Vyprážané tofu so šalátom bez slimáka

Máte už tiež plné zuby všakovakých zdravých stráv? No tak si poďte spraviť niečo posolené a vypražené. Tofu má v takejto úprave celkom zaujímavú chuť.

Vyprážanie sa z pohľadu zdravej výživy považuje za zakázané ovocie a preto budeme hľadať spôsob, ako minimalizovať škody a pritom vyprážať.

Najlepšie a najmenej zdravé je z tofu vyrobiť tenké plátky. Zjete tak veľké percento cestíčka s olejom na malej nosnej ploche tofu 🙂

Ak jesť chcete racionálnejšie, nechajte tofu čo najhrubšie. Prijmete v ňom oveľa menej mastnej kôrky. Samozrejme, asi centimetrové rezy tofu sú lepšie, čo si budeme nahovárať?

A ideme špiniť riad.

Nakrájané tofu vyváľajte v múke. Polohrubá, alebo jemná, všetko jedno.

Omúčené tofu si zhromaždite na kôpku. Vidíte v popredí ten prst? Prst z tofu – najnezdravejšia alternatíva. Ale dobrota. Samý olej a slané cestíčko…

Zo dva, alebo tri vajíčka rozšľahajte s trochou korenia na obaľovanie. Je nezdravšie, ale tá chuť. Kto sa bojí, nelezie do lesa a iba solí.

Vajíčka rozšľahajte dôkladne. (Ja som sypol aj korenie na grilovanie, sypem ho do všetkého, aj do kakaa.)

A šľaháme… Nejde o penu, ale o to, aby sa bielka dokonale roztekali, potom lepšie chytia ku tofu a nebudú stekať. Vidličkou dlho, alebo mixérom krátko.

Vo vajíčkach vyváľajte zamúčené tofu.

Potom ho vyváľajte v strúhanke.

Do panvice črpnite trocha oleja, čím menej, tým lepšie. Myslite na to, že veľkú časť z neho aj tak zjete, takže ak si počítate kalórie, alebo nebodaj džouly, škrťte tú fľašu.

Vyprážajte niekoľko minút z každej strany – stačí dočervena, tofu netreba nevyhnutne "uvariť".

Výsledok brutálne zvádza ku jedeniu, ale vydržte to.

Spravte nejakú dohodu so slimákom, ako sa o jeho šalát podelíte. Asi vás bude ohrozovať tykadlami, ale nenechajte sa ohroziť. Je to bezdomovec a vy ste sa práve stali väčšinovým akcionárom jeho šalátu. Smola. Naložte s ním podľa uváženia. Trebárs ho pošlite poštou v liste (šalátu) Slobode zvierat, alebo ho hoďte na dvor (vtáčikom).

Zjedzte veľa šalátu a málo tofu. Z takého jedla veľa nepriberiete a pochutíte si. Verte.

Kalórie sa mi počítať nechce. Aj tak by to bol hrubý odhad. Taký tanier, ako na fotke by som tipol niekde pod tisíc kJ.

Brúchuť 🙂

Komentáre k článku: Vyprážané tofu so šalátom bez slimáka

  1. reklamka 20. septembra 2008

    hmm, mam doma tri druhy tOFu, oblubila som si to z Pragosoje /kupit sa to da v Kaufl/. najradsej ho mam sice so zeleninovym salatom, alebo v knackebrotom a rajcinou ale aj tento recept je supr. a myslim ze by to zjedol bez obav aj moj otec.

  2. luc.ka 16. júna 2013

    človek hľadá tofu-inšpiráciu, a nájde toto… pobavila som sa 😀

  3. eagle 17. mája 2015

    toto je zdaleka najlepsi recept aky som za svoj zivot cital, ma proste vsetko 😀 od strucnosti cez vtipy az po miesto na improvizaciu, hodnotim 111/11 🙂

Pridajte komentár:

Napíšte váš komentár k článku...

Vyplňte ešte: