Pahrebové zemiaky v paneláku
Upiecť zemiaky v popole ohniska a potom ich ešte celkom horúce pohltať. Tak nejako môže vyzerať spomienka na letný výlet, ale čo v prípade, že žijete v paneláku?
Ak vylúčim možnosť rozložiť si ohník z parkiet a upiecť zemiaky v obývačke, prichádza do úvahy náhradný variant. Zemiaky dôkladne poumývajte a špongiou jemne odstráňte všetky zvyšky hliny.
Poukladajte ich na plech a umiestnite do rúry. Môžete využiť papier na pečenie – ak ich naň položíte, budú vám menej červenať na miestach, ktorými sa dotýkajú plechu.
Prípadne ich môžete neekologicky všetky po jednom zabaliť do alobalu. Potom budú mať skôr dusený charakter a menej spálené okraje. Krkom, pre ktoré varím ja, viac chutia nealobalené.
Pečte hneď veľké množstvo, nech je dostatok. Zvyšok nepríde nazmar!
Piecť sa budú pomerne pomaly a dlho, rátajte minimálne s hodinou a pol. Ak sú väčšie, aj viac. Po hodine je dobré zemiaky vybrať a otočiť dolu hlavou. Potom pokračujte v pečení.
Keď sú hotové, zvolajte osadenstvo jesť, ešte kým sú zemiaky celkom horúce.
Odporúčam podávať s maslom a soľou. Každý zúčastnený nech nafasuje pol litra poctivého plnotučného kyslého mlieka. Nie z chladničky, nechajte ho trochu odstáť.
Kyslé mlieko sa dnes už nedobýva tak ako za socializmu, keď ste kúpili to vo vrecku a už bolo iniciatívne nakyslasté. Dnešné profesionálne mlieko vám neskysne, skôr zhnije. Preto, žiaľ, treba ísť a kúpiť skysnuté. Môžete síce kúpiť aj iný kyslý výrobok – rôznych diakysov a acidiek je dostatok, ale plnotučné kyslé mlieko s 33 gramami tuku na liter je najlepší variant, ak chcete stravníkov zasýtiť poriadne.
Zemiaky nechutia len ľuďom.
Aj kyslé mlieko po výdatnom jedle chutí každému.
Zemiaky pečené v šupke sú dobré len úplne čerstvé. Zvyšok nechajte vychladnúť a do chladničky s ním.
Eva 9. februára 2008
A s poctivým surovým maslom to nemá chybu.My kysučaniia k tomu ľubime sudovú kapustu-moooože byť!
Terka 13. februára 2008
ja ich pre nas robim dost casto, ale k tomu maslu a mliecku
este pekny kusok domacej udenej dobre prerastenej slainy
mnam
ela 20. decembra 2008
no a ja to zhrniem- moje obľúbené zemiačky – zemiaky rozkrájať napoly, jemne posoliť, vložiť plátok cibuľky, hrubší plátok slaninky, obaliť do alobalu /ako je hore uvedené / a upiecť – podávať aj s kyslou kapustou – mňam !
lixa 27. júna 2011
ja take zemiačky môžem take tvrdšie, ktomu /mirko nečítaj/ nizkotučne mlieko, a kompentujeto ovčia bryndza! pri spravnej kombinacii sa to da kaloricky zdravo napasovať! mnaaaaaaaaaaaaaaaaam!
Steve 22. januára 2012
Zatial som precital len dva recepty (tento a francuzaky) a nikde nie je uvedena teplota pecenia. Bude tento trend pokracovat i pri dalsich receptoch?
Vo vydanej knihe sa to uz neopravi, ale tu v digitalnej forme by to nemal byt ziaden problem 😉
Ja 10. júla 2012
Tiez som sa chcela opytat pri kolkych stupnoch sa to ma piect. Diky.
peter 16. augusta 2012
zdravím môžete mi poradiť neaký fajný receptík na zemiaky? chystám sa ich robiť v prírode a tam sú možnosti obmedzené!beriem si tam taký vok nad pahrebu (vlastná výroba) v ktorom sa pokúsim spraviť steaky a ešte aj rošt z grilu…poraďte mi čo a ako zo zemiakmi aby som prekvapil partiu 🙂 ĎAKUJEEEEM
Miro Vesely 16. augusta 2012
peter ja by som stavil na jednoduchosť. zemiaky + maslo. alebo zemiaky + bryndza. k tomu kyslé mlieko. môže byť petržlenová vňať. či už to budú zemiaky varené, alebo pečené, bude to fajn. žiaľ, ak budú stravníci rozmaznaní prekorenenou grilovačkou, nemusia oceniť domácu výrobu. držím palce
Bojan 11. júna 2015
Presne ako pedšeš Viktor. Ako decko som ja bola na strane tfdch, ktored duke1tove9 buthcičky nemali radi. Ale, niekedy pred rokom som ich prvfd raz urobila doma. Odporfačam ale pripraviť z hladkej mfaky. Cesto bolo excelentne nadfdchane9, tote1lne me4kučke9, pe1perkove9 nikdy som take9 skvele9 dukaťe1ky nejedla. Horda masla pred ukladanedm na plech a malilinke9 šulce sfa kľfačove9. Ale, jedine9, čo mi na dome1cej predprave vaded je ome1čka. Robila som tiež z vanilkove9ho zlate9ho klasu a mlieka, pridala pravfd vanilkovfd cukor, aj trochu rumu, ale nebolo to ono. Nezne1šam kukuričnfd škrob vo všetkfdch pudingoch a recept na vynikajfacu vanilkovfa ome1čku som nenašla. Do vanilkove9ho šodf3 z vedna sa mi nechcelo, nijako sa mi receptfary nepozde1vali. Takže, kfdm nene1jdem poriadny recept na vanilkovfa ome1čku, ďalšiu ve1rku dukaťe1kov nerobedm. Ale za mňa, skvele9 jedlo, aj keď užiť si ho viem až po rokoch 🙂