ako zhodiť     úspech     práca     peniaze     fotenie     opatrovanie     výlety

Domáci jogurt za 3 koruny

Jogurt si môžete vyrobiť aj doma. Pritom úspora financií môže byť pri viacčlennej rodine nezanedbateľná – predsa len je rozdiel, či za téglik jogurtu zaplatíte tri, alebo deväť, či desať korún…

Recept na jogurt sa nedávno objavil v internetovej diskusii. Priznám sa, že sa mi nechcelo veriť, že by niečo takú mohlo fungovať aj u mňa doma. Ale povedal som si: za skúšku niečo dám a bude jasno.

A preto som kúpil mlieko a tri rôzne jogurty. Nebudem vás napínať, nejde o súťaž – rozdiely medzi jogurtmi sú pomerne malé, takže je zrejme jedno, ktorý z aktívnych jogurtov použijete.

Porovnanie testovaných jogurtov

Chute a vône jednotlivých jogurtov sa od seba trocha líšili a ťažko ich popíšem… Ak si jogurt chcete skúsiť vyrobiť, asi bude lepšie kúpiť si viac druhov jogurtov a okoštovať. Každý je trocha iný. Jeden jemnejší a kyslejší, iný sladší a hrudkovitejší…

Horšie to bude s mliekom. Ideálne by bolo použiť plnotučné mlieko, také sa však v Bratislave nachádza len v škatuliach. V nich je mlieko upravené tak, že skôr zhnije, ako by skyslo a jogurtovanie sa nemusí podariť…

Preto som na jogurt použil polotučné mlieko. Aspoň má menej kalórií a možno aj tých oných – džaulov.

Do testovacej laboratórnej banky, či inej ľubovoľnej, ale nie špinavej nádoby treba črpnúť trocha jogurtu. Nech za jednu polievkovú žufanku, plus mínus zopár náprstkov. Na liter mlieka je jeden jeden a pol decový jogurt akurát, stačí aj polovica…

Jogurt zalejte mliekom, ktoré je teplé, asi 40 až 50 stupňové. To je teplota, ktorá vás na ruke len trocha hreje. Nie je potrebné šibrinkovať s teplomerom. Niečo medzi izbovou teplotou a teplotou človeka s vysokou horúčkou je v pohode.

Pomiešajte obsah, takže vznikne sladké mlieko s veľmi jemne kyselkavou chuťou od jogurtu.

Postavte na radiátor, ak nehicuje príliš. Keď nie je radiítor, postavtre ho na tiché :-) miesto v kuchyni.

Optimálna teplota na tvorbu jogurtu je okolo 30 – 40 stupňov. Pri nižšej teplote sa bude jogurt tvoriť o niečo dlhšie.

Čas si zistíte pokusne. V teplom prostredí sa bude pohybovať niekde okolo 12 až 16 hodinami.

Po tomto čase je z mlieka jogurt.

Pobadáte to ľahko. Podľa vône a podľa konzistencie.

Dá sa jesť ihneď, ale tiež ho môžete uložiť do chladničky a podávať neskôr.

Kto nechudne, môže pridať džem a obžrať sa na smrť.

Pred prípravou mlieko môžete dať zovrieť

Na zvýšenie neskoršej trvanlivosti môžete mlieko pred použitím dať takmer zovrieť. Potom ho nechajte vychladnúť na teplotu asi 40 stupňov. Ja tento krok vynechávam…

V chladničke vydrží aj 3 dni, pričom do druhého dňa ešte trocha zhustne.

…a nabudúce?

Z posledného jogurtu, keď budete dojedať, znova môžete zobrať za dve lyžice a dať do mlieka…

Hustota

Pri práci s pasterizovaným polotučným mliekom však nečakajte tak dokonale hustý krém, ako v prípade, že si kúpite plnotučný jogurt. Domáci jogurt z nevýdatného vrecúškového mlieka je o niečo redší.

