Bryndzové halušky
Toto je recept na bryndzové halušky tak, ako majú byť. Halušky s bryndzou sú chutné jedlo ale nepatrí ku zdravým jedlám. Preto tento recept na bryndzové halušky považujte skôr za podmienečný. Neodporúčam, aby ste toto jedlo jedli často. Inak priberiete.
Keďže ideme použiť mixér, bude výhodné na úvod odpratať z kuchyne papagáje, či iné zvieratá. V prípade papúcha som zvolil kúpeľ. Osviežujúca sprcha ho zabaví…
…a kým bude schnúť…
…nebude nám nahliadať cez plece, čo by kde ukradol.
Spravíme také bryndzové halušky, aké nekúpite ani v reštauráciách v Liptovskom Mikuláši. Bol som vo viacerých. Toto typické liptovské jedlo si musíte spraviť sami. Recept na halušky s bryndzou je pomerne jednoduchý a verím, že už na prvý pokus sa vám asi podarí.
Bryndzové halušky sú jedlo, ktoré je najlepšie tesne po pripravení. Vtedy sú šťavnaté. Akonáhle vychladnú, začnú meniť svoje vlastnosti. Za pár hodín sa zmenia na hustú kašu, kde halušky a bryndza sa už od seba neoddeľujú. Práve takéto halušky zvyčajne dostanete v reštauráciách. Prihrievané. Nie sú zlé, ale nedá sa to porovnať s čerstvými bryndzovými haluškami. Tak poďme variť.
Očistite zemiaky, asi tak kilo.
Správne by ste zemiaky mali narajbať na strúhadle. Ak to spravíte, halušky budú lepšie, pretože v nich zostanú zo zemiakov také akoby drapľavé kúsky. Rajbanie zemiakov je však dosť otravná časť práce a tak mestský človek zvolí mixér. Viem, na salaši na liptove sa asi taký postup pri príprave bryndzových halušiek nepoužíva, ale nám to nevadí. Dal som vám recept na originálne aj pohodlné riešenie.
Ak už zemiaky „strúhate“ na mixéri, nespravte z nich úplne hladkú hmotu. Keď vidíte, že sú rozmixované, nechajte, nech v nich je tu a tam väčšíé kúsok.
Nastrúhané, alebo rozmixované zemiaky dajte do hrnca a nasypte na ne polohrubú múku. Množstvo treba odhadnúť podľa toho, ako sa cesto bude správať. Nasypte múky, trocha zamiešajte.
Múka tam ide najmä ako spojivo. Bryndzové halušky nesmú byť veľmi tvrdé a muka by to spôsobila. Stačí, ak halušky držia pohromade. Keby ste jej dali priveľa, zanikla by chuť zemiakov. Ak zemiaky pustili viac vody, pôjde do toho viac múky. Počas miešania to posoľte, asi lyžičku soli.
V druhom hrnci dajte zovrieť vodu, tú posoľte tiež. Pokojne zo dve lyžičky soli. Keď voda začne čulo bublať, môžete do nej začať sádzať halušky.
Nad hrniec umiestnite takú dierkovanú plechovú hlúposť. Keď na ňu kydnete cesto, cez dierky budú do vody kvapkať kúsky cesta a tak vzniknú vaše halušky. Proces môžete posmeľovať varechou.
Správna gazdiná halušky do vody sádže tak, že na lopárik kydne cesta a nožíkom z neho vydeľuje do hrnca malé kúsky. Tak sa to má robiť. Chce to však prax a značnú dávku trpezlivosti.
Halušky počas sádzania vriacu vodu trocha ochladia, ale tá zas rýchlo začne vrieť. Po čľupnutí do vody sa haluška najskôr skryje na dno. Po čase sama vypláva na povrch. Vtedy je uvarená. Keď teda vaše halušky plávajú hore, vyberte ich z hrnca cedníkom. Opláchnite ich studenou vodou a dajte do druhého hrnca. Medzitým začne voda vrieť a môžete robiť ďalšiu várku halušiek.
Teraz vyberte slaninku. Tento akt privábi pozornosť všetkých členov domácnosti. Malý papúch vytreští oči z bezpečnej vzdialenosti na okne.
Veľký papúch už vyschol a na dverách sa rozhoduje, či skočí do žeravého pekáča so slaninkou, alebo do hrnca s vriacimi haluškami.
A to najdôležitejšie ešte papúchy nevedia. Bude bryndza. V nej by sa váľali.
Dosť romantiky! Na pekáči opražíme niečo slaninky.
Proces môžete urýchliť, ak začnete na troche oleja. Potom, ako dostane príťažlivú farbu ste hotoví.
V hrnci s haluškami zamiešajte veľa bryndze. V tejto chvíli sa zo surovín stávajú pravé halušky s bryndzou. Pozor, halušky musia byť horúce. Ak s tým stravníci súhlasia, hneď primiešajte aj slaninku a nalejte z nej aj všetek tuk. Výživári nech sa radšej nedívajú, pretože už bryndzové halušky sú dosť energeticky náročné. Lievať do toho ešte olej… No ďakujem! Ale tá chuť. Slaninky však môžete pridať až na tanier, aj s tukom.
A takto vyzerajú čerstvé bryndzové halušky. Recept máte, skúste si to. Sú fakt skvelé! Viem, vznikne tak energeticky náročné jedlo, ale práve také to má byť. Doprajte si veľký tanier bryndzových halušiek a potom hajdy – na pole!
ikik 22. februára 2011
….bohovsky som pri citani vyhladol….. 🙂
dada 25. septembra 2011
MNAM…..IDEM VARIT…. PAPAGAJ JE KRASNUCKY…..
tutty tato 19. novembra 2011
chystám sa tiež na ne…prvý raz…len nemám papagája :-)….hádam sa podaria aj bez neho…
mk 16. februára 2012
halusky zo zemiakoveho cesta sa nepreplachuju vodou, inak okej, divim sa ako Vy mozete propagovat chudnutie s takto kalorickymi receptami 🙂
Slecna 3. marca 2012
Zdravim, zajtra ich idem spravit,som v Nemecku a chcem im ich spravit..a pokazim nieco ak dam do cesta aj vajce? V niektorych recepturach je..
admin 3. marca 2012
Slecna asi nie. Ale ak máte všetko ostatné čo treba, tak vajce netreba. S vajcom to bude mať trocha inú chuť.
dobko 6. mája 2012
daju sa pripravit aj ked je v kuchyni sova
Luuu 10. mája 2012
nebudete verit, ale daju sa pripravit aj ked mate v kuchyni netopiera, toho ani netrapia, takze nezavadzia a pokojne drieme 🙂
Sokolik 19. júna 2012
nie, daju sa spravit iba s papagajom alebo so stádom bizonov:D
Dari 7. augusta 2012
neskutocne vtipny muz tento pan kuchar.dakujem za recept, ale este viac za zasmiatie!!!!
Ria 9. augusta 2012
Ahoj Miro,som prvýkrát na tvojej stránke-som trochu staršia,ako ty-dovolím si tykať-ak sa nenahneváš…moc dobrá stránka,vidno,že kuchárčina je pre teba hobby…a čo robí tvoja manželka,keď ty tak dobre varíš?Ale vyrastala som za socializmu a maku bolo habadej…a dobrého-dokonca sme chodili na brigády na jeho zber namiesto práce-bolo veselo.
Prajem všetko dobré.
MD 15. augusta 2012
Juuuj,halušky sú dobré…ale sú lepšie,keď polovičku opláchneš a polovičku nie.Halušky potrebujú troška toho vývaru a potom nie sú také suché.Nakoniec skús pridať ešte trocha kyslej smotany a slaninku a až potom to bude pravá slovenská špecialitka.Vajíčko nie…budú tvrdé. Dobrú chuť.
Monika 22. augusta 2012
Ďakujem za recept, aj za komentáre tiež som nevedela či tam mám dať vajíčko ale asi zvolím variant bez vajíčka 🙂 tak ešte raz ďakujem 🙂 Držte mi palce 😉
pan Lopuch 23. augusta 2012
ty brdo, to kde varis? v severnom rusku? sudiac podla mixera, a podla riadov, a inych kuchynsklych pomocok, tak od teba sa asi naje akurat tak ten vtak
Rado 19. septembra 2012
Dalsi uspesny recept – dakujem… 🙂 Halusky som uz, samozrejme, robil mnohokrat, ale pri kazdom jedle si potrebujem pozriet recept, aby som cosi nezabudol… :o)
Velmi sa mi paci aj lahkost stylu pisania receptov, spolu s vedlajsou dejovou liniou – o papagajoch… 🙂
Vanda 21. septembra 2012
Ďakuejm krásne za recept.. Posťahovala som si papagájové fotečky,bude na pracovnej obrazovke 🙂
vlado 23. septembra 2012
keď je už reč o tých haluškách vajce tam kľudne dajte nič nepokazíte, moja svokra zase dáva časť múky polohrubej a hladkej, ale ja to robím len z hladkej a ten kto si nevie upražiť slaninku zároveň s hádzaním halušiek tak ten nie je kuchár ale amatér. a keď už preplachujem halušky nechám si aj tej vody aby halušky neboli suché. A kto má rád tak môže k bryndzi dať ešte sirokrém uvidíte aké to bude. Recept z kila zemiakov veď to je pre 10 ľudí.pre dvoch stačia 2 zemiaky po Liptovsky švábka. Najlepšie sú teplé nie prihriate v mikrovlnke potom sa bryndza mení na syr a je to suché pretože všetká voda sa vyparila. Moja stará mama ešte predtým ako začala hádzať halušky nakrájala aj na drobno zemiak alebo dva na kocky a dala variť to do predu a potom keď sa dovárali začala hádzať halušky. Skúste uvidíte.
dudo 30. septembra 2012
Ñevies varit halusky ako vidim, musis sa naucit od babiciek.
Ik 6. novembra 2012
AKo nahrada halusiek postaci…
MMP 27. apríla 2013
Zakeckany plynovy sporak posobi na Vasich fotkach negustiozne…skuste pred fotenim poupratovat aspon ten kusok, ktory sa chystate odfotit a zverejnit na net.
K receptu: nejaky navod, ako vykuchtit doma nieco bryndze podobne?
Haluska2000 4. mája 2013
Komentár zbytocne rozvlácny, prílis vela soli (bryndza je slaná!!!).
Neviem, co tam hladá ten sprostý vták – z neho robís oskvarky?
Nezabudni ho predtým odrat!
Pouzívas slaninu, alebo slaninku? Co je to?
Stefan 20. augusta 2013
Neviem, ale my robíme 20 rokov halušky bez slaniny, dochutené smotanou a nevidím dôvod preco by taketo jedlo nemalo byt zdrave… Čo všetci máte s tou „slaninkou“ a slintáte po nej, nerozumiem… k halučkám sme vyskúšali aj čerstvú cibuľku, alebo paradajku, alebo nadrobno pokrájanú kapustu… slanina nie je zdaleka tá najlepsia pochutka v modernej kuchyni, Zobudte sa už …
Miro Veselý 20. augusta 2013
Stefan slanina, smotana, maslo… Plne súhlasím, že s chuťou to robí naozaj zázraky. Žiaľ, zdá sa, že chuť je len jednou z vlastností jedla. Inou vlastnosťou je výživná hodnota (aké živiny do tela a či sú užitočné). Tam je to už o niečo horšie, pretože také bryndzové halušky dodajú veľa energie a menej živín. Čo o to, ak sa niekedy v minulosti šlo robiť na celý deň na pole, tak také jedlo je možno v pohode. Ale dnes tak veľké množstvo tuku zvyčajne telo nemá ako spotrebovať.
Lenka 21. novembra 2013
Krasny papagaj, chystam sa robit halusky a tiez mame takuto malu zlobu doma a som sa pri citani dobre zasmiala, lebo vy rozhodne viete, ako to je nieco robit so zvedavym papgajom na pleci 😀
Eva 22. novembra 2013
Bryndza údajne znižuje cholesterol. Tak predsa niečo pozitívne. Bryndzové halušky však chutia najviac Slovákom. Iné národy, až keď im prídu po čase na chuť. Neviem prečo, ale im obyčajne na prvý krát nechutia.
miare 27. novembra 2013
je problém s bryndzou, liptovskú som považovala za najlepšiu, no po zásahu EU k nám chodí nechutná a sama soľ, tak ju nekupujem a hľadám náhradu. Dnes so si kúpila zmesnú bryndzu Kochanovskú, dúfam, že bude s haluškami a slaninkou chutná
pavuk 2. mája 2014
to nie sú halušky ale grc
VF 15. októbra 2014
mixér namiesto strúhania
sitko namiesto lopára
cesto vyzerajúce ako lepidlo na tapety
a napokon šporhelt sťaby osratý
robia vo Vašom recepte z vynikajúcej slovenskej špeciality odpudzujúci grc
a tomu ftákovi tiež nedokážem porozumieť
vilo 28. júla 2016
Zdravim.
Najprv koment k diskuterom…cuduje sa ,ake stare riady a aky stary mixer…
No to je ale vysledok kvality,produkovanej za komancov,glazura na hrncoch drzi,neni toxicka a pod..a ten mixer? Uzasne retro a zase kvalita,prezije dalsie generacie china mixerov.Kludne by som ho kupil..
Okyckany sporak,no co uz,aspon sa pan nepretvaruje a kycky su tak max po tyzdennom vareni.Ja by som kludne jedol u pana,akurat nemam rad poletujuce vtactvo v kuchyni,kde sa vari .
Halusky ,ziadna veda.Ja som dnes mal polohrubu muku, tak 50/50 som dosypal hladku a jedno vajce,nepremyvam halusky,ale necham kapanek vyvaru z nich.
Mal som malo bryndze,fukol som tam rozkrajanu mozzarelu a uplne v pohode,vyjedam cely den..
Halusky sme varili aj vegos,namiesto slaniny maslo a vela kôpru,znamenite..
Ale aj so surovou domacou kyslou kapustou a slaninka…parada.
Tak ak funguje stranka,dik za zasmiatie.
Dušan 27. novembra 2016
Výborne.Je to skutočne autentický recept na liptovské bryndzové halušky.Mám len dve pripomienky.Halušky sa nikdy nepremývajú v studenej vode a ten olej nechajme radšej na rezne a nekazme vyškvarenú slaninku.Ale inak perfektne.Ďakujem.
Martin 6. januára 2017
Dal som si tú námahu a pozrel som si komenty… Normálne, keď sa mi nejaký recept nepáči, zavriem ho a neriešim. Ozaj by som si nevšimol „zakydaný“ sporák a ftáka by som neriešil… Ja mám pri varení za chrbtom zas vždy svojho psa… 😀 Inak Ako tu niektorý uvádzajú hodnotenie ako „grc“ a podobné, to musia písať šéfkuchári… 😀 Podľa mňa v pohode recept a písaný s dávkou humoru, lebo pán varí s radosťou a baví ho to. Ja halušky nepreplachujem, ale je to na každom…
Lucky 20. januára 2017
Ti, co tu pisu o zakydanom sporaku, asi zavidia, ze niekto vie varit a ze naozaj vari a nekupuje si polotovary ci salaty…
Majka 14. apríla 2019
Tak ďalší recept, ktorý vyzerá úúúúžasne. A zas sa nedá vytlačiť !!!!!! Hrôza. Keďže sa mi pri takomto dlhom recepte nechce stále pobehovať z kuchyne cez tú moju chodbu, veľkú obývačku do kancelárie kde je monitor s vyobrazeným receptom a späť, musím tento siahodlhý recept si prepísať. Prepisovanie zrejme bude dlhšie trvať ako samotné varenie. A to len preto, že tento fantastický recept sa zas a opäť nedá vytlačiť !!!! Ale vyzerá tak, že námaha prepisovania bude stáť za to !. Zatiaľ som ich robila len z kúpených práškových halušiek. Teším sa na varenie. Potom dám vedieť, ako chutili. Budem mať aj degustátorov.
Terka 16. novembra 2019
Dobre sa to cita vynikajuce