Tekvica na ničom za 6 minút

Nízkokalorické jedlo, ktoré výdatne nasýti a dá sa na rôzne spôsoby doplniť. Rýchla príprava, ktorú zvládne aj nekuchár.

Tak, už ste klikli na článok, už vás mám, už čítate. Takže teraz už vyložme karty na stôl. Klamal som vám v názve, aby som vás prilákal čítať. 6 minút trvá len samotné varenie. (Stopoval som to pomocou času uvedeného vo fotografiách.) Skutočný čas prípravy tohto jedla je oveľa dlhší – potrvá asi 9 minút. A ani to nie je úplná pravda – po príprave je jedlo tak horúce, že musíte čakať najmenej pár minút, kým ho zjete. Čo už. Poďme variť.

Najjednoduchšie je kúpiť si cukinu.

Netreba ju čistiť, ani vyberať jadierka. Niektoré druhy tekvice totiž chcú, aby sa im najskôr odstránila koža a jadrá a to proces prípravy jedla na môj kus až príliš komplikuje.

Na pec postavte panvicu a pustite plyn.

Medzitým cukinu rozkrájajte na kolieska.

Na horúcu panvicu čľupnite trocha oleja – nie veľa. Tekvica totiž dokáže vsiaknuť veľmi veľké množstvo oleja a potom sa ďalej tváriť, ako keby nič! Tak pozor, nech si zo zeleniny nespravíte nechtiac energetickú bombu. Asi tak polievková lyžica oleja by mala byť akurát dosť. Ak nechudnete, druhú lyžicu nalejte po obrátení.

Na horúcu panvicu s olejom položte kolieska. Zakryté ich tepelne namáhajte asi tak 3 minúty.

Potom otočte.

A ešte raz otočte.

To je všetko. Teraz sa jedlo dá presunúť na tanier a spásať.

Ak nevaríte pre nikoho, len pre seba, môžete cukinu nasekať na rôznopravidelné útvarčeky.

Tak sa do panvice zmestí viac jedla naraz, hoc výsledok potom je menej efektný.

Čo s tým?

Pozornému čitateľovi iste neušlo, že som okrem tepla a oleja nespomínal nič, ani soľ. Takto pripravené jedlo má veľmi jemnú, ale zaujímavú chuť. Žiaľ, nepocítite ju, ak bežne spásate riadne posolené rezne, údeniny, čipsy, či iné presoleniny. Ale ak si strážite hmotnosť, neposolené pokrmy sú pre vás to pravé. Stačí prekonať pár týždňov bez soli a začnete cítiť chute, aké radový volič-hamburgrožer necíti.

Ale ako mám v pamäti svoje stravovacie záujmy z obdobia, keď som ešte priberal, nič podobné, ako tekvica ma nezaujímalo. Preto predpokladám, že tento recept asi čítajú skôr ľudia, ktorých "len" mierne chute neprekvapia.

Pri príprave (aj po príprave) tekvice máte na výber veľa možností , ako upraviť jej chuť – napríklad opatrne si toto jedlo prisoliť. Pripraviť na cibuľke, alebo s rôznymi koreninami.

Tekvica má jemnú chuť a to znamená, že dokáže na seba prijať takmer čokoľvek. Ak napríklad pečiete ryby (predpokladám, že nie v kýbli oleja!) môžete cukinu hodiť na neumytú panvicu a bude mať zaujímavú chuť rýb. Môže poslúžiť, ako výborná sýtiaca príloha k rybe, alebo inému mäsu a bude mať konzistentnú chuť.

Alebo si kúpte syr a postrúhaný ho posypte po tej "bezchuťovej" tekvici.

Pri jedení ju proste skombinujte s nejakou bielkovinou a budete aj z malej porcie nasýtení až po strop. Ale nie je to podmienka – ja bežne takúto tekvicu na ničom spasiem len tak. Odborníci na výživu odporúčajú jesť denne okolo pol kila zeleniny. Týmto spôsobom to ide rýchlo a ľahko.

Aha – aby som nezabudol. Pokojne si to spravte na obed. Je to jedno z jedál, ktoré môžete zjesť dosýta a potom môžete absolvovať trebárs rokovanie a verte, že nebudete zaspávať ako po klasickom vepřo-knedlo-zelo, ktoré človeka znemožní na pol dňa.

Komentáre k článku: Tekvica na ničom za 6 minút

  1. ela 20. decembra 2008

    Dobry, uz som stiahla par receptov, Vy ste fakt super, hlavne tie foto , ktore priam nutia utekat do kuchyne a varit, a varit, a varit 🙂 K tej cukine len dodam – vynikajuca je s cesnakom – pred opekanim poukladajte platky cesnaku na cukinu, JEMNE posolte a nechajte postat 10-15 min, potom mozte oprazit podla navodu a este ked posypete na zyver koprom – mnam 🙂

  2. shadow 10. apríla 2009

    VAROVANIE

    prave som vyskusal recept. Po 2 hodinach silneho premahania som zvladol pol malej cuketky (par koliecok) a je to HNUS. Zvysna polka skoncila neslavne – v kosi.

    Cuketu teraz nesmiem vidiet aspon par dni…

    Inac idealne na chudnutie – bol som naozaj hladny – po jednej kruzalke ma presla chut na akekolvek jedlo.

  3. Martin 16. apríla 2009

    chyba – je to super..hlavne ako priloha k roast dinner v UK ;-))))
    ono ta cukina vynikne, ked ju pokvapkate citronovou stavou

  4. Marina 21. júna 2009

    tekvica,cukina su fantasticke na rozne sposoby……..mnam:-)

  5. Miro 15. augusta 2010

    shadow to ze mas znicene chutove bunky nam nemusis vesat na nos ved kazdy mame ine chute niekomu chuti to a inemu zase nieco ine to ze to nechutilo tebe predsa nemusi znamenat ze je to hnus
    fakt trapne

  6. Ľuba 12. septembra 2010

    tekvica,cukina…mňam…sú fakt výborne…práve som si jednu len tak ledabolo opiekla a chutí fantasticky:-)

  7. Mirush 5. septembra 2011

    tekvica aj cuketa su uzasne…milujem ich tiez s kvapkou oliv.oleja a ked ho vsiaknu, taci priliat vodu a jemne ich podusit.ochucujem ich aj cesnakom, ciernym korenim, troskou soli ci sojovkou…su proste bozske a vyborne ako priloha k masu, rybe ci s cestovinou alebo samostne.mnam

  8. maxino 6. októbra 2011

    tekvica je vyborna tak jednoduchy a tak mnam receptik. Tiež som priliala vodu a podusila aj cesnačik a struhany syr no proste vyyyyyyyborne. dakujem

  9. Tigi 22. marca 2012

    ja robievam na kocky, na cibuli a cesnaku s kari korenim. Niekdy tiez pricrpnem sojovku. Mnaaaam! Inak poculi ste? Kurkuma, ktora je obsiahnuta v kari koreni je mimoriadne zdrava, znizuje aj cholesterol!

  10. anette 30. mája 2012

    ešte nikdy som nič lepšie nejedla nahodou som našla doma tekvicu a musim vam povedat nasla som nove jedlo v živote mnaaaaaaaaaaam

  11. sahier 16. septembra 2012

    tieto veci milujem, ja ju pečiem v trúbe posypanú troškou ( ozaj troškou ) grilovacieho korenia na zeleninu,polejem to troškou olivového oleja posypem pretlačeným cesnakom a strúhaným syrom alebo zaliajem smotanou a podávam k tomu varené ,alebo na sucho pečené krúžky zemiakov , tekvica a cukina je fakt výraznej chuti aj bez pridávania pochutín no ak sa chcem zasýtiť trošku viac ,tak ju alternujem týmto štýlom

  12. Andriu 18. septembra 2012

    mame strasidelnu ronidnu historku, ako matka sta mlada nevesta prisla k svokre, ta jej podstrcila dva bielky v hlbokom tanieri, vidlicku a na, vyslahaj sneh. a ona blba to povazovala za vyzvu, tak vyslahala pevny sneh. strasidelna je v tom, ze na dalsich 10 rokov ostala priputana k sporaku. tolko rodinna skusenost o madarskom zvyku nemat v kuchyni zbytocne rarohy.

  13. norika 9. októbra 2012

    Ja milujem pecenu tekvicu,tato cukina mi nikdy nic nehovorila,ale priatel ju ma rad. Ale tento rok som ochutnala na dovolenke cukinu. Bola zrejme pripravena nejako s cesnakom a chutila mi. Takze zacnem asi experimentovat 🙂

  14. lubica 6. novembra 2012

    ja mám takéto jedlá naozaj rada všemožné druhy tekvice a pod. ale SKLAMALO MA, že toľko rečí o tej najbežnejšej z bežných vecí…. tento recept je to najobyčajnejšie ,čo poznám- aneviem či treba dávať super reklamu a fotorecept na niečo také…

    🙁

  15. Marta 24. septembra 2013

    Ja si tu stale nieco najdem,a srdecna vdaka, ze dobre receptiky, nemam ja na to fantaziu a iba kopirujem, ale som spokojna :-)cele leto(skoro)som na cukete a nelutujem, je velmi lahka a chuti mi v akej kolvek podobe. dakujem 🙂 posielajte este mam nejaje cukety v chladnicke:-)

  16. Mgr. Martina Turňová 13. júna 2014

    ……. no nech čítam čo čítam, ale som rada, že je viac priaznivcov, ako tých negativistov …… cukinu dávam do všetkých dusených zeleninových príloh, grilujem ju potretú s olejom, ktorý som si v miske zmiešala s pretlačeným cesnakom a bylinkami (je na vás či sušenými, či čerstvými)….. k tomu netreba fakt nič viac

    a čo sa týka tekvicovitých plodov, nedám dopustiť na maslovú tekvicu (oranžová podlhovastá) – robím z nej polievku v kombinácii s troškou mrkvy, pečiem obylinkovanú na oleji ako prílohu, pridávam ju do dusených zeleninových príloh …… no proste je jedinečná ….. ale polievka z nej je u mňa a mojej kolegyne, ktorá ju jedáva so mnou fakt absolútne TOP!!!

  17. maria 15. augusta 2015

    Vyborny recept,trefny komentar,pisal to muz,ktory zbytocne vela casu neprestoji za horucou platnou.
    Isto-iste zajtra vyskusam!

  18. nerusim 24. júna 2016

    Výborná cukinka je ked dáte na pár min do olivoveho oleja s provensalskými bylinkami alebo oregano a po5 min dať osmahnuť mňamka , stačia varené zemiačky a obed ako má byť. Dobrú chuť .Taktiež výborná zavaraná, v zime za 15 min obed hotovka

  19. nerusim 24. júna 2016

    Prípadne podľa svojej chuti trošku vegety

Pridajte komentár:

Napíšte váš komentár k článku...

Vyplňte ešte: