Bravčo – knedľo – kapusto

Ako zabiť nedeľu a skrátiť si život?

Upiecť mäso "riadne" a "správne" je veľký kumšt a tento kumšt ovláda výhradne naša matka, babka, regionálna gazdiná, skrátka naša osvedčená kuchárka (ďalej NOK). S touto tézou som do minulonedeľného rána bez výhrad súhlasil. Dostal som však na krk hladné krky celej rodiny, ktoré vrátane NOK svorne škrabkali maľovku zo stien bytu. Skúsil som upiecť neautorizované vepřoknedlozelo. Pakliže si taky necháte líbit porci skvělého vepřo-knedlo-zela, nie je nič jednoduchšie, než kúpiť zo 2 kilá krkovičky, kapustu, múku, korenie, droždie a ostatné suroviny a pustiť sa do práce. Zvládnete to.

Príprava je totiž jednoduchá, jediné, čím sa nedá šetriť, je čas. Vyhraďte si na túto činnosť 3 až 5 hodín, ktoré zabijete pri rozpálenej rúre. A poriadne si na to privstaňte, o ôsmej ráno sa už musíte čulo krútiť v kuchyni, inak bude obed až na olovrant.

Sobota ráno

Doneste krkovičku a trochu ju umyte vodou. Nielen z hygienických dôvodov (nikto vás predsa nekontroluje, keďže všetci škrabkajú), je dobré, keď je mokrá.

Spravte do nej niekoľko bodnorezných rán. Do dierok najskôr vopchajte prst, aby sa dobre roztiahla. Nasypte do nich trochu korenia so soľou a napokon vtlačte kúsok cesnaku. Trebárs pol mesiačika.

Recepty na varenie

Korenie je problém. Uhádnuť správne pomery je umenie, preto našinec, inZitný kuchár, siaha po spoľahlivej alternatíve – kúpi si hotovú zmes korenia na pečené mäso. Skúsení znalci sa síce budