web dobre-jedlo.sk píše Miro Veselý. Pozrite si aj:

Nože

Nože sú obranno – útočné bodnorezné nástroje. Nože si ukážme, čo sú to nože:…

Nožíky

Predpokladám, že nemusím upozorňovať, že krájanie nožíkmi môže byť nebezpečné. Pri práci s nožíkom sa preto radšej nikdy neponáhľajte.

Ak môžete, pracujte vždy s poriadne nabrúsenými nožmi. Tupý nôž kladie odpor pri krájaní, človek je nervózny, tlačí. Tupý nôž sa však správa nepravidelne. Najskôr nechce do krájaného predmetu ani za nič vôjsť, ale akonáhle je dnu, ide rýchlo a hlboko, až po kosť na vašej ruke. Takže opatrne, ak nechcete prsty v guláši.

Ako si vybrať kvalitný nôž do kuchyne

Ciest môže byť hneď niekoľko. Jedna možnosť je poradiť sa s niekým, kto s nožmi pracuje. Nie však výrobca – tým sa nie vždy dá veriť. Skôr kuchár, alebo mäsiar. Tí vám poradia lepšie.

Dá sa orientovať podľa ceny. Nie je to univerzálne platné pravidlo, ale zvyčajne znamená, že ak je nôž drahý, asi bude kvalitný. Viem, lepšie by bolo obetovať pár dní štúdiu samurajských vied a potom si človek vie vybrať aj sám.

Poriadny nôž by mal byť pevný. Ak je to klasický šéfkuchársky nôž, tak sa nesmie ani o milimeter pohnúť, ak by ste sa snažili ho ohnúť v rukách. Tvrdá oceľ je základom.

Inou možnosťou je keramický nôž. Ten sa hodí na krájanie zeleniny. Aj tu bývajú nože v vyššej kategórii pekelne ostré a dlho vydržia. Nevýhodou je, že ak spadne na zem, ľahko sa rozbije.

Koľko nožov potrebujete v kuchyni?

Ak mám hovoriť za seba, tak ja vystačím s jednou škrabkou na zeleninu a s jedným stredne drahým šéfkuchárskym nožom. Iné nepoužívam. Ak máte jeden väčší nôž, spravíte s ním väčšinu bežných prác celkom bez problémov.

Viem, sú špeciálne nože na rôzne konkrétne účely. Napríklad nôž na vykosťovanie rýb. U takýchto špeciálnych nožov však našinec – laik narazí na problém. Aj keď mi dáte do ruky ten najlepší nôž na vykosťovanie, aj tak neviem, ako to mám spraviť. A tak výsledok bude rovnaký, ako keby som pracoval klasickým nožom pre šéfkuchárov.

Samozrejme, ak sa rozhodnete pre prácu s rôznymi nožmi, tak skôr než si kúpite sadu nožov tak si kúpte nejaké školenie. Keď sa naučíte čo robiť, dajú vám aj tipy, aké nože vlastne potrebujete.

Šéfkuchársky nôž

Šéfkuchársky nôž je označenie väčšieho noža s univerzálnym využitím. Má dlhšiu čepeľ a ostrý hrot a tak ním môžete operatívne spraviť takmer čokoľvek. Navyše v rukách skúseného kuchára sa mení na zázračný nástroj.

noze-tescoma kuchynske-nozenoze-a-skrabka-tescoma

Vyberte si správny nôž
Páčil sa vám tento článok? Ohodnoťe ho, prosím.
Nože
5 (100%) 1 vote
KapustnicaKaporFrancúzske zemiaky

6× koment k článku Nože

  1. Ahoj Mirko, uz dlhsie sa rozhodujem o kupe nozov, na trhu su rozny vyrobcovia , kazdy si vychvaluje tie svoje, neviem sa v tom orientovat, mozes mi poradit nejakeho dobreho vyrobcu? Dakujem … s pozdravom Majka

  2. To neviem. Ja kouujem podľa ceny. Nôž musí byť čo najpevnejší nesmie sa ohýbať. => cena okolo 50€ za taký nôž je celkom normálna.

  3. Ahor Mirko.ja som kedysi uprednostnovala nože podla ceny no teraz už viem že to bola chyby a pri každej kúpe radšej hladím na kvalitu ako na cenu

  4. martenka že by na nejakej brúske? Mne sa osvedčil taký s rotujúcimi oslicami. Malý tlak stačí a brúsi rýchlo a precízne.

  5. Otoč tanier alebo podšálku a prejdi nožom po podstavci taniera z oboch strán jemne po ostrí .

Napíšte komentár

Tento web prevádzkuje © Miro Veselý.
Kontakt: mv@mix.sk | miro-vesely.sk | facebook | google+ instagram | twitter