Rýchloplacka
Varíme bez znalosti kulinárskeho umenia. Dnes to bude placka a polievka pre polovičku plná glutamanu sodného. Mňam.
Čo varíme my, ktorých volajú pracovníkmi v oblasti IT, keď sme sami doma? Čo robiť, keď zatúžime po teplom jedle medzi inštaláciou systému a jeho konfiguráciou?
Uvaríme si obed a ešte večeru pre polovičku. Hľa – tu je recepis, vhodný pre všetkých doma pracujúcich mužov, ktorí nemajú rozsiahle znalosti kulinárskeho umenia.
Na úvod si treba kúpiť za 6 korún polievku vo vrecku. Takú tú vietnamskú.
Obal otvorte, chrumkavé rezance hneď pochrúmajte ešte za surova (sú lepšie ako krekry) a zapite dobre vychladeným pivom.
Super polievka a na dôvažok vám ostanú také dve maličké vrecúška.
Nevyhadzovať, neskôr sa nám ešte zídu. Ale teraz už ideme variť.
Ako sa rozbije vajce?
Ženy v amerických sitkomoch rozbíjajú vajíčko v jednej ruke. U nás vidno skôr rozbíjanie v dvoch rukách. Chlap, ktorý si netrúfa ani na jednu z uvedených metód, môže voliť spoľahlivú cestu: kladivom. Stačí len odstrániť škrupinky, pretože nie sú veľmi chutné a pod zubami zbytočne škrípu.
Nájdite niekde soľ. Pridajte na jedno vajce toľko, čo sa vám zmestí medzi palec a ukazovák, keď soľ stlačíte.
Nestláčajte však celý kilový sáčok, ale len zrnká soli. Takto:
Teraz nastal vhodný okamih na príchute. Nemusíte dať nič. Ak sa vám chce, skočte si do obchodu kúpiť takzvanú zmes na obaľovanie, je to taká fajnová chémia, ktorá pridá rôzne chute. Nasypeme do vajíčka za kávovú lyžičku. Môžete nastrúhať za pol syra Primátor alebo iného. Dá sa do toho vyplaziť zo 20 centimetrov sardelovej pasty. Príchute zmiešajte s vajíčkom.
Vajíčko (radšej dve, aj tak polovica neskôr kydne niekde na zem) teraz načim miešať s múkou. Podobne, ako sa voda neleje do kyseliny, vajíčka nežblnknite do vrecka s múkou. Pridávajte múku do vajíčok, napríklad v tanieri. Najlepšie, ak sa múka volá polohrubá, ale ono je to fuk. Hotové to je, keď je zmiešanina dosť hustá, aby sa príliš nelepila a aby sa dala urobiť placka. Ak sa chcete veľmi hrať na kuchára, môžete do ďalšieho taniera nasypať strúhanku. V tomto poprevaľujte placku.
Do panvice (to je ten škaredý ploský hrniec) nalejte olej. Dajte na sporák a poriadne rozžeravte. To, že olej už začína zúriť, zistíte tak, že doň hodíte malinký kúsok placky. Správne horúci olej besnie úplne nepríčetne, ale ešte nedymí. Vtedy hoďte celú placku do oleja.
Kaskadérske povahy po čase placku aj obrátia na druhý bok. Za chvíľu je všetko hotové, iba ak by ste zistili, že horí kuchyňa.
Tí, čo prežijú, počkajú, kým to celé trochu vychladne. Ak uložíte placku na servítku, vsiakne olej.
Čas kŕmenia
Placku žerieme dychtivo, postojačky, držiac sa jej pevne oboma rukami. Mľaskáme, nežujeme, hltáme, grgáme. Ak je v blízkosti ľubovoľná žena, pokrm nevychutnávame, ale spoločensky konzumujeme sediac pri prestretom stole z taniera, príborom, prežúvame so zavretými ústami a zaťatými päsťami.
Večera
Aby sme zmiernili následky divokého neporiadku v kuchyni, kúpime v obchode mrazenú zeleninu, takmer ktorúkoľvek zmesku. Nech v nej je trebárs mrkva, karfiol a iné podobné somariny. 20 minút pred očakávaným príchodom polovičky uvedieme do varu asi pol litra vody v hrnci, v ktorom je aj mrazená zelenina. (Pred varením je vhodné zeleninu vybrať z vrecka. Vrecko sa vyhadzuje, nevaríme ho.) Po asi 10 minútach varenia tam vsypeme obsah celého vrecúška, čo zostalo z vietnamskej polievky. Druhé vrecúško je iba olej s korením, z neho radím len kvapnúť, inak to bude štípať ako hladné komáre nad ránom. Ak máte náladu hrať sa na veľkého kuchára, čľupnite pred varením zeleniny do hrnca jednu cibuľu vyzlečenú z toho jej hnedého kabátika. Aj trocha cesnaku by síce bodlo, ale komu by sa ho chcelo čistiť! Soli je vo vrecúšku dosť a ženské aj tak často nemajú rady veľa soli.
Horúca polievka polovičkám prijduvším z práce vždy dobre padne. Nezabudnite, že ženy polievku nesŕkajú ako my, predkladajte ju preto s polievkovou lyžicou blízko taniera.
P.S.: Lyžicu radšej vyberte novú, nie tú z drezu, ktorou ste v noci z chladničky kradli horčicu!
bibina 15. januára 2008
no a kde su krumple ?
Eva 9. februára 2008
Šak si asi nepochopila Bibina,to je rýchloplacka bez krumplí,základ je múčka a vajká…
Durislav 5. apríla 2008
“ Placku žerieme dychtivo, postojačky, držiac sa jej pevne oboma rukami. Mľaskáme, nežujeme, hltáme, grgáme. Ak je v blízkosti ľubovoľná žena, pokrm nevychutnávame, ale spoločensky konzumujeme sediac pri prestretom stole z taniera, príborom, prežúvame so zavretými ústami a zaťatými päsťami. “
“ (Pred varením je vhodné zeleninu vybrať z vrecka. Vrecko sa vyhadzuje, nevaríme ho.) “
Ja z toho nemozem… 😀 😀 😀
bibina 7. apríla 2008
jaaj, tak to som teda pochopila az teraz.
Mozno to uz aj vyskusam.
Musi sa predsa dodrzat poradie: najprv pochopit, potom vyskusat.
anita 13. septembra 2008
co su to krumple, nie nahodou zemiaky. naucte sa po slovensky
vierocka 22. januára 2009
kura moje, krumple sú rýdzo slovenské slovo a dokonca aj spisovné si predstav
maja 23. februára 2009
wuaa tak to vizera byt dost humus :D:D:D ale tak mozno to niekedy v nudzi skusim 😀
Neophyte 19. marca 2009
Krumple nie je spisovne slovo.Je to narecove slovo.
wolga 18. novembra 2009
neviem si to sice celkom predstavit, ale keby sa ten moj konecne pokusil ma prekvapit a nieco mi navarit, dokazala by som mu to aj pochvalit hadam 😀
prostor 17. januára 2010
na záhorí sú krumple spisovné slovo nevím de je problém 🙂
MAROS 28. decembra 2010
TO JE TAKA PLACKA AKO REZEN Z VECHTA
Dari 7. augusta 2012
velmi vtipne..tu vobec nejde o recept, ved to je vtip…pobavila som sa