Celozrnná bublanina

Bublanina z celozrnnej múky? Samozrejme, že áno. A z akej inej chcete piecť? Hádam nie z tej bielej, ktorá je zbavená všetkých živín. Celozrnná bublanina je skvelá pochúťka. Chutnal som obidve a môžem vám len odporúčať, že celozrnná je asi ešte lepšia, než obyčajná.

Skôr, než vám predstavím recept na celozrnnú bublaninu, chcem sa priznať, že som predtým bublaninu nikdy nerobil. Bola to špecialita mojej mamy. Potom, čo som pred pár rokmi schudol som ju už nejedol. No a teraz mi prišla na chuť. Keďže celozrnné knédle sú výborné, riskol som to a začal miešať suroviny. Skombinoval som niekoľko receptov na bublaninu a vznikol hybrid, ktorý je prudko návykový. Teraz vám teda prinášam celozrnný recept. Musíte však vedieť že:

  • Bublanina mi chutí len ak v nej nie je popadané ovocie či akýkoľvek iný odpad. Keďže v tomto názore sa rozchádzam asi s celým zvyškom Slovenska, spravíme kompromis. Moju časť spravím tak, ako má bublanina vyzerať podľa mňa, a časť pre ostatných spravíme tak, ako bublaninu majú radi ostatní.
  • Bublanina musí podľa mňa byť výrazne sladkej chuti. Tak, aby ju nebolo potrebné "prizdobiť" posýpaním mletým cukrom. Mám rád vyváženú chuť a nie vrch sladký a vnútro mdlé. Ak nie ste zástancovia sladkej bublaniny, tak dajte menej cukru.

Recept na celozrnnú bublaninu je vlastne celkom jednoduchý a zvládnete ho aj keď neviete variť. Len si verte a dodržte dávkovanie. Dávkovať budete pohárikom, alebo šálkou. Buď dvojdecovou, trojdecovou, to je jedno.

Nasledovné suroviny nasypte a nalejte do misky jedno cez druhé:

  • 2 šálky celozrnnej múky. Môže byť celozrnná pšeničná, alebo celozrnná špaldová. (Špalda je druh pšenice.) Množstvo zarovnané do misky, alebo možno o chlp viac.
  • 1 šálka trstinového cukru.
  • Pol šálky oleja. Použil som hroznový olej, má lahodnú chuť. ALE. Pre veľký úspech spravil ešte jednu, tentoraz s olivovým olejom. Skvelá. V ceste bolo cítiť že je tam oliváč, štipkalo to, ale v hotovom koláčiku to necítiť vôbec, takže v pohode sa dá použiť aj olivový olej. Dal som taliansky, nefiltrovaný.
  • 1 šálka mlieka. Nemal som poruke, dal som sušené mlieko rozriedené vodou.
  • Jeden prášok do pečiva.
  • 2 vajcia bez škrupín.
  • Štipka sódy bikarbóny. Nie je podmienkou.
  • Štipka soli.
  • Jedna čajová lyžička stévie. Môžu byť aj dve menšie čajové, ak máte radi sladké. Stévia je rastlinné nekalorické termostabilné sladidlo, takže pečenie mu neublíži.

Toto všetko sú suroviny na celozrnnú bublaninu.

Zamiešajte ich poriadne. Netreba rýchlo, alebo šľahať, ale dajte cestu čas, aby sa cukor dôkladne rozpustil.

V tejto fáze si možno spomeniete na detstvo, kedy ste chceli lízať a nebolo vám dovolené, lebo je málo. Tak teraz si riadne liznite a užite si to! Tento liz vás možno presvedčí, že naša celozrnná bublanina bude tip top uňo ňuňo!

Ak vám zostalo niečo cesta, lievnite ho na plech. Ja som podložil papier na pečenie. Kto by to potom (a predtým) umýval?

Takto by to vyzeralo, keby som robil celozrnnú bublaninu len sám pre seba. Mňááám! Ale nie.

Časť bublaniny znehodnotím tým, že do nej nechám popadať niečo černíc. Fuj! Černice sa majú zjesť hneď surové.

Nastavte rúru na nejakých tých 180 stupňov, ak teda vidíte čísla. Gazdinka by to asi úzkostlivo čistila, ale mne vykypel bulgur a ono to zvyčajne po čase odpadne aj samé od seba. Ak nie, potom to zotriem.

Po asi 20 minútach pečenia sa nám už naša bublanina z celozrnnej múky začína pekne toporiť. Ešte je vlhká.

Po pol hodinke už dostáva farbu a to je vhodný čas vyberať. Keby som ju robil pre seba, nechám dlhšie, viac mi chutia obrezky a ľahko pripálené miesta. Vpravo bublanina pre verejnosť, vľavo pre mňa na dva dni. Zas nedá sa to jesť bez miery…

Vaša bublanina z celozrnnej múky je hotová!

Nechajte dobre vychladnúť a môžete krájať. Ak ste začiatočníci, tak pozor. Po vytiahnutí z pece je to dosť dlho veľmi horúce. Nekoštovať, inak si spálite jazyk.

Takto vyzerá celozrnná bublanina s černicami. Bude porozdávaná kolegom, predsa len nemôžeme zjesť toľko sladkostí ak si chceme trocha strážiť postavy.

A toto je pre mňa. Čo by som dal za to, keby som tak mohol zjesť celý plech naraz… Beztrestne…

Komentáre k článku: Celozrnná bublanina

  1. Helča 29. augusta 2012

    ten recept vypadá skvěle taky si musím hlídat postavu ale přítel miluje sladké posledně jsem pekla ze špaldy bábovku olejovou a dala tam taky olivák med a sacharin chutnala mu a štrůdl z listového těsta nasrouhaná jablka rozinky skořice med taky výborné pokud máte ještě jiné recepty ráda bych si je opsala hlídat si postavu není vážně snadné . Spozdravem přeji krásný den Helča

  2. sona 24. mája 2013

    a nemozem dat namiesto trstinoveho cukru iba cisto steviu?

  3. admin 24. mája 2013

    sona neskúšal som, ale obávam sa, že cukor tu slúži aj ako stavebný materiál. Nielen chuť.

  4. Katarina 30. júna 2013

    Prave okostovana, vyborna, prepisujem do sukromne knizky. Vdaka za recept!

  5. macka 13. novembra 2013

    mnaaam prave sa dopiekla a tak dobre voniii 😀 nahradila som si cukor medom a pridala orechy

  6. Katka 29. novembra 2013

    super!

  7. Martina 16. decembra 2013

    Zdravim, nasla som Vas receptik na celozrnu bublaninu a pozdava sa mi, ze je taka nadychana. MOzem sa opytat, to je celozrna hladka, ci polohruba…? mne tie cesta byvaju take tuhe dakujem

  8. zuzana 10. marca 2014

    pouzila som tvoj recept ako zaklad 🙂 ale s menej cukru, a do cesta som primiesala 2 pomixovane banany a posekane orechy. A la mnam

  9. Jana 15. augusta 2014

    Velmi dobre je, ked pouzijete kokosovy olej 🙂

  10. Petra 12. septembra 2014

    Mňamky bublanina…. Prave som ju dorobila a ochutnala a tiež mi viac chuti taká čistá bez ovocia… Odporúčam ju vyskúšať…

  11. karolina 20. septembra 2014

    Vyborny recept. Moje prvni bublanina a hned takova povedena 😉 diky

  12. janca 15. marca 2015

    mega recept!! idem ju robit uz treti krat! ja pouzivam brezovy cukor vo vacsine a trochu trstinoveho a je to fantasticke! 🙂

  13. Renata 14. januára 2016

    Nečakala som,ale bol výborný!Síce som ho „pokazila“čučoriedami a práškovým cukrom ale odporúčam vyskúšať:-)Jem už tretí kúsok s dobrým pocitom,že z neho nepriberiem toľko,koľko by som pribrala zo zacherky…..takže schudnúť 15kg ide hneď jednoduchšie :-)))))))

Pridajte komentár:

Napíšte váš komentár k článku...

Vyplňte ešte: