Francúzske zemiaky
Výborné a hlavne intenzívne nezdravé jedlo. Ľahká príprava a výborný celkový dojem. Tak sa dá popísať jedlo, ktoré dokáže pripraviť aj úplný začiatočník, pretože nie je potrebné príliš prísne dodržiavať recept a vždy to bude chutné.
Pod názvom francúzske zemiaky sa skrýva hneď niekoľko rôznych jedál, ktoré sa od seba líšia až natoľko, že by ste ich od seba rozoznali aj so zavretými očami len podľa vône. To, čo za francúzáky vydávajú známi, by som do úst nevložil – je to vegetariánsky bezfarebný zápek plný zemiakov a jogurtovito páchnuci po karfiole.
Môj recept je, naopak, osvedčeným a spoľahlivým privolávačom žlčníkových záchvatov, kolík a obezity. Je taký chutný, že sa nedá prestať jesť. Viete, že vám bude zle, ale napriek tomu si ešte dáte pár vidličiek. Už vám je zle a ešte si dávate a dávate…
Tak. Varoval som vás? Varoval. Poďme na nákup.
Kúpime samé kvalitné veci, takže nie, že sa do obchodu vyberiete s nejakou podvyživenou peňaženkou.
Verzie
Sú dva spôsoby, ako začať. Spoľahlivý a osvedčený je ten, keď zemiaky najskôr uvaríte v šupke, potom očistíte a nakrájate na tenké plátky. V ostatnom je príprava rovnaká.
Druhý spôsob, v kuchárskych knihách označovaný aj ako „rýchle francúzske zemiaky“, nezačína varením zemiakov, ale rovno ich čistením. Po ošúpaní ich nakrájate na tenké systematické plátky a pokračujete rovnako.
Pre ktorú z verzií francúzákov sa rozhodnúť? Varenú verziu mám rokmi overenú, prakticky sa to nedá pokaziť. Surová verzia sa môže aj nevydariť, v strede niekedy zostanú zemiaky tepelne nedoriešené a to mi nevyhovuje. Chuťový rozdiel medzi nimi je zanedbateľný. Ak môžete, tak tie zemiaky radšej len pekne v šupke uvarte. Tá hodinka navyše v mene úplnej istoty výsledku sa vyplatí.
Na dno pekáča primeraného formátu natrite olej a nasypte strúhanku. Niektorí pažravci to majú najradšej z celého jedla. Ale strúhanku vlastne nenačim.
Nasleduje ukladanie vrstiev.
Prvá vrstva zemiakov. Na ne trochu soli a opatrne čierneho korenia.
Na to ukladajte vrstvu natvrdo uvarených vajec, nakrájaných na tenké plátky.
Môžete pridať aj plátky syra Primátor a pre chuť prisypať strúhaný syr parmezán.
Nasledujú krúžky klobásky. Radím nešetriť na nej. Ak zvolíte kvalitnú klobásu, rozhodujúcim dielom sa podpíše na výslednej chuti. Odporúčam Gombaseckú a vyššie verzie. Politici, odborári a pracovníci v telekomunikačných firmách si môžu dovoliť aj drahšiu čabajskú klobásku. Rátajte, že miniete asi 4 nožičky, inak to nebude dobré. Kolieska krájajte asi tak na dvoj- až trojmilimetrovú hrúbku.
Zalejte smotanovou zmesou, ktorú pripravíte takto: Dva tégliky kyslej smotany vyklopte do veľkého pohára. Vezmite téglik sladkej šľahačky, z ktorého odsrkávajte, ale tak, aby aspoň trocha zostalo. To celé nakoniec zmixujte s trochou soli a korenia. My, čo milujeme glutaman sodný, nezabudneme prisypať trochu korenia na pečené zemiaky.
Po zaliatí je hotové prvé poschodie. A teraz sa história opakuje.
Vrstva zemiakov, posoliť, korenie, parmezán, odohnať, vajíčka, klobáska a tak dokola, až kým sa vám neminú zásoby.
Takto vybudujete vrstvu po vrstve – odožeňte niekto tú paskudu – plný pekáč francúzskych zemiakov.
Už je tu zas, to je horšie ako mäsiarka! Údenín sa mu zažiadalo.
Na záver odtrhnite papagája z pekáča a pooblievajte poslednú zemiakovú vrstvu zvyškom smotanovej zmesi.
Zakryte alobalom a do trúby s tým na nejakú hodinku. Uistite sa, či sa alobal niekde nehýbe v rytme žrania klobásky.
Ak pečiete zemiaky, ktoré boli predtým uvarené, môže stačiť aj nejakých 45 minút, ak zemiaky boli surové, počítajte s viac ako hodinou.
Kontrola pečenia síce nezaškodí, ale rátajte s tým, že ak si vezmete kúsok z kraja, bude to výborné, pričom v hlbších vrstvách v strede pekáča môžu byť ešte surové kúsky, hlavne ak francúzáky vyrábate zo surových zemiakov. Potom radím kontrolovať menej gustiózne – zo stredu. Po ukončení ich popečte ešte asi 15 minút bez alobalu.
Pred podávaním odporúčam prizvať hostí! Ak budete dávať malé porcie, nepokazíte si brucho a zanecháte výborný dojem.
Tento recept je pre chlapov obzvlášť výhodný, pretože netreba žiadne kulinárske umenie, aby vzniklo chutné jedlo. Hlavne s uvarenými zemiakmi prakticky niet čo skaziť, pretože akokoľvek zle to naukladáte, akokoľvek zvolíte pomery, vždy to bude dobré. Za tie dve či tri hodiny prípravy a stovky za suroviny to naskutku stojí!
ivana 12. januára 2008
Tvoje recepty sú už dlho super.
Som na tejto stránke po dlhej dobe, a je to fak mňamky. Stále
bibina 15. januára 2008
Ze som ta objavila az teraz.
Klasika aj inovacie, navyse mas dar vtipnosti.
Pokracuj.
Ozaj, uz si chudý?
lulu 26. januára 2008
No vidím že som našla velmi zaujímavú stránku ktorá mi pomôže s varením 🙂
Eva 9. februára 2008
Dufam,že Ťa objavia aj bystrí chlapi a prekvapia svoje polovičky Tvojimi neodolateľnými kúskami…
mikroten 23. februára 2008
Človeče, sedím tu nad srovinami a hľadám dobrý recept. Zdá sa že som ho našiel, takže už sa iba vyrovnám s tou poznámkou o nezdravom stravovaní a hurááá na to. Veďkto si všíma na krabičke s cigaretami že fajčenie škodí zdraviu …..
dzigo 16. marca 2008
mám taký dojem , že si svojimi receptami ovlivnil zmýšlanie žien . Len do toho , ja s toho vyťažím hlavne kvalitnu dennú stravu od mojej manželky
a priberiem na optimálnu váhu – bomba nie?
olu 28. marca 2008
chytal mě žlučníkový záchvat, jen jak jsem to četla :-)) ale taky se mi setsakramentsky sbíhaly sliny… Však jen kousíček bych ochutnala 😀
šírin 1. mája 2008
Práve dnes idem robiť tie Vaše „francuzáky“.Manžel to jedlo nemá rád,aj keď som ich už robila na viacero spôsobov,ale deti to zbožňujú a ja tiež. Možno práve tie Vaše mu zachutia.
Ďakujem za ďalší recept do zbierky………….
Marian 3. mája 2008
Ako dlho varite zemiaky?
Kájo 14. mája 2008
Huráá-zajtrá idem na to.
Perfektné -len tak dˇa l e j .
MIREC 17. mája 2008
…no super…žena je v práci a chcem niečo uvariť..nikdy som to nerobil…myslím že toto zvládnem…držte palce…
Milan 15. júla 2008
Ahoj Mirec, super stranka, super recept, tie fotky s papagajom su originalne, podarene. :)))
milka 30. júla 2008
Si vzdelaný kuchár a vtipný človek, s Tebou musí ísť láska cez žalúdok…! :-))
gabika 7. augusta 2008
Ďakujem za vylepšenú variantu fr. zemiakov, vyzerá to skvelo. Vyskúšam.
Mimochodom, ktorá vrstva je ten papagáj?
Inak ten môj robí to isté, ale na tomto recepte sa ešte neangažoval…
Prajem Ti veľa kuchárskych úspechov!
COOKER 19. septembra 2008
a čo tak pridať cibuľku nakrájanú na krúžky???
a čo tak aj slaninku na jemné plátky najlepšie rezať žiletkou…
výsledný effeCt je fakt zaujímavý
ako doplnok k hotovému jedlu…..zavárané uhorky+baranie rohy……kto má rád aj kvapku kečupu….:DDD
mamina 4. októbra 2008
ďakujem za recept, práve sa chystáme s manželom variť niečo pod zub, tak máme aspoň inšpiráciu, keďže sme takí „štíhlejší“ dáme si tam aj slaninku ako poradil kamarát cooker.
brigit 15. októbra 2008
Tak ja zijem na cypre bez mamky a babky a ucim sa varit, nebavi ma to ale tento recept na francuzaky ma normalne pobavil zajtra to j vyskusam je to super napisane klobuk dole, tak s chuti som sa dlho nezasmiala….. na recepte hi hi hi
evitka 17. októbra 2008
no tak toto je vazne, ze super recept, hlavne, ze dnes sa tlacim len suchym celozrnnych chlebom, a rozmyslam co uvarit:)) pri takomto jedle idu vsetky zasady bokom:) dik za inspiraciu
inga 26. októbra 2008
No tak toto je bomba.Tak z chuti som sa uz dlho nezasmiala.Ale fakt.Je to velmi dobre napisane a recept idem vyskusat hned.Dakujem sa perfektne rano.
vankoosh 28. októbra 2008
Prave ich varim. Prvy krat v zivote. Zboznoval som ich, ked ich robila moja mama. Uvidim, ako to dopadne. este mala otazka. Papagaja mam nakrajat pozdlzne alebo na male kruzky? 🙂
Miro Veselý 28. októbra 2008
Predtým ale treba papagája zbaviť peria. Potom papúcha nakrájame na malé kocky a potom prepasírujeme každú kocku v pučičke na cesnak. Alebo môžeme papúcha skvapalniť v mixéri s trochou smotany a použiť ako polevu. Zobáčik odložíme. Neskôr z odloženého peria vyrobíme malý vankúšik a na ten položíme zobáčik.
daniela UK 18. novembra 2008
skveleeeeee musim povedat ze tie zemiaky boli vyborne, aj napriek tomu ze som ich piekla v anglicku, takze som musela hladat náhrady za kyslu a sladku smotanu, no a nasla som nieco medzi tym, take sladkokysle no ale keby mi neostali v zásobe domace klobasky zo slovenska neviem neviem ci by som sa do toho odvazila pustit, kedze maso a vsetky vyrobky z neho su tu naozaj nechutne.. ale chutnalo vsetkym tak diiiiky za recept 😀
stil 19. novembra 2008
No prave som dojedol francuzaky podla tohoto receptu, priatelke som zveril jedinu pracu a to dohliadnut, aby sa nerozvarili zemiaky, samosebou sa rozvarili 😉 ale napriek tomu vysledok bol presne, ako autor pisal na zaciatku receptu.
t.j.: ked som zral vedel som, ze mi bude asi zle, ked mi uz bolo zle, stale som zral 😉 jednoducho famozne.
Bela 18. decembra 2008
Ahoj, ja tieto francuzske zemiaky robim podla tvojho receptu uz niekolko rokov a kazdy kto ochutnal tvrdi, ze lepsie v zivote nejedol. Takze: DAKUJEM! 🙂
dunco 4. januára 2009
parada!
zemiak 24. februára 2009
Skvele 🙂 , tvoj styl sa mi paci, idem nato. Draha bude rada!
Laxius 5. marca 2009
Dobry recept 🙂 Fotky s papagajom su tiez feeest podarene 🙂 Uz mam zemiaky v trube a kedze varim prvy krat som fest zvedavi ci to po sebe aj zjem 🙂 Aby som zopovedal otazky hore, zemiaky som varil 20min od zaciatku vrenia vody a peciem na 200C… snad to nepokaslem 🙂
Veve 31. marca 2009
skvely recept a velmi chutny ! uz len papagaj mi chyba na dochutenie 🙂
Tony 1. mája 2009
Recept nie je dobrý, nakolko aj tá najlepsia klobása chutí lepsie zvlást. Vo Francúzskych zemiakoch sa v prvom rade jedná o zemiaky a teda aj o ich chut. Klobása zabije vsetky chute a zemiaky neslúzia na nic iné, nez na lacné naplnenie zalúdka. Takze ziadna klobása do Francúzskych zemiakov. Ovela chutnejsie je pridat osmazenú cibulu, nakladanú papriku (velmi jemne nakrájanú – opät kvôli chuti), dat jednu vrstvu sunky so znízeným obsahom soli a nie velmi výrazný syr. Toto vsetko pri vrstvení a na záver poliate sladkou smotanou a na niekolko minút (nie hodinu ako uvádza horeuvedený recept) do rúry. Ked zacne smotama jemne bublat je jedlo hotové!
marjana 5. júna 2009
Ahojte,tak tento recept je fakt super!Vcera som ho robila a moj muzicek si ich daval na 3-krat!Dnes som mu slubila buchty na pare tiez podla receptu Dobre jedlo.Nikdy predtym som ich nerobila,ale vobec sa neobavam,ze mi nevyjdu,cely postup je nafoteny.Prajem pekny den
bambulienkaj 5.6.2009 5. júna 2009
je to uzasny recept bol u nas manzelov priatel nevedel sa toho nabazit uchvatne dakujem recepty od teba su skvele a ten Tony co pisa kasli na to je jeden zo vsetkych co je proti jeho recept som uvarila podla neho a vobec ale vobec nemal taku uzasnu chut ako tvoj dik pekny den a tesim sa na dalsie skvele recepty
kokod 20. júla 2009
mam chut na toho papagaja na masle
zuzu 27. augusta 2009
Teda skvela webstranka! Ja zijem v Australii a ed nechcem stratit kontakt s domacou slovenskou kuchynou, hldam recepty na nete. Ale tie tvoje nemaju chybu!!! Pokracj dalej, GOOD LUCK!
FITO 17. septembra 2009
Vitajte,
receptov je spusta ale tento je celkom fajn taká klasika.
Ja som iba v začiatkoch mojej kulinárskej karieri.
Neviem presne kolko mam dať tej šlahačky a smotany. Minule sa stalo, že som dal vela a nebolo to bohvie čo. Zjedol som aj také.
xoxolúš 2. októbra 2009
Preboha, čo tam robí ten papagáj?? Chceš dostať psitakózu? A vobec, vie nadávať?
Doktor 12. decembra 2009
Moje prve skusenosti s varenim 🙂 Navaril som sebe a svojej milovanej polovicke tieto zemiaky a na prvy krat su fakt vyborne 🙂 super recept
Ladi 30. januára 2010
Pan Vesely,nemam slov,tie recepty su naozaj super.Ja by som velmi chcela pripravit tieto francuzke zemiaky,ale kto mi poradi,cim by som mohla nahradit „cabajku“????Ja viem,ze prave ta klobaska da tomu jedlu takuto vynikajucu chut,tak preto je velmi dolezita.
Lubica 30. januára 2010
Tento recept mame vytlaceny uz davno a podla neho robime zemiaky uz dlho. Je fakt najlepsi a akurat dnes ich tiez robim. 🙂
Papagajik bol tiez mily :-))
Miro Veselý 30. januára 2010
Ladi môže byť čokoľvek iné miesto nej, trebárs syr. ale už to nebude celkom to pôvodné jedlo. z hľadiska zdravej výživy by som takýto recept už dens neodporúčal.
Marek 4. februára 2010
Sry necitaml som vsetky komentare mozno to uz dakto spominal, ale zarazilo ma ze o tomto jedle hovoris ako o extremen nezdravom , ved jedine nezdrava zlozka je tam klobasa ktora sa da nahradit aj inym mesom, ved pecene zemiaky bez oleja obsahuju pomale cukri co je ok, vejce a kysla smotana, syr vela bielkovin a vitaminom b pre mozog a mnoho dalsich ,samozrejme smotana a syr nizkotucne. Staci nahradit akurat klobasu trebars sunkou a je tu perfektny pomer cukry bielkoviny tuky a vytaminy, a je to dobre jedlo aj pre chudnutie samozrejme toto nesmiete zozrat 3 klia …
madonna 3. marca 2010
idem do obchodu po suroviny,dnes budu francuzske zemiacky.Dakujem za recept.
Katka 25. marca 2010
Je to fajn recept, francuzske mam velmi rada. Akurat ze ja namiesto klobasky davam krabie tycinky. Klobasky moc nemusim.
stefan626 14. apríla 2010
Diky za recept sice mam iba 15 rokov tak som nakoniec tie francuzke zemiaky uwaryl -upiekol ozaj sa to podarilo mnam good a inac mas fajn papagaja caff.
valika 30. apríla 2010
Robíš to presne tak, ako ja ! Ale čo robia dvaja, nikdy to nie to isté.
ST 2. novembra 2010
uz sa to pece, som teda fakt zvedavy co z toho bude
Iveta Kabóková 25. novembra 2010
Dobre som sa pobavila, výborný humor aj foto 🙂
Alenka 2. februára 2011
si super kuchtík………:-))))
pistabaci 14. februára 2011
Doma sme nemali smotanu, ani slahackovu, tak sa to vraj da nahradit smotanou na varenie 250ml, a bum do toho 3 vajcia, zamiesat vidlickou, posolit. Vrstvy sme doplnili kolieskami cibule, take rozobrate kolieska. Zvykli sme prihodit aj na platky nakrajany cesnak. syr sme taky nemali, tak sme dali na pasiky nakrajany syr na tousty, ten platkovy v igelitovych sackoch. Strazili sme zemiaky (2kg) pri vareni, ale aj tak neviem kolko minut to tam bolo. Vybrali sme ich tesne pred dovarenim, v trube sa dokoncili. Truba isla na 200 stupnov s predhriatim, pieklo sa v keramickej miske a bola to mnamka uz za 45 minut, zakryte to bolo asi do 30 minut. Nabuduce si uz pozhaname vsetky veci vodpred. zemiaky sa nakoniec do misky vsetky nevosli, tak sme ich posolili, potreli olejom a v tej vyhriatej rure piekli spolu s miskou.
hhhhh 19. júla 2011
PRI TOM AKO SI POPISAL TVOJU OBEZITU A ZE SI TAKTO K NEJ PRISIEL; MA PRESLA CHUT DO JEDLA
daniela 8. septembra 2011
Som ta nasla az tu v Toronte a aj som sa dobre nasmiala na tej tvojej vtipnej a vyrecitej slovencine. Uz mi to chybalo. Excelen recipe.
Magor.77 14. novembra 2011
tak to teda idem skusit…xixixixi…dufam ze nezhorý celí byt.
štefan 27. novembra 2011
Ja ich robím ešte nezdravšie.Do smotany vmiešam 4 vajcia
GT5 28. novembra 2011
Dnes to upeciem priatelke;som zvedavi ako sa zatvari.Skvele podany recept.Len tak dalej
pajjoo 3. januára 2012
moj pekný ale zabudol si napísať teploty…tak si len typnem že 200 stupnov. 😀 páči sa mi štýl podania receptu
Marka 13. januára 2012
Varím dobre a dlho , ale fr. zemiaky nemusím kvôli vajíčkam na tvrdo.Chcela som ich však synom uvariť.Tento recept sa mi páči už len tým, ako ho popisujete. Tak ho skúsim.Verím, že bude chutiť.
Steve 22. januára 2012
Navrh na zjednodusenie:
Ja tych vrstiev robim menej: len zemiaky (surove), vajcia, klobasa, zemiaky.
struhanka, sol, korenie su samozrejme.
Pridam par lyzic vody na rychlejsie uvarenie surovych zemiakov.
Miesto oleja pouzivam vonavejsie maslo, ktoreho platky poukladam i na vrch a este posypem struhankou.
Peciem asi hodinu niekde medzi 200-220C a potom pridam na vrch 1 teglik kyslej smotany a postruhany syr a peciem odkryte dalsich 15-20 minut.
Mnam!
Steve 22. januára 2012
…a dufam, ze toho papagaja si nakoniec omylom neupiekol!
peter 7. februára 2012
Vtipné, názorné, jednoduché a s obrázkami. Zatiaľ najlepšia elektronická kuchárska kniha.
P.S.surové zemiaky sú možno trochu lepšie, celý proces upravy je už spolu s ostanými ingredienciami, chute sa premiešajú lepšie. Semtam koliesko cibule,nezaškodí, vyzdvihne chuť.
Rob 1. marca 2012
Ten papagaj je strasne zlaty! :)))
noro 7. júla 2012
dnes ich varim podla teba pretoze som az daleko na cypre a nasiel som tvoj recept na nete manzelka ktore je z filipin ich zboznuje neviem ake budu lebo klobasku ktora sa tu neda zohnat som nahradil salamov tak uvidim ale co som varil z tvojich receptov bolo velmi dobre dakujem za to ze si mozem najst slovenske jedla a pripravit ich aj tu
Lud-Milka Smile 15. októbra 2012
Dobrý deň.
Vyskúšam. Ale klobásou budem šetriť zato ten syr – hmmmmm :-)))
gurman 14. júla 2013
Stará klasika, recept ktorý poznám 30 rokov, ničím ma neoslovil, ak mate záujem pozrite si moje recepty, kto nie je kreatívny nemá v kuchyni čo robiť
Gurman
Bob 11. decembra 2015
That’s definitely pibsosle. There are many variations on every Slovak recipe. It seems to me that every village made things differently. Most of these dishes probably originated by folks trying out different combinations of stuff that was left in their pantry. If you had bacon, you threw it in. Dried mushrooms, why not? Soups are definitely an important part of Slovak cuisine. They are a good way to make yourself feel full with less meat, and are also a good way to use up foods you would otherwise throw out. But because of all this, you also end up with so many different variations. In one of the cookbooks I use, there are over 100 soup recipes. Many of them are quite similar to each other. For instance, their potato soup and mushroom soup recipes are the same, except that one has more potatoes and the other has more mushrooms.
Jozef 12. januára 2016
Najstúpidnejšie komentáre, snažiace sa vytvoriť zábavnú atmosféru pri varení.
Výsledok?
Opustenie tohoto webu a vyhľadanie reálneho receptu, podľa ktorého sa dá nielen variť, ale výsledok sa dá aj zjesť.
Gina 11. januára 2017
Zachvaty smiechu neprestavaju, vraj postup: Vrstva zemiakov, posoliť, korenie, parmezán, odohnať, vajíčka, klobáska a tak dokola, až kým sa vám neminú zásoby.
Varit s tymi papagajmi musi byt naozaj zabavne.
Roza 16. februára 2017
Zasmiala som sa. Aj paskuda sa mi páči. Možno aj kvôli tomu som si vybrala práve tento postup a ingrediencie.
Pepi 5. decembra 2017
Hladala som recept na rosti a nasla som kopec zabavy 🙂 chichocem sa tu nad papuchmi 🙂 toto bude moja oblebena stranka 🙂