Pizza doma robená

Dvojjediná, obojpohlavná štvorcová pizza. Dve v jednom – dve pizze na jednom plechu.

Inšpirovaný šampónmi s kondicionérom typu „dva v jednom“, rozhodol som sa upiecť pizzu, ktorá by bola z jednej strany dobrá pre mňa a z druhej strany pre polovičku. Nezhodneme sa totiž v názore na povolené percentuálne zastúpenie živočíšnych mŕtvol a častí rastlín v jedle. A v kalóriách.

Výsledkom necelej hodinky práce je sýta a ľahká porcia, ktorú je ťažké opustiť nedojedenú. V horšom prípade sa u vás strhne krvavá ruvačka na nože o posledné kúsky a omrvinky. V tom prípade upozorňujem, že neberiem na zodpovednosť, ak si niekto týmto receptom privodí zranenia alebo smrť.

Prvá fáza prípravy spočíva v odlákaní papagája z kuchyne. To, našťastie, nie je problém, dá sa kúpiť za kúsok rajčiny. Tam ho aj treba nechať, pretože všetky ingrediencie na pizzu by veľmi chcel, a prosto nesmie.

Recepty na varenie

Polovičku je v čase varenia najlepšie tiež odpratať, napríklad do práce, nech netuší, čo sa chystá. A už sa dá ísť na nákup. Vezmite si pevnejšiu peňaženku, pretože sa po nej trochu udriete. Rajčiny, šunka sú pomerne drahé veci, hlavne ak dodržíte hojné dávkovanie založené na princípe dvojitého prekrývania – aby spodnú vrstvu nebolo vidieť.

Cesto si môžete vyrobiť aj doma sami, ale to vo vrecku je hotové rýchlejšie a je veľmi chutné. Vrecko zmiešate s dvoma polievkovými lyžicami oleja, pridajte trochu soli, trochu vody a robotom vyšľahajte pomerne husté cesto. Riaďte sa podľa návodu na vrecku – môže sa líšiť.

Na dosku alebo iný rovný povrch rozprestrite papier na pečenie a rukou naň ponatierajte tenkú, asi polcentimetrovú vrstvičku cesta. Nemilá práca, pretože papier sa chce vlniť a krčiť, a cesto lepiť.

Skúsený kuchár vie cesto vyrobiť valčekom, skúsenejší ho vyformuje v rukách. Výsledok však naše amatérske posledné pomazanie papiera cestom vôbec neovplyvní. Po upečení z neho dokonale odskočí.

Z niektorých druhov hotového cesta sa dokonca cesto dá vyformovať aj vo „vzduchu“ v rukách. Skúšal som. Občas sa roztrhne, ale veľa cviku to nechce. Dá sa aj točiť a vyhadzovať do vzduchu, ako vo filmoch, ale potom sa zle zoškrabuje zo stropu a omietka škrípe pod zubami. Ďalšou nevýhodou takejto prípravy cesta sú hrubé okraje, ktoré nemám rád.

Cestom natretý papier pretiahnite. Na plech.

Možno vám napadne, prečo nenatierať papier priamo na plechu. Odpoveď je stručná: boky prekážajú.

Na cesto umiestnite dve alebo tri vrstvy kolienkovej šunky. Môže byť síce aj normálna, ale kolienková má lepší šmrnc. Aj keď nie výrazne, ale veľmi príjemne sa podpíše na celkovej chuti.

Teraz sa môžete rozhodnúť, čo ďalej. Mne paradajky nechutia a papriky ešte menej. Preto sa na ľavej strane plechu začína v bolestiach rodiť iná pizza ako na pravej.

  • Vľavo: Konzervu sardiniek vo vlastnej šťave otvorte. Šťavu povylizujte s rožkami. Sardinky v rukách rozdrobte na menšie kúsky a pravidelne rozložte po šunke.
  • Vpravo: Nakrájajte asi centimetrové rezy z rajčín a pravidelne ich rozložte po šunke. Prekladajte to kolieskami papriky. Najlepšie je, ak má vrstva aspoň 2 centimetre.

Celú pizzu posypte rozumnou vrstvou syra Ementál, Primátor, alebo niečím podobným. Aj Niva je výborná, ale musí byť zrelá. (Nedozretá je kyslá a má málo zelených bodiek.)

Tri alebo štyri vajcia rozmláťte do pohárika a škrupinky odovzdajte papagájovi, ktorý pravdepodobne sublimáciou alebo destiláciou zasa prenikol do zatvorenej kuchyne. Do vajíčok dajte 3 alebo 4 veľké štipky soli.

Veľmi vhodná je čajová lyžička korenia na pizzu, môžete kvapnúť vorčesteru, prípadne dodať štipku majoránky.

Vajíčka s koreninami a soľou ponamáhajte v šľahači, ale len krátko, aby dobre tiekli. Nemusia peniť.

Ponalievajte ich na pizzu. V ľavej časti to chce výživnú vrstvu, pravá časť bude skôr pokvapkaná ako poliata. Na pravú časť preto radšej frknite ešte trochu korenia na pizzu a soli navyše.

Vajíčka s koreninami a soľou vytvoria dôležitú mäkkú, výživnú, na vrchu chrumkavú chuťonosnú vrstvu.

Poliatu pizzu posypte zhruba polovicou vrecka syru parmezán. Je to jemný prášok, tie drobulinké husté bodky, ktoré na fotke vôbec nevidieť. Je drahý ako šľak, ale stojí za to.

Na záver pokvapkajte vaším obľúbeným kečupom.

Tu radím veľmi opatrne – ak nemáte konkrétny osvedčený kečup, nekvapkajte naslepo. Okoštujte ho, či vám naozaj veľmi chutí. Na kúsok rožka kúsok syru, kvapnúť kečupu. A hneď viete. Niektoré kečupy sú vyslovene hnusné a mohli by vám pokaziť inak výborné jedlo. Je to veľmi individuálne – ja uznávam len jediný kečup „Jemný“ od výrobcu Hamé Babice. Ostatné kečupy nie sú zlé, ale na jedlo by som si ich nedal. A skúsil som ich veľa.

Veď my sme hotoví! Do rúry s tým! Nech je vopred poriadne vyhriata. Asi o 20 minút budete cítiť aj vidieť, že dielo sa podarilo. Počítačmeni povedia, že sa to vypaľuje štvorrýchlostne.

Vajíčková hmota trochu spuchne a spojí všetko dohromady.

Nožík a naporciovať.

Nečakajte, že sa vám podarí profesionálne porciovanie, pretože pizza je veľmi horúca a vy sa ponáhľate ochutnať ju. To sa potom zle krája.

Pizza je sýta a veľmi chutná. Ani tie najmenšie omrvinky neprídu navnivoč, pretože sú celkom jednoznačne chutnejšie než jed na mravce, ktorý navyše momentálne nikde nedostať.

Komentáre k článku: Pizza doma robená

  1. marry 24. mája 2010

    Tu možem len jedno poradiť čitatelom, že do pizzi sa nikdy nedava kečup ,ale pretlak .Predlak sa potiera na cesto a nie na zmes

  2. Miro Veselý 24. mája 2010

    marry je to pravda, kečup nepatrí ani na špagety. Na druhej strane mne tie pretlaky jednoducho vôbec nechutia a s kečupom sa tým idem zadrhnúť 🙂

  3. Maxim Astrow 17. augusta 2010

    Pan Veselý, prosím Vás, vy radšej nič nevarte alebo aspoň o tom čo varíte nepíšte na internet. Neviem, kto vám kedy nahovoril, že viete variť. Lebo vaše „kulinárske“ kreácie a kombinácie ingrediencií, ktoré tu opisujete hraničia s trestným činom všeobecného ohrozenia.

    Keď už sa hráte na zdravú výživu – ako môžete používať toľko polotovarov namiesto čerstvých ingrediencií? Používať kečup namiesto Passaty na pizzu hraničí nielen s kulinárskym barbarstvom ale podľa môjho skromného názoru popiera vaše princípy zdravej výživy? Koľko je v kečupe zbytočného cukru? Veľa. Alebo čo obsahujú koreniace zmesi, ktoré máte skoro v každom druhom recepte? Koľko soli alebo inej chémie tam asi nájdete? Prečo nepoužívajte jednodruhové sušené bylinky alebo ešte lepšie – bylinky čerstvé?

    A to už nehovorím, že skombinovať šunku, sardinky, ementál a odporučiť ako vhodnú kombináciu aj nivu a potom pizzu preliať rozšľahanými vajíčkami (!!!) je naozaj barbarské…

    Predpokladám, že vaše chuťové bunky sú už nadosmrti v kóme. (Ak ste niekedy nejaké mali) Tak Vás prosím, nevarte, alebo aspoň nepublikujte tieto recepty, pri ktorých aj Psíček a Mačička (pečúci tortu) vyzerajú ako kuchári ocenení troma hviezdičkami od Michelina.

  4. Maya 30. augusta 2010

    Uplny suhlas s predoslym nazorom… Tato stranka a recepty na nej su nieco strasne..

  5. memi 7. septembra 2010

    Maxim Astrow- ty mozno varis lepsie ale asi nevies citat, vsak?
    tvoj skromny nazor zas az tak skromny teda nie je a precitaj si UPOZORNENIE ktore sa nachadza na zaciatku receptu, mozno pochopis preco tolko cukru a tuku nezdravych ingrediencii sa v receptoch nachadza…
    Maya- sto ludi , sto chuti….poznas nieco take?

  6. Gabika 4. októbra 2010

    Ano súhlasím , s tými bylinkami tie používam aj ja , bazalka , rozmarín , petrželka , pečené zemiaky sú výborné s rozmarínom a olivovým olejom , varené zemiačky s petrželenova vnatka, a veľa dalších

  7. edita 1. júna 2011

    na pizzu ani paradajkovy pretlak nepatri jedine cerstve paradajky alebo passata di pomodoro ako zaklad …
    na vymazanom plechu s maslom (ziadnym olejom) mozme velmi dobre natiahnut cesto s desiatimi prstmi a pod prstami citime aj hrubku cesta a zbytok cesta na okraji plechu odstranime a sa pecie na vysokom stupni hore dole

  8. miška 23. augusta 2011

    toto je normálny recept tak ako doma varí väčšina žien (a pár chlapov :)) .. nemáme čas zháňať „čerstvé“ bylinky po hypermarketoch, ktoré k nám aj tak išli v mraziaku niekoľko dní a nocí a nemajú ani chuť ani vôňu .. záhradku tiež nemá každý takže sáčkové koreniny asi nie sú najzdravšie ale účel splnia na výbornú. a či kečup, či pretlak, to je vec chuti a zvyku .. ja som za pretlak na spodok, a za kečup na vrch! a paradajky medzi to! pán gurmán Astrow má asi vred na žalúdku a závidí nám chutné nezdravé jedlo .. takéto jedenie s mierou je menej škodlivé ako názory, ktoré len urážajú. keď sú tie recepty tak strašné tak ich prosím pekne nečítajte a odporúčajte sa vytvoriť vlastnú web stránku s vašimi zdravými jedlami

  9. Jana 2. októbra 2011

    Boze ludia sak ak sa Vam nepacia tieto recepty tak podla nich nevarte!!!!!!Sak Vam nikto nedrzi noz pod krkom aby ste varili podla nich, ja si tiez myslim, ze niektore nie su bohvieco a ine su super!!!!!!Buchty na pare ale varene bomba!!!!A hlavne mne sa pacia vtipne postupy, ja som fakt nie velmi do kuchyne ale od kedy som robila tieto buchty tak mam lepsiu naladu 🙂 Sak berme zivot sportovo a nie furt sme z dacoho nasratiiiiiii

  10. eraserhead 19. januára 2012

    pán Veselý toto čo tu prezentujete určite nie je Pizza. Ale typický spôsob nevarenia a obraz slovenskej kuchyne (dekadencia, úbohosť a nepožívateľnosť). Je to gebuzina čo tu prezentujete. Neviete uvariť ani jednoduchú, lacnú a chutnú polievku všade trepete tie pachute.

    x miška len sa pchajte tým odpadom, nemáte úctu ani sama k sebe

  11. Steve 22. januára 2012

    Plne suhlasim s tymi kritikami. Este som nevidel v pravej talianskej restauracii, zeby dali na vrch pizze kecup! Ma tam byt pretlak na ceste! A tiez ma rozcarovalo, ze recept je z polovyrobkov. Potom naco tu ten recept je??? Ved na sacku praskovej pizze predsa recept urcite bude! Na to mi netreba hladat recept na nete! Kazda pizza je posipana oreganom, pokial viem (to robi tu typicku vonu pizze) a tu sa to vobec nespomina! Takisto taka malickost ako teplota pecenia, nie je spomenuta! Zaciatocnik to pri 250C moze za 20 minut krasne spalit! Varenie typu: Vezmite si polotovar a uvarte ho podla receptu na sacku – toto teda nie je recept!

  12. mk 16. februára 2012

    no zbohom taketo hokusy-pokusy! proti gustu… ale aspon to nevolajte pizza, prosim, ved to je urazka vsetkych slovenskych gazdiniek, co z „voleja“ upecu v domacich podmienkach poctivu chutnu tenucku pizzu z kysnuteho cesta s doma vyrobenou omackou a jednoduchou oblohou z cerstvych surovin, tento Vas blivajz s prazenicou by mi nikto doma do ust nedal, mozno tak pred 20 rokmi 🙂

  13. dyana 19. júna 2014

    Pizzove cesto spravit nie je tazke, clovek nepotrbuje polotovary ana to patri paradajkova omacka, tiez uvarena z paradajok a nie kupena! Ludia, jak sa to stravujete? Kolko chemie do seba strkate? Bud viem varit a varim vsetko sama, alebo idem k talianovi…

  14. Javier 11. decembra 2015

    Wall-E ne3o o estou a ver ser nomeado para mhloer filme. Vai sim ser nomeado e ganhar a mhloer animae7e3o. Quanto ao The Dark Knight estare1 com toda a certeza.Hellboy tem nessa lista boas notas… ainda ne3o o vi, mas estou curioso.Quanto aos filmes de Kubrick. A minha escolha recai sobre Full Metal Jacket, embora o Paths of Glory seja tambe9m para mim uma grande refereancia dos filmes do Kubrick.“Mais ningue9m o viu“… eu pelo menos je1 vi… ate9 e9 o fanico filme do Kubrick que tenho em DVD ;)Cumps 😉

Pridajte komentár:

Napíšte váš komentár k článku...

Vyplňte ešte: