web dobre-jedlo.sk píše Miro Veselý. Pozrite si aj:

Bravčová pečeň na ničom, s ničím

Máte chuť na rýchle a lacné teplé jedlo? Potom je tu možnosť spraviť si bravčovú pečeň na kvapke olivového oleja. Chutné, rýchle a predovšetkým energeticky zvládnuteľné.

Pri tomto jedle netreba veľa rečí. Či jesť, alebo nejesť vnútornosti, na tom sa nikdy nedohodneme. Jogíni a iní proti vnútornostiam naladení ľudia budú kategoricky proti. Z času na čas si však dať pečienku snáď až tak veľmi neublíži.

Človek je zvláštny tvor. Ak sa chce v pokoji s niekým pozhovárať, zájde do prefajčenej kaviarne, kde reve rádio ohlupujúce nezmysly a rozhovor môže začať. Nakoniec sa šaty hodia do práčky (smrdia, ako tchor) a pľúca sa ignorujú.

Práve cestou z takej kaviarne mi – hádam aj účinkom výfukov áut, čo tu každý deň stoja v zápche – napadlo, spraviť si bravčovú pečienku. Na pozadí vdychovaných toxínov mi pripadlo prirodzené, že organizmus sa dožaduje jedov aj cez tráviaci systém. Asi preto, že už dávno som nedolial do organizmu kyselinu fosforečnú, čiže kolu.

Aj preto hneď po príchode od mäsiara s počuteľným čľapnutím dopadlo asi pol kila kúskov pečienky na žeravú panvicu, posmelenú k pečeniu lyžicou olivového oleja.

Po niekoľkých minútach bola pečienka riadne opečená zo všetkých strán. Ešte zakryť pokrievku a trocha tepelne ponamáhať.

Kúsky boli tak dobré, že som si na fotografovanie spomenul až keď už bolo skoro neskoro.

Kto to vydržíte – neposoľte si pečienku. Soliť treba čo možno najmenej. Až v prípade, že vám to fakt vôbec nechutí, prisoľte, ale striedmo.

Prasačia pečienka má energetickú hodnotu asi 550 kJ na 100 gramov a to je príjemné číslo. Ak si nedáte prílohu, môžete zmárniť aj štvrť kila a stále to bude obed nielen sýty, ale aj chutný. Nezabudnite ho ukončiť zeleninou, asi tak 100 gramov niečoho nezaujímavého, ako mrkva, alebo zeler. Verte, že na olovrant budete špekulovať, či vlastne chcete jesť, pretože budete stále príjemne sýti. To sú chvíle, kedy človeka redukčná diéta skoro až baví. 🙂

Páčil sa vám tento článok? Ohodnoťe ho, prosím.
Bravčová pečeň na ničom, s ničím
4 (80%) 1 vote
KapustnicaKaporFrancúzske zemiaky

5× koment k článku Bravčová pečeň na ničom, s ničím

  1. zdravim

    pecienku mam velmi rada. radsej ju robim na cibulke, ale ani takato nie je zla, pretoze ma menej kalorii.
    vdaka za dobry tip.

  2. Podľa mňa pečeň bez je ako žena bez muža. Preto na rozpálený tuk najprv na veľmi krátko dám cibuľu len osmahnúť a za stáleho miešania pridám červenú papriku a ihneď pečeň. Všetko za 3-4 min. Jeden kúsok na skúšku rozlomím a ak už nie je krvavá, tak je hotová. Posolím už mimo sporáka. Ak je pečeň (bravčová či odblanená hovädzia) tvrdá, znamená to, že boli na panvici pridlho. Potom už pomôže len pridať vodu a dusiť pokiaľ nezmäkne. Ale to už nie je restovaná, ale dusená.

  3. Vy mate pokrrievku na tu panvicu, co je na obrazku? Mam pocit, ze mam taku istu, ale nemam od nej pokrievku.
    Je nutne to trochu tepelne ponamahat?

Napíšte komentár

Tento web prevádzkuje © Miro Veselý.
Kontakt: mv@mix.sk | miro-vesely.sk | facebook | google+ instagram | twitter