Pár pokusov a hotovo

Je možné, že na prvý raz sa vám jogurt nepodarí dokonale – z netrpezlivosti naň napríklad zaútočíte ešte v čase, keď nie je celkom hustý :-)

Ale už nabudúce si vyrobíte chutnú a zdravú domácu lahôdku za zlomok ceny toho, čo sa dá kúpiť v obchode…

Energetická hodnota

Liter polotučného mlieka by mal mať hodnotu okolo 1 900 kJ na liter mlieka, čiže dvojdecová porcia jogurtu bez džemu a cukru predstavuje energiu okolo 400 kJ, čo je viac než príťažlivé – 2 deci sú už objem, ktorý sa "cíti" a ešte si k tomu môžete niečo dať.

Ak na tom trváte, tak trebárs aj džem – dve lyžičky, čiže zhruba 10 gramov bežne obsahujú energiu okolo 100 kJ, čo nie je tak tragické číslo.

30× koment k článku Domáci jogurt za 3 koruny

  1. Veľmi som sa potešila tomuto receptu na výrobu domáceho jogurtu. Práve aj ja skúšam niečo vytvoriť, ale ako som sa dočítala asi sa mi nepodarí lebo som použila síce polotučné ale trvanlivé mlieko. Uvidím momentálne mi to zrie sedem hodín. Ak to nevíde skúsim použiť iné mlieko. Ešte by som poprosila ogurt by mal zrieť až 12 – 16 hodín. Dobre som to pochopila? Voľakde na inej www stránke som čítala tiež recept na výrobu jogurtu takto isto ale doba zrenia bola uvedená 4 – 8 hodín. Mohli by ste mi odpísať? Ďakujem

  2. Veľmi som sa potešila tomuto receptu na výrobu domáceho jogurtu. Práve aj ja skúšam niečo vytvoriť, ale ako som sa dočítala asi sa mi nepodarí lebo som použila síce polotučné ale trvanlivé mlieko. Uvidím momentálne mi to zrie sedem hodín. Ak to nevíde skúsim použiť iné mlieko. Ešte by som poprosila jogurt by mal zrieť až 12 – 16 hodín. Dobre som to pochopila? Voľakde na inej www stránke som čítala tiež recept na výrobu jogurtu takto isto ale doba zrenia bola uvedená 4 – 8 hodín. Mohli by ste mi odpísať? Ďakujem

  3. poznamka k vyrobe jogurtu:
    takto si robim jogurt uz dlhe roky. ale i napriek tomu ze skutocne v “krabicovom” mlieku je skutočne vysokou teplotou zabite vsetko co sa z laktofilnych “dobrych a uzitocnych” bakterii zabit dalo jogurt sa vyrobiť da. A nemusi to trvať ani tak dlho. Do vecsieho hrnca dame vodu nechame ju zohriat na cca 50°C vypneme sporak a ponorime do hrnca nadoby (ja pouzivam 7decky z zavaranin s vieckom 3ks na jednu varku) s jogurtom. Po cca 25min. znovu nahrejeme na 50°C a sporak vypneme. Dalsie ohrevy vykonavame po cca 45 minutach a celkom 4 – 5 krat. potom to nechame vychladit vo vode a nakoniec to dam schladit do chladnicky. Teplomer staci aj obycajny trebars na upravu mesa. To su tie ktore do mesa zapichnete pri peceni alebo teplomer z sterilizacneho hrnca. Tymto postupom urychlite trenie jogurtu na cca 5 – 6 hodin. Pokial chcete smotanovejsi jogurt tak staci pridat do mlieka sladku 30-33%smotanu a riadne ju v mixeri s mliekom rozmixovat – homogenizovat. Zabranite tym usadzaniu smotany na povrchu pred zhustnutim.

  4. P.S.
    chcete nieco extra ? asi v deci vriaceho mlieka rozpustite dve lyzicky instantnej kavy a dve polievkove lyzice medu. zvysok ako uz bolo napisane. Dostanete jogurt s neopakovatelnou kavovou prichutou a zdravo sladky :)
    Tie ostatne recepty s kondenzovanym mliekom a pod. uz pisat nebudem, vsak to pozna kazdy……

  5. dakejm za novy recept u nas v rodine sa konzumuju jogurty denne tak zajtra ideme na to:-)

  6. mam domace kravske mlieko tak som aj ja skusala jogurt ale sa mi videl riedkky aj tahavy tak potom kde som asi tak spravila chybu.

  7. domace kravske mlieko je na pripravu jogurtu velmi vhodne. ja ho robim uz asi 3 roky, kazdy stvrtok. vtedy mi ho nosi jeden pan priamo z ich farmy. takze :
    prevarim mlieko, necham ho asi 1min vriet, pre istotu. Potom necham vychladit . Teplotu skusam prstom, ked uz ho mozem strcit , a je teplota vyssia ako len vlazne tak pokracujem (inak ak vychladne velmi tak ho potom este raz zohrejem, ale uz nie az k varu )
    na 1l mlieka – rozmiesam 2 polievkove lyzice (kopcovite) jogurtu (biely jogurt, bez prichuti, co nema predlzenu trvanlivost) v tanieriku, pridam trocha mlieka a zmiesam spolu, potom to nalejem k mlieku a premiesam. Nechat v hrnci (ak ho nepotrebujem) , alebo preliat do nadoby z umelej hmoty s krytom. zabalit do deky (nadobu este zabalim do uteraka, az potom do deky) necham zabalene 6 -8 hodin potom necham vychladnut a dam do chladnicky, pouzit az na druhy den, nie hned.
    riedky jogurt bude ak nebolo mlieko dost teple. do deky mozes zabalit aj viac nadob. ja robim zo 7l mlieka
    ked ti vyjde tahavy tak si z neho urob odvodneny jogurt : nalej jogurt do plateneho vrecuska a zaves ho aby voda z neho odtiekla, trva to tak den. potom ho pouzi ako bryndzu. alebo osolit podla chuti , dat na mensi plytky tanier(rozotriet) poliet olivovy olejom(mierne) a k tomu pita chlieb. aj na halusky je dobry ak nieje bryndza.
    tahavy vyjde ked bolo mlieko zas velmi teple, vyskusaj viac krat, isto zistis ako na to , aby bol jogurt dobry.
    chutny je aj vareny jogurt, ak niekto prejavi zaujem tak napisem

  8. dnes podvecer som ho zarobila tak som strasne zvedava co ztoho vznikne ak sa mi nebude vidiet dost husty mozem ho nechat o 1 den este dlhsie stat a nahodou neviete dobry recept na syr moze byt aj neudeny.dakujem

  9. NO SOM STRASNE ZVEDAVA NA TEN VARENY JIGURT INAKTEN JOGURT SA MI UZ KONECNE PODARIL UZ SOM DNES ZAROBILA DRUHU DAVKU LEBO U NAS SA JEDIA JOGURTY KAZDY DEN JE TO OZAJ LAHODKA VELMI PEKNE DAKUJEM AK MAS ESTE NEJAKE RECEPTY Z MLIEKA RADA ICH UVITAM NAKOLKO CHOVAME KRAVU TAK MAM DOST MLIEKA S POZDRAVOM ZANETA

  10. 2l jogurtu + 1 vajce poriadne spolu vymiesat (staci metlickou) a dat varit. Miesat nech neprihori. Medzitym dat varit 1l vody (mozes pridat 1-2 kocky bujonu). Rozpucit 4-6 strucky cesnaku (alebo aspon 2 , viac je chutnejsie) a trocha oprazit na 1-2 PL(polievkova lyzica) oleja,po vypnuti pridat ¼ KL(kavova lyzicka) kurkumy a 1PL susenej maty(netreba ,ale kurkum jogurt pekne zafarbi a mata doda chut) . Ked jogurt zovrie pridat horucu vodu a oprazeny cesnak a povarit spolu 1min.

    K jogurtu robim zltu ryzu s cestovinou(nitovky). Na taniery poriadne posypem pokrajanou petrzlenovou vnatou (velmi dobre, aj deti to maju radi) a posypem oprazenymi arasidami(pouzivam “surove” arasidy)

    Variant s masom: maso nakrajat na vacsie kusy a uvarit s koreninami. Vyvar pouzit namiesto vody. Na konci varenia jogurtu pridat aj uvarene maso(vyvar precedit). Sus. matu potom netreba

  11. ten odvodneny jogurt osolit podla chuti a mas natierku na chlieb,

    alebo pridaj k nemu nadrobno pokrajanu cibulu a trocha cervenej papriky a uz mas dalsiu variantu pomazanky

    Jogurtovy kolac
    3P (P – 3dcl pohar) jogurtu , 2P cukru(staci aj 1 1/2P ak nemate radi moc sladke), 1P hl.muka, 2P krupica ( alebo daj 3P polohrubej muky), 1/2P olej, 1KL soda bikarbona, vanilkovy cukor, 1P kokos
    vsetko spolu zmiesat, vyliat na vymasteny a mukou vysypany plech . ak si dala krupicu, tak nechaj cesto na plechu pred pecenim postat aspon 30min, kludne moze postat aj 2hod. potom upiect. ak mas tahini vymaz plech 2PL tahini a uz nevysyp mukou
    namiesto kokosu mozes dat posekane orechy, alebo kakao, alebo bez prichute

  12. no to znie lakavo.asi budes gurmet .Ale prosim ta vysvetlimi co je to za korenie kurkum ak je to vobec korenie.Dufam ze ma nevysmejes ale ja taketo speciality moc nepouzivam .Ale ten kolac skusim urcite tento tyzden.A aka je to zlta ryza.To sa ma potom zmiesat dokopy,alebo sa len ta ryza poleje tym jogurtom ako omacka

  13. kurkum ( kurkuma, turmarik ) zlte, jemne zomlete korenie, zname ako indicky safran. Pouziva sa hlavne na zafarbenie jedal dozlta
    je sucastou korenia kari ( curry ), pridava sa aj do horcice
    v supermarketoch ako napr. Tesco ho isto kupis
    uvar ryzu podla svojho postupu, len do vody pridaj tak na hrot noza ( na zaciatok) kurkum. ked vam zachuti mozes pridavat aj trocha viac, ale neprehanaj, velmi zlta ryza ma potom trocha cudnu chut.
    ryza sa uvari osobitne . Potom das na tanier kopcek ryzi a kazdy si da tolko jogurtu kolko chce.vareny jogurt je ako omacka , len nie je az taky husty ako typicke omacky .
    kurkumou tiez mozes farbit cestovinu, pridas tak 1/2KL do vody, v ktorej budes varit cestoviny( na 500g suchej cestoviny)
    gurmet niesom , mam rada rychle a nenarocne recepty. Zijem v Jordansku a tu sa pouziva pri vareni vela korenin, tak som si zvykla.
    trocha kurkum mozes pridaj aj pri robeni domacich rezancov
    ozaj v poslednej dobe sa o kurkume tiez vela rozprava ohladom jej antioxidacnych ucinkoch
    dufam ze tvojej rodine bude vareny jogurt chutit tak ako nam.

  14. idem vo stvrtok na ten kol,ac chcem sa ta opytat mozem pouzit aj domaci jogurt ci lepsi bude kupovany.a co su tahini na mna musis ist trochu s takymito vyrazni trochu opatrne .neviem sice odkedy zijes v jordansku ale skusala si uz smotanovu tortu? to sa preklada ovocie piskoty smotana vymiesana s cukrom a da sa to na par hodin do mraznicky. je to vynikajuca lakotinka ak mas male deti tak to ocenia ale aj dospelym to velmi chuti

  15. ozaj ten kolac to je nieco ako nasa bublanina? mozem tam pouzit aj ovocie zavarane? my sme gazdovsky typ tak doma mame vselico ci zeleninu ovocne stromky, kravu jalovicu kobylu a co je moja srdcovka chovam psov no uz radsej nebudem odbocovat od temy tak zatil ahoj

  16. tahini je sezamova pasta (mlete sezamove semienka)
    aj to som na Slovensku videla , vo velkych supermerketoch
    najznamejsie pouzitie tahini je pri vyrobe hummus ( opisala by som to ako natierka z uvareneho cicera), aj to som videla tusim v Tescu, kde boli pomazanky
    ale isto cena bude vyssia ako tu , kde sa pouziva casto, a tiez sa vyraba z miestnych zdrojov

  17. KURKUMA – žltý prášok, má mnohostranné využitie pri varení, nejde iba o zafarbenie potravín, ale má aj liečivé účinky,
    pomáha pri liečbe a prevencii alzheimerovej choroby, znižuje
    krvný tlak, upravuje cholesterol, má antibakteriálne
    a antiparazitálne účinky, lieči pečeň, ďalej
    obsahuje látky, ktoré zabraňujú vzniku ochorenia rakoviny
    prostaty, pričom s kapustovitými druhmi ako je karfiol, kapusta,
    kel a kaleráb sa účinok násobí
    mala by obsahovať aj vápnik,
    prepísané z internetu /indická uhorka príprava/
    vymiešaná s vodou a šťavou z citróna sa prikladá na
    odreniny, modriny na tele …
    používa sa aj ako prísada do múčnych jedál kedy sa premieša
    najprv zo suchými ingredienciami, aj do chleba, pridáva sa do polievok, dusenej zeleniny
    ale napr. aj do jogurtu, kedy tam pridáme ešte vodu,
    štipku soli, mletú džíru – indický kmín, štipku čili a vznikne osviežujúci ajurvédsky nápoj
    /nájdi podrobnejšie info na internete/

  18. dodatok: kurkumu kúpiš v špecializovanom obchode
    exotických potravín POPY, Dom Techniky, Škultétyho 1, Bratislava

  19. ak používame kurkumu, je dobré zároveň pridať aj mletý čierny pepr, tým sa účinky prejavia v plnom rozsahu
    čiže pridať aj do jogurtu /záver kurkumy z 20.8.09/

  20. Ten odvodneny jogurt je tzv. grecky jogurt (v Grecku snad iny ani nejedia) a najlepsie sa je nasledovne:

    Do misky odvodneny jogurt, pooblievajte ho poriadnou davkou nejakeho vonaveho medu a zaklincujte to posekanymi vlasskymi orechami. Mnam!

  21. na vyrobu jogurtu som pouzivala termosku so sirokym otvorom, tzv obedar do ktoreho som vecer naliala zmes a rano do chladnicky vlozila hotovy jogurt alebo opacne, ak som chcela jogurt rano

  22. veľmi dobrá stránka,,, každý deň mi muž nosí 2 litre kravského mlieka – chodí tu aj pojazdná cisterna, čo je super,,,, idem na to už dnes,,, len si kupim jogurty,,,, inak robim domáci kravský syr aj korbáčiky, samozrejme z kravského mlieka— mnam,,,,, poradim ak niekto má záujem

  23. Ahojcek, rada by som recept na kravsky syr alebo korbaciky,
    Majka….Dakujem….

  24. Toto určiťe skúsim ale použijem mlieko z mliečneho expresu , poctivé domáce , nepasterizované , krabicové už ani nekupujem

  25. Mi máme doma dve živé kravičky a teda pravidelný prísun čerstvého ,,panenského” mlieka.Jogurty som z neho už pripravovala a boli neodolatelné.No a čo sa týka otázky nízko,polo a plnotučné,nevidím dôvod,prečo by človek mal ísť proti svojej prirodzenoti spôsobom-prežerem sa alebo nepohybujem sa.Je to proti zdravému rozumu.takže si myslím,že povestná ,,tukovosť” je tu celkom nevinná.

  26. najlepšie skúsenosti pri výrobe vlastného jogurtu, teda prvom “očkovaní” máme s jogurtom BIO selský jogurt Hollandia a s netrvanlivým mliekom Plnotučné horské mlieko Tatranské či ako sa to volá,od Tami. Predáva sa v úplne červených štvorcových krabiciach. Ale výborné je aj nadojené z búdky :-), to vsak na rozdiel od krabicového treba prevariť. Potom už odkladáme vzorku zo svojho, len treba dávať pozor na hygienu, radšej použité nádoby a riady vopred opláchnite horúcou prevarenou vodou. Zistili sme totiž, že práve “ťahavý” jogurt sa nám v začiatkoch pravdepodobne prihodil kontamináciou nejakými inými, možno inak aj neškodnými baktériami. Odkedy sme čistotnejší je všetko OK. Jogurt je fantastický, hustý, skoro ako originál grécky. Samozrejme sem tam sa môže niečo pritrafiť, akonáhle sa vám kvalita jogurtu nepozdáva, radšej na naočkovanie ďalšej várky použite znovu kupovaný.

  27. mala pomocka, skuste dat ‘pohar” do naddoby s velmi teplou vodou a malo by sa to dorobit rychlejsie, dobru chut

Napíšte komentár

Tento web prevádzkuje © Miro Veselý.
Kontakt: mv@mix.sk | miro-vesely.sk | facebook | google+ instagram | twitter