoniec aj tak skončí v ústach stravníkov za zvukov mľaskania a pochvál.

Ak budete krájať horúcim nožom, vrch vám bude menej praskať.

Čokoládová torta je skvelá pochúťka. Akurát ju radím jedávať len zriedkakedy, inak vám bude každý opasok príliš tesný.

Komentáre k článku: Čokoládová torta

  1. iva 24. októbra 2012

    miro na fotografii som so vsimla ze mas v chladnicke floru pro activ.je draha,no pocula som zevraj ucinne znizuje cholesterol.chcem sa ta opyatat,ci ju pouzivas pravidelne,ake mas s nou skusenosti a co sposobuje znizovanie toho cholesterolu/myslim cim sa odlisuje od tych ostatnych,co je v nej viac alebo menej.prepac za otazku danu od veci

  2. Miro Veselý 24. októbra 2012

    iva používam nátierkový tuk menej ako raz do týždňa, ale keď, tak potom práve tento. nechcem ju odporúčať, ale mne sa osvedčila. cholesterol mám vďaka rozumnej strave v norme. vo flora light pro activ sú pridané pridané steroly, ktoré by mali mať schopnosť znižovať cholesterol. či je vhodné používať takýto tuk denne tým si nie som istý. keď sa dá, vždy som radšej za olivový olej.

  3. iva 26. októbra 2012

    dakujem za odpoved.suhlasim s vasim nazorom,no vyrobcovia masla uvadzaju ze cholesterol sa znizuje prave kazdodennym pouzivanim a to denne 30 gramov.uz naozaj neviem co si mam o com mysliet.mama je uz 2 roky na prevaznej rastinnej strave-ziadne zle tuky,syry,masla,vajcia,maso..papa vela toho co by malo cholesterol znizovat-zelenina ovocie orechy celozrnne vyrobky-no a nie a nie ho znizit.lekarka je predpisala lieky ale ci ich berie alebo nie,je stale rovnaky a to 8 ..zeleninu si pari,zje aj vela surovej.olivovy lej avokado,vsetky tieto veci sa naucila mat rada,len ked nevidi ziaden vysledok-je z toho znechutena.a tak uz aj ja rozmyslam vselijako.ze ktovie co aj v tych olivocych olejoch je a tak..ci neskusit to maslo,alebo normalne vajcia-ved aj tam sa pise je nejaka latka co cholesterol znizuje.viem ze mi s tym neporadite,moze ta byt viac faktor0v no predsa mozno s vasich skusenosti.moze byt problem napriklad v tom ze ma napriklad zly pomer zivin b-s-t v strave? napriklad ze ma tych aj ked zdravych tukov malo? alebo vela,a tym padom aj tie sa mozu podielat na zvysovani?s otcom sa stravuju rovnako,ten problemy nema,no a brat na tej istej strave ma cholesterol po 4.preto sa tak rozpisujem,ze naozaj mama sa velmi trpezlivo snazi rozumne sa stravovat a napriek tomu za dva roky ziaden vysledok.co robime zle? vopred dakujem za odpoved

  4. Miro Veselý 26. októbra 2012

    iva vysoký cholesterol môže mať veľa príčin a keďže nie som lekár, nedokážem sa k tomu vyjadriť. faktory ako životný štýl, strava, cvičenie, probiotiká, chudnutie… môžu cholesterol znížiť, ale ak to nepomáha, tak to musí riešiť lekár. či by to znížilo užívanie fytosterolov to neviem odhadnúť.

  5. Petra 30. marca 2013

    No to je teda super recept. Vsetko hotove, kupovane, no dakujem pekne. To radsej nepis nic ako taketo „recepty“…

  6. Maskrtnik 24. júna 2013

    Nahodou, to je jeden super recept! Pripomina mi Sacherovu tortu. Ocividne je pomerne rychly, jednoduchy a podla vsetkeho aj velmi chutny!! Nie kazdy ma vzdy chut a hlavne cas sa dlho paprat v kuchyni. Ak sa niekomu nepaci, nemusi podla neho „piect“, na internete je dost inych, narocnejsich receptov.

  7. ivett 21. augusta 2013

    Petra… Ja toto nechapem, ked sa vam to nepaci, naco sem chodite a pyskujete? Vsak chodte varit podla seba pre mna za mna aj zaveseni na lustri, ak je to podla vas malo narocne. Ti inteligentnejsi predsa vidia, ze tato stranka nie je o vyberanych surovinach a o supersofistikovanom vareni, ale o relaxe a o vareni podla chlapov,ucelom je viac pobavit ako varit… skoda reci. Mirko, ide vam to super.

  8. Hilma 9. júna 2015

    Mary, ja som tiež teraz skfašala po prvfdkre1t a nie je to až take1 veda, takže určite vyskfašaj! Ďakujem za pochvalu a aj za priinaa. Keďže je už po Vianociach, tak ja ti prajem faspešnfd a nezabudnuteľnfd rok 2013!Akeber, vďaka, aj ja tebe žele1m šťastnfd novfd rok!

  9. Lileshwar 11. decembra 2015

    ano, milujem, ked babky rvporazaju 😉 Oni beru vela detailov tak nejak automaticky, len potom to zabudnu spomenut, a ked to chce potom clovek uvarit sam, tak sa to samozrejme nepodari rovnaky problem s mojou babkou.Problem je aj ten, ze na vela receptov uz maju svoje vlastne miery, kolko coho davaju a niektore sa jednoducho uz nedaju zreprodukovat, stipka tohoto tu, hrncek toho tam. No jasne ze moj hrncek nebude ten isty, ako pouzivala ona 30 rokov! To jej fakt len stat za chrbtom a vsetko podrobne sledovat ;-)Aan, vdaka za recept aj fotky

Pridajte komentár:

Napíšte váš komentár k článku...

Vyplňte ešte: