web dobre-jedlo.sk píše Miro Veselý. Pozrite si aj:

Kuracie cirkumcízie v olejovej škvrne

Ak máte chuť uvariť si malú ekologickú katastrofu, mal by som tu pre vás svoj najnovší recept. Zvládne ho aj nekuchár a príprava zaberie podľa potreby 10 minút, alebo dva dni. Bezkonkurenčnou výhodou však je, že varenie sa dá úplne kedykoľvek prerušiť a jedlo je hotové. Netreba ho "dovariť". Paráda, nie?

Vývoj tohto jedla ma stál pekných pár kíl a to nielen v zmysle kíl navyše na váhe, ale aj v hovorovom označení stokorunáčky. Po pravde povedané – posledné dva týždne spásam len čoraz dokonalejšie verzie tohto jedla. Keďže posledné tri testovacie varenia dopadli vždy rovnako (dokonca ich už jedla opakovane aj polovička a stále žije) považujem vývoj za ukončený a predkladám tento jedinečný recepis k dispozícii obyvateľstvu našej planétky.

Kúpte si "kuracie stehienka horné, vykostené, bez kože". Na túto frázu nájdete odpoveď vo väčších mäsiarstvach a hypermarketoch.

Nevezmite stehienka s kosťou a kožou. Na tento recept sa nehodia.

Tí, čo máte pocit, že je výhodnejšie kúpiť lacné stehná a doma ich vykostiť, musíte si ujasniť, na čom vám záleží viac. Či na nejakej desaťkorunáčke, alebo na konkrétnom počte celých prstov ľavej ruky.

Vykostiť stehno vie mäsiar, nie radový volič. Ak nie ste skúsení, pri vykosťovaní sa môžete porezať tak, že až no. Ba aj viac!

Chuťovo sú lepšie stehná čerstvé. Pre našinca, amatéra majú ale mrazené jednu výhodu:

Krájanie mrazených stehienok je pomerne bezpečné. Čerstvé sa rôzne kĺžu, ani nezbadáte, ako režete do svojho mäsa.

Nechajte ich stáť nejaké 3 hodinky tak, aby trochu rozmrzli. Ešte kým sú dosť tuhé od zimy, nakrájajte ich na plátky asi tak 2 centimetre široké.

A tie ešte raz prekrojte, aby vznikli kocky.

Koreníme

Kuchár vie, čo má nasypať, našinec sa však radšej spoľahne na bezpečné, hotové korenie. Je drahšie, ale odmenou vám bude úplná istota, že nič nepokazíte.

A toto myslím vážne: Ak dáte jediné korenie, napríklad Grilovacie, alebo Mexiko Gril bude to výborné. Ak zmiešate v rôznych pomeroch niekoľko korení dohromady, budete mať lepší pocit, že "tvoríte". Nie je veľmi čo pokaziť a dosiahnete veľmi zaujímavú všehochuť.

Ako základ dávam hodne grilovacieho korenia a k nemu menšie množstvo korení, ktoré vidíte na obrázku. Okrem nich pridávam trochu korenia Bravčové pečené, na kurati sa dobre vyníma 🙂 veľmi dobre urobí tak za lyžičku korenia Chili con carne. Kto to vie vysloviť, nech na počesť toho vyslovenia vypije za mňa pohár trpezlivosti. Mne pretiekol.

Všetky korenia použité v recepte sú značky Kotányi, kto to považuje len za reklamu nech si kúpi akékoľvek chce iné.

Môžete pokvapkať vorčestrovej omáčky, ale len trochu.

Vznikne niečo takéto a my to ihneď zničíme – holou rukou poriadne premiešajte.

Ale naozaj poriadne.

Teraz by ste správne mali nechať túto hmotu 24 hodín postáť v ľadničke, aby sa chute dostali až do hĺbky mäsa.

Nie je to však podmienka, ktorá je nevyhnutná. Ak vám váš hlad diktuje, čo máte robiť, môžete už aj hneď lievať olej na panvicu.

Mäso na ňu vrhnite až keď je olej rozhorúčený.

Už po niekoľkých minútach opekania mäsiek by ste ich mohli z panvice stiahnuť, vyklopiť na tanier a podávať s chlebom, alebo rohlíkmi. Alebo s čím chcete, ja ich napríklad hltám dychtivo, bez prílohy a bez miery.

Máte chuť pokračovať?

Nie vždy má človek chuť na opečené mäská bez šťavy. Ak chcete šťavu, tak opekanie stehienok neprerušujte. Za občasného pomiešania ich trápte na oleji.

Môžu byť prikryté.

Po asi dvadsiatich minútach budú už na okrajoch začínajúce stopy prihárania – hnedočervené.

Aj teraz môžete varenie brutálne prerušiť. Šťava nebude, len trocha oleja, ale takéto mäská sú vynikajúce, lepšie, ako sex.

Medzitým…

Pre šťavovarcov drobná odbočka. Kým sa opekajú mäská na oleji nie je príliš čo robiť. Pripravíme si preto potrebné črpkaničky pre slávnostné finále práve v tomto, voľnom čase.

Zopár strúčikov cesnaku očistite…

…prepasírujte do misky…

…a zalejte mliekom. Odložte nabok.

Vzápätí…

Uchopte do ruky cibuľu a zbavte ju vrchných vrstiev. Nakrájať na kocky primerane veľké vašej trpezlivosti a ochote slziť.

Ja to zvyknem vzdať dosť rýchlo, aj keď si nechám fúkať ventilátorom zboku na tvár, takže neslzím. Proste sa bojím, že by som sa mohol porezať. Opražte ich na oleji. Veľa oleja základ každého jedla.

Opekanie cibuľky vzdajte až vo chvíli, kedy už naskutku ide celkom zhorieť.

Šťava

Keď aj mäská javia známky nervozity a červenajú sa, dajte im napiť trochu mlieka.

Nie veľa, nechceme z nich poumývať opečenú oškvareninu.

Mlieko prilievajte len po troške, ale v konečnom dôsledku ho tam vpravte spolu asi zo 2 deci. Niečo sa odparí, zo zvyšku sa vyrobia také nepomenovateľné svetlé bodky v šťave.

Občas namiesto mlieka črpnite vody.

Postupne bude v panvici bublať čoraz viac šťavy, ale bude veľmi hustá – to je zámer. Nechceme predsa nejakú riedku vodu, ako zo školskej jedálne.

Vo chvíli, keď máte pocit, že mlieka aj vody už bolo dosť, pridajte lyžičku horčice. Alebo dve. Alebo tri. Ako sa vám páči.

Ja dávam jednu, ale kopcovitú lyžičku kremžskej.

Pridajte opečenú cibuľku. Trochu miešajte a varte už len kým to zas nezačne poriadne bublať.

Pridajte kečup, ale kvalitný, taký aký vám chutí aj surový. Ja dávam Jemný kečup Hamé, je jediný z celej série tohto výrobcu ktorý je naozaj vynikajúci a dá sa pritom skoro stále kúpiť.

Ešte do toho vyklopte misku s pripraveným cesnakovým mliekom. Poriadne pomiešajte. Akonáhle to začne bublať, vypnite sporák, jedlo je hotové.

Vyzerá asi takto.

Podávajte s čímkoľvek, ale podľa mňa nie je nič lepšie pre chuťové poháriky a tukové bunky, ako povytierať oranžovú olejovú škvrnu čerstvým kusom chleba, alebo rožkami a dychtivo pohltať.

Iste nemusím zdôrazňovať, že hovoríme o mimoriadne sýtom jedle! Toto množstvo stačí na 5 výdatných obedových porcií.

Kto chová papagája musí sa ho pred podávaním tohto jedla zbaviť – je tak dobré, že žrať ho nestačí. Odhadujem, že papúch by sa v ňom vyváľal. Aj na chrbáte.

Popravde povedané chleba zvyknem zmárniť oveľa viac, než som umiestnil na túto fotku. Lúčim sa preto výkrikom, ktorý vás určite po tomto jedle napadne: Žlčnikári všetkých krajín – traste sa!

Páčil sa vám tento článok? Ohodnoťe ho, prosím.
Hodnotenie článku
KapustnicaKaporFrancúzske zemiaky

6× koment k článku Kuracie cirkumcízie v olejovej škvrne

  1. …určite vyskúšam ,ale najprv pohľadám nejakú sódu bikarbónu,cholagol,alebo kreon,už som si svoje odtrpela,no toto vyzerá,že to stojí za hriech…

  2. Aha… stare komentare zmizli. Cirkumcizie neodmyslytelne patria do mojho repertoaru (naposledy vcera) a u vsetkych maju uspech. Hlavne ked sa dozvedia co to znamena ;]

  3. Robím to 2 krát,ale teraz s bravčového karé s hranolkami… Fantázia .

    Thanks … 🙂

Napíšte komentár

Tento web prevádzkuje © Miro Veselý.
Kontakt: mv@mix.sk | miro-vesely.sk | facebook | google+ instagram | twitter