Smotana na kurati

Skvelý recept na vynikajúce hlavné jedlo, ktorého kompletná príprava zaberie presne 30 minút. Prakticky ho nie je možné pokaziť.

Tento recept pripravila na jednom z neverejných stretnutí Ewelin, ktorú poznáte aj z diskusií na weboch. Keďže o zvyšky jedla sa takmer strhla ruvačka na nože a vidličky, ponúkla svoj obľúbený a vždy na 100% úspešný recept, nech sa môžete aj vy pokochať jedlom, ktoré je fakt vynikajúce.

Výsledný pokrm je normálne, plnohodnotné teplé jedlo – mäsko s celozrnnou ryžou, ktoré bude chutiť každému (okrem vegetariánov, ale tí ma nezaujímajú, nech si robia čo chcú). Je to jedlo pomerne ľahké a pritom veľmi chutné. Mäsko je nezvyčajne šťavnaté a mäkké.

Od fotografovania tohto receptu do publikovania tohto článku sme ho už varili 3× a tak môžem prehlásiť, že sa podarí vždy a že úspech nebol len šťastnou náhodou. Dodržte tento recept a budú vás nosiť na rukách.

Začnite kuracími stehienkami.

Medzičas: té nula nula. Začíname. Budú to dostihy, ale o 30 minút sa už budete kŕmiť.

Hneď na úvodné rozohriatie zapnite trúbu. Ak máte takú, čo sa dá nastaviť na stupne, tak na 250 stupňov. Teraz môžete začať pracovať.

Ideálne sú vykostené – netreba sa s ničím trápiť.

Odrežte všetky viditeľné zvyšky tuku, je to zdravšie. Ak vás netrápi nadhmotnosť, môžete nechať malé kúsky tuku, ale kožu odstráňte v každom prípade, nie sú zdravé ani pre zdravých.

Zo stehienok pomocou tĺčika vyklepte aj posledné zvyšky života. Teraz si už kuriatko nezabehá. Cieľom je, aby z mäsa boli skôr placky, než stehienka. Hrúbka placiek je niečo cez centimeter – na to stačí pár slabších klepnutí.

Na plech nalejte trocha olivového oleja. Prvým kúskom mäsa porozotierajte olej rovnomerne po plechu a poukladajte kúsky mäsa tesne vedľa seba.

Asi takto, aha.

Posoľte. V prípade, že držíte diétu, soľte opatrne. Bohatšie posolenie je, samozrejme, lepšie, pretože inak nepoužijete žiadne iné koreniny.

Medzičas: Teraz by mohlo byť asi 7 minút od začiatku varenia.

Rázcestie

Teraz máte na výber. Ak zoženiete rastlinnú smotanu, kúpte rastlinnú.

V potravinách sa dá kúpiť takéto niečo. Ak u vás nemajú, smola. Potom použite sladkú 33%-nú smotanu na šľahanie. Chuťovo sú obidve smotany podobné, pri varení sa lepšie správa tá rastlinná, navyše rastlinná má o dva chlpy menej energie…

Smotanu veľmi nešetrne rozlejte po mäskách.

Mäská ponadvihujte, aby sa smotana dostala k mäskám z obidvoch strán. Dôležité je, aby mäská boli čo najtesnejšie pri sebe, inak smotana stečie na pekáč a vyškrie. (Nič zlé sa nestane, ale so smotanou je to lepšie 🙂

Kopnite to do vyhriatej trúby. 

Medzičas: teraz je zhruba 10 minút od začiatku práce. Ak meškáte, povoľujem hlasno a nespisovne nadávať.

Dajte na pec variť vodu na ryžu. Pre 4 porcie použite pol litra vody (presne). Kým voda zovrie, odvážte 250 gramov celozrnnej ryže.

Kým to budete mať odvážené, voda už začína vrieť.

Nasypte ryžu do vriacej vody…

…pomiešajte a zakryte. Budete to na miernom ohni (či elektrike) otepľovať asi 10 minút. Ku koncu tam občas nakuknite, aby vám náhodou neprihorelo. Nemalo by, ale radšej do hrnca nakuknite.

Keď už voda takmer celkom zmizla, môžete ryžu vypnúť, je takmer hotová. Nechajte ju však zakrytú. Zvyšky vody sa vsiaknu do ryže.

Medzičas: Teraz je asi 25 minút od začiatku.

Neviem, či sa na to ešte pamätáte, ale pečieme kura. Mrknite do trúby, aká je v nej nálada.

Zatiaľ čo začiatkom aféry pečenia kuriatka bola smotana riedka a mokrá…

…koncom tepelnej tortúry smotana nielen, že hustne, ale aj mení farbu na sýto chrumkavú.

Vo zvyšných voľných minútach môžete pripraviť taniere. Na každý naložte primeranú dávku ryže. Teraz otvorte pec, pretože:

Medzičas: 30 minút od začiatku znamená, že ste hotoví.

Mäská povyberajte z plechu na tanier.

Ostatný pohľad na to, ako dobre vyzerajú.

Už niekoľko sekúnd po tridsiatej minúte odkedy ste začali variť je na stole jedlo excelentnej chuti. Mäsko je neuveriteľne mäkké, krehké. Chuť je vynikajúca, no neodpustím si ešte raz zdôrazniť, že okrem soli a smotany na mäso nešlo žiadne korenie, nič. Naozaj, bez žartovania.

My sme si pochutili, akurát tento priľahlý psík sa nedočkal. Hoc prosil podobrom, aj po zlom, očami aj chvostom, nič nepomohlo. Ani ten najprosebnejší pohľad psích očí nevyváži fantastickú chuť týchto fajnových kuracích mŕtvoliek. A tak sme sa dohodli, že psíkovi by ľudské jedlo dozaista neprospelo.

Vrelo odporúčam obzvlášť ako jedlo pre návštevy – je fantastické a jeho príprava sa časovo vopchá aj do veľmi pracujúcich ľudí.

Energetická hodnota jednej porcie okolo 2 000 kJ – počítam okolo 70 gramov (surovej) ryže na osobu, stehienko asi 150 gramov. Toto jedlo sa nehodí pri redukčnej diéte, je v ňom viac energie, než je nevyhnutné. Výnimočne si ho však dovoliť môžete aj pri redukcii hmotnosti – predsa len to nie je taký energetický šok, ako trebárs vyprážaný rezeň s hranolkami a majonézou 🙂

Komentáre k článku: Smotana na kurati

  1. bebka 23. marca 2008

    No, určite to vyskúšam a potom ohodnotim

  2. volodik 16. augusta 2008

    Tak mne sa podarilo robiť to v menšom pekáči lebo bolo málo kuracinky 🙁 takže sa kuriatko zahralo na rybku a v smotanke doslova plávalo. Hmmmmmm mňamky :-p

  3. Lucy 7. januára 2010

    My nieco podobne robime tiez a je to vyborne. akurat ze nasa rodinka sa nestravuje az tak zdravo, takze nasa obmena je ze rozdelime maslom vymasteny plech na tretiny(na vysku) a do prvej a tretej dame mrazene hranolky , do strednej vykostene kuracie stehna a potom to maso pokorenime , posolime , cele aj s hranolkami polejeme jednou slahackou resp smotanou a posypeme nastruhanym tvrdym syrom . Upiect, k tomu ananas:) mnamky. ale aj tuto vasu zdravsiu verziu urcite vyskusam;)

  4. vlado 30. apríla 2015

    prosim vas a to sa fakt to maso v rure upecie za 10 minut? Lebo ked robime doma kuracie stehna, tak ich pecieme hodinu aj viac 🙂

  5. Miro Veselý 30. apríla 2015

    vlado ja v recepte píšem asi 20 minút v trúbe, záleží na teplote a blízkosti od zdroja tepla.

  6. Justice 27. januára 2016

    I’ve been lonikog for a post like this forever (and a day)

Pridajte komentár:

Napíšte váš komentár k článku...

Vyplňte ešte: