Špenát na dva spôsoby

>Což takhle dát si špenát? Nočná mora detstva v našej kuchyni

Špenát mám od detstva zafixovaný ako niečo obzvlášť nechutné. Hneď po tom, čo niekto vyslovil slovo železo v súvislosti s výživou, bolo jasné, že pôjde o špenát, presnejšie o jeho násilné premiestňovanie z taniera do útrob dieťaťa. Potom jedného dňa otec prišiel s receptom na špenát na sladko a bolo po starostiach. Jeden tanier bol zásadne málo.

Potom sa vedci uzniesli, že špenát vlastne takmer žiadne železo neobsahuje, ak ho nejete okorenený železnými pilinami. Odvtedy mi chutí aj normálny, bezželeznatý špenát s cesnakom v klasickom tvare.

Len neviem, čo s vajciami. Ešte dnes v duchu vidím tie plagáty s požiadavkou „denne jedno vajce“. Ja by som zvládol aj dvanásť. Žiaľ, toto sa dnes už považuje za smrteľnú dávku cholesterolu. Čo s tým? Neviem, poďme radšej variť.

Recepty na varenie

Na panvici veľmi pomaly špenát rozmrazte.

Recepty na varenie

Táto činnosť trvá dosť dlho, a tak môžete zatiaľ rozmýšľať, ktorý recept si vyberiete. Začnime klasickým.

Recepty na varenie

Keď je špenát rozmrazený, začne sa variť. Povarte ho pár minút, ale občas to premiešajte, aby neprihorel. Treba prisoliť, ale veľmi opatrne. Medzitým vezmite inú panvicu.

Recepty na varenie

Urobte zápražku z trochy masla a lyžice múky.

Recepty na varenie

Zápražka je hotová, keď začne trochu červenieť.

Recepty na varenie

Doplňte niekoľko lyžíc špenátu a urobte kašičku. Pozor, aby to celé nezhrudkavelo. Niektorí kuchári zápražku zalievajú trochou studenej vody.

Recepty na varenie

Zápražku nalejeme do špenátu

Ak chcete, môžete priliať trochu mlieka alebo smotany, potom má špenát jemnejšiu chuť.

Po niekoľkominútovom podusení je špenát hotový. Vypnite plyn alebo elektrinu a pretlačte doň trochu cesnaku. Aj tu platí zásada, že menej je viac. Jeden, maximálne dva strúčiky budú stačiť, aby dodali chuť, ale neprerazili ju.

Mne na špenáte vadí akoby trávová chuť. Ako alergik ju cítim a prekáža mi. Zistil som, že ak sa špenát po uvarení poriadne rozmixuje, chuť je zrazu jemná a veľmi príjemná.

Recepty na varenie

Používam nástavec určený na zemiakovú kašu.

Recepty na varenie

Už po niekoľkých sekundách sa hmota zjemní.

Recepty na varenie

Vytrvajte však s mixovaním až do chvíle, kým masa nie je dokonale hladká.

Recepty na varenie

Podávajte s vajíčkami alebo so zemiakmi.

Recepty na varenie

Papagáj musí jesť špenát z lyžičky, pretože mu zvykne tak chutiť, že si doň raz namočil celý zobák až po nos a potom, chudák, prskal.

A teraz to isté, ale nasladko!

Recept sladšej verzie sa príliš nelíši od normálneho špenátu. Rozdiel je len v tom, že spolu so soľou pridáme jednu, prípadne jeden a pol lyžice kryštálového cukru. Môžete ubrať cesnaku, alebo ho nedať vôbec – podľa chuti. Vznikne zaujímavá sladkastá chuť, ktorá však niekomu nemusí vyhovovať. Preto si tento aj nasledujúci recept radšej odskúšajte na menšom množstve špenátu.

Kompót

Tak sa u nás posmešne nadáva takzvanej detskej verzii špenátu. Do rozmrazeného špenátu treba pridať jednu polievkovú lyžicu slabučko skaramelizovaného cukru.

Karamel môžete vyrobiť aj na dne toho hrnca alebo panvice, v ktorej varíte špenát. Odhrňte špenát na boku hrnca z dna a nasypte cukor. Nemiešajte, ale počkajte, kým sa začne trochu stápať. Týmto spôsobom si ušetríte umývanie jedného hrnca.

Tento cukor však nedodá dostatočnú sladkosť, ale len ľahko karamelovú príchuť. Preto k nemu dodajte ešte jednu lyžicu kryštálového cukru. Posoľte, ale len veľmi málo. Pridajte štyri klinčeky.

Teraz treba špenát povariť. Musí vydýchnuť všetku trávovú chuť a zároveň by mal trochu zhustnúť. Keď je to uvarené, pridajte trochu masla. Hotovo.

Špenátová polievka

Ak máte chuť na špenátovú polievku, stačí hotový „normálny“ špenát jednoducho rozriediť asi pollitrom mlieka.

Aby to dostalo polievkovitejšiu chuť, môžete do nej nakoniec pridať do červena opraženú cibuľku.

Podáva sa s opraženými chlebovými kockami.

Komentáre k článku: Špenát na dva spôsoby

  1. Ivča 20. apríla 2008

    V detstve som poznala len fantastickú chuť špenátu, ktorý varila moja babka. Mňam! Robila ho vždy z čerstvých listov, ktoré kúpila na trhu. Až keď som prvýkrát ochutnala školskú verziu z mrazeného pretlaku, pochopila som, prečo moji spolužiaci nenávidia špenát. Tá trávová chuť! Ešte aj dnes mi školský a reštauračný špenát chutí ako uvarená a rozmixovaná burina, bŕŕ… Čerstvý špenát má chuť, ktorá mi trochu pripomína cviklu, ale iba jemne. Vraj sú to príbuzné rastliny. Po trávovej alebo burinovej príchuti ani stopy. Moje deti, kým som bola s nimi doma na materskej, s chuťou papali špenát, lebo som ho nikdy neuvarila z mrazeného pretlaku. Keď začali chodiť do škôlky, po zlých skúsenostiach už nechceli jesť ani môj dobručký špenátik.
    Takže keď príde jar, každú sobotu si kúpim na trhu čerstvé špenátové listy a ukuchtím babkin voňavučký zázrak. Tu je recept:
    Špenátové listy umyjeme a odstránime veľké stonky. Hodíme ich do vriacej vody, hrniec prikryjeme pokrievkou a odstavíme. Necháme 2-3 minúty spariť. Potom zlejeme a špenát dáme na sitko odkvapkať, trochu z neho vytlačíme vodu. Posekáme ho na drobné kúsky. Na oleji speníme nadrobno nakrájanú menšiu cibuľu, po chvíli praženia prisypeme 2 lyžice hladkej múky a urobíme zápražku. Prihodíme posekaný špenát, poriadne rozmiešame a podlejeme asi 1 dl vody, hneď prilejeme mlieko alebo sladkú smotanu podľa chuti. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením, asi 2 prelisovanými strúčikmi cesnaku a 1 čajovou lyžičkou cukru. Chvíľu povaríme a nakoniec zjemníme lyžicou masla. Niekto pridáva do špenátu vajíčka, môže byť hustejší, redší, viac mlieka, menej mlieka… Množstvá som napísala približne. Tetušky na trhu predávajú špenát v takých kôpkach a tento recept je z dvoch kôpok, ale zdá sa mi, že po sparení z nich vzniklo asi také množstvo ako jedna kocka mrazeného špenátu (200-250 g). Kto môže, nech vyskúša, aký je chuťový rozdiel medzi mrazeným a čerstvým špenátom. Dobrú chuť!

  2. Zuzka 8. mája 2008

    Ivca, diky za recept na spenat z cerstvych listov. Uz skoro tyzden mam spenatove listy v chladnicke a neviem, co s nimi. Ani moja mama totiz este nevarila privarok z listov. Hned sa vsak idem pustiti do varenia ja, aby mi listy nevysli zbytocne navnivoc. 🙂

  3. Kristína 6. septembra 2008

    Špenát je nechutní.
    Totiž v škole je nechutní doma neviem.
    Ale aj vyzerá nechutne.

  4. Juraj 10. decembra 2008

    Nezaujmaný recept, úplna klasika. Hlavne nechápem prečo špenát rozmrazujete na panvici a prečo ho necháte niekľko minút povariť. Ja keď varím špenát snažim sa ho variť iba nevyhnutný čas. Dôvody sú asi každému zrejme.

  5. half-black 6. januára 2009

    Dakujem velmi pekne za recept. Prvý krat som robil špenat a hned bol výborný. 🙂 ešte raz vdaka

  6. Nelka 17. januára 2009

    Ja sama špenát nemusím, no moja dvojročná dcérka zbožňuje. U nej platí zásada, čím viac, tým lepšie. Zo začiatku som jej robievala z mrazených roliek, alebo kociek, niekedy z pretlaku. Potom sme sa odsťahovali na dedinu, a zasadila som špenát… veľa špenátu 🙂 Myslím, že odvtedy mojej dcérke chutí ešte viac. Asi na tom niečo bude, že čerstvý špenát je oveľa chutnejší 🙂 Je tu aj môj bábätkovský recept od jednej kamošky cca od ukončeného 6. mesiaca:
    Očistíme zemiaky, nakrájame na drobno a dáme variť, pridáme mletú rascu. Keď sú skoro hotové, tak sa pridá špenát – najlepšie čerstvý, no keď iné niet, tak mrazený… Pre väčšie deti pridáme soľ, prelisovaný cesnak. Po odstavení sa rozmixuje pomocou ponorného mixéru. Raz som skúsila pridať aj uvarené kuracie mäsko, tiež mal úspech…

  7. slavomir 4. februára 2009

    Ano vajcia obsahuju cholesterol ale nieje dokazane ze zvysuju obsah cholesterolu v krvi, takze nieje dovod sa obava jest vajcia, aj ked to netreba prehanat ze 😉

  8. slavomir 4. februára 2009

    Inak dik za recept presne taku klasiku som hladal…

  9. pre Ivcu 22. júna 2009

    ivca, vdaka za super recept, akurat som ho vyskusala, vsetci si oblizuju palce 🙂

  10. Peter 4. júla 2009

    Ahoj. Prave som spravil spenat podla prveho receptu no nieco zapricinilo, ze je akysi husty , konzistencia trosku hustejsia ako horcica. Mam pocit, ze za to moze zaprazka ale nie som si isty. Dal som masla zhruba ako dve zapalkove krabicky a takisto polohrubej muky. Pokial je recept pisany stylom „trochu toho trochu toho“ tak to nikdy nie je take, ake by to malo byt. Taktiez cas varenia a dusenia je dolezity, nie ? Kolko je niekolkominutove dusenie ? 2-4-6-8 min ? 🙂
    Az na tychto par nedostatkov , pekny recept 🙂

  11. alex 3. februára 2010

    Ahojte.ja varim len podla tohto receptu..spenat je naozaj vyborny.dakujem.

  12. SILVIA 9. februára 2010

    Ahojteeee…
    tak ja varim len z vašich receptov… a teraz som vyskusala aj špenátik…má úspech…moje detičky ho mňaminkujúúúú…. a aj pečiem od Vašich receptkov…zatial sa mi darííí…Ďakujemmm

  13. carottka 5. apríla 2010

    spenat je naozaj najlepsi cerstvy. z mrazeneho som kedysi varila polievku ale teraz kupujem len cerstvy.vyskusajte tento recept,je sice trochu narocnejsi na cas a pripravu ale stoji zato:3-4 vacsie zemiaky uvarime v supke a nechame vychladnut,pokrajame jednu vacsiu cibulu a na 1PL oleja prazime asi 5 min,pridame 2 pretlacene struciky cesnaku a prazime dalsiu minutu.Pridame asi 350g umyteho,odkvapkaneho,cerstveho spenatu a za staleho miesania nechame spenat zmaknut.Zmes prelozime do jenskej misy a na nu poukladame kusky cerstveho lososa.V miske vymiesame sladku smotanu,sol,korenie a susenu petrzlenovu vnat, vylejeme na zmes v jenskej mise.Zemiaky osupeme a postruhame priamo na lososa,okorenime a osolime a na vrch mozno pridat postruhany syr-nemusi byt.Zaklopime vrchnakoma a zapekame vo vyhriatej rure asi 45 minut na 220 C.

  14. kosovo 14. júna 2010

    ideme vyskusat recept.my robime spenatovu pite,ale tu moc deti nelubia.vyskusame spenat na takyto (Slovensky)sposob.dakujem.Jana

  15. Prware 6. júla 2010

    Prave som dovaril ivca vas recept chutovo je fajn lahodny. Spenat zostal polohusty a prave varim k nemu vajcia na tvrdo. Mozem pochvalit*

  16. Marian 19. júla 2010

    Vačšina ludí ktorých poznám hovoria že špenát je hnus a tak…no podla mna je to výborna zelenina čo má vela vitamínov … a tento recept .. klobúk dole

  17. Anita 5. decembra 2011

    Podľa mňa najlepší špenát je čerstvý a nemal by sa dlho tepelne upravovať. Môj najobľúbenejší spôsob prípravy je ako špenátové rizoto. Na oleji (môže byť aj olivový) spením pretlačený cesnak (pozor nepripaliť). Pridám prepláchnutú guľatozrnú ryžu (pre 2 osoby 12-14 vrchovatých PL). Keď je ryža takmer uvarená, do hrnca na vrch vhodím umyté odstopkované na drobno natrhané listy špenátu (asi 25 dkg). Takže listy sa v podstate v hrnci len sparia. Keď je ryža celkom mäkká (asi cca po 5 min. od vhodenia špenátu), odstavím, osolím. Výborný je na to nastrúhaný syr napr. leerdammer. Ale aj bez syra je to skvelé, rýchle, lacné a zdravé jedlo.

  18. Jana 28. februára 2012

    Ked listovy spenat, tak jedine čerstvý neupravený.
    Varený len pretlak, dakujem za recept z pretlaku .o), listovy spenat prave mne paradoxne po tepelnej uprave pachne po trave! .o)

  19. yvetti 6. marca 2012

    Podle lékařů je velmi důležité přidat mlékonebo smetanu, protože se ukázalo, že špenát váže v těle vápník, a tak když se přidá mléko je to v pořádku.

  20. drr 28. septembra 2012

    špenát je nejlepší čerstvý či listový mražený ,protlak nebrat.Jinak je výborný i „špenátů z lístků mladých kopřiv,kdysi to dělávala babička.Kde ,ale ve městě vzít mladé a k tomu čisté kopřivy,že?

  21. Taninka 11. novembra 2012

    Ja varím špenát takto: na panvicu dám hladkú múku, ktorú nasucho nechám stmavnúť, samozrejme, za stáleho miešania, lebo by prihorela. Potom pridám olej, alebo maslo, kto má ako rád, a urobím kašičku. Potom prilejem trochu mlieka. Múka začne okamžite hustnúť a tak ďalšie mlieko prilievam opatrne, za stáleho miešania, až kým nemám hustejšiu kašu. Do toho vzápätí položím dve kocky mrazeného špenátu, pomiešam, hrniec prikryjem pokrievkou a za občasného premiešania nechám kocky rozpustiť. Mrazený špenát obsahuje vodu, každá značka iné množstvo, preto musíte dbať na to, aby múkovo – olejovo – mliečny základ nebol priliš riedky, pretože voda zo špenátu prívarok ešte zriedi. Keď sa špenát rozpustí, už ho nevarím, iba dochutím soľou, pretlačeným cesnakom a mletým čiernym korením. Korenie dodá špenátu výborný šmrnc, len to nesmiete prehnať 🙂 Podávam s varenými zemakmi a vajcami buď na tvrdo uvarenými, alebo volskými okami, tie sú lepšie. Mlieko používam plnotučné, najlepšie je z mliečneho automatu. Vyskúšajte, je to veľmi rýchle jedlo.
    Kto nesmie mlieko, nech vyskúša verziu so sójovým mliekom v prášku. Toto mlieko sa nesmie variť a tak celý postup platí tak ako píšem, ibaže namiesto mlieka použijete vodu a sójové mlieko si do mierne vychladnutého prívarku primiešate až na tanieri. Keby ste ho primiešali už v hrnci, urobia sa z neho hrčky. Dobrú chuť!

  22. margarida 21. marca 2013

    Teraz som otrhala prvý tohtoročný špenát, umyla, rozmixovala, ochutnala raz, druhý raz, tretí raz – a nakoniec som ho všetok zjedla, do mrazničky nebolo čo dať. Špenát je vynikajúca zelenina, a takýto surový fakt voňal po tráve, ale to mi práve vyhovuje. Príroda v nefalšovanej podobe.

  23. Stano 8. augusta 2013

    Ja špenát robím s cestovinou, najprv na olivovom oleji oprazit cibulu, potom pridat polorozmrazeny spenat,podliat vodou, nechat cca 5 min povarit,ochutit solou a korenim zmiesat s cestovinami. Hotovo. Jednoduche a rychle.

  24. sun 12. marca 2014

    špenát milujem, ale robim ho iba klasicky sama pre seba kedže to nikto z rodiny nelubi 😀 rozmrazim v malom hrnci necham chvílu vreť osolím a jem ho samotný 🙂 ako som hovorila…. je len pre mna. btw. ten papagáj je zlatý 🙂

  25. fo3k 13. septembra 2014

    Môžte to urobiť aj opačne. Najskôr zapražku, trošku vody, zovrieť a dať zmrazený špenát, rozmrazirť, mlieko, cesnak 10m povariť. Nemám rád veľa špinavých hrncov.

  26. Johny 21. decembra 2015

    Myslim ze spenat sa zda byt nechutny lebo ho robite na nechutny sposob. Moze to chutit dobre,ale vzhlad nie. Radej si pozrite zahranicne recepty v inom jazyku.

Pridajte komentár:

Napíšte váš komentár k článku...

Vyplňte ešte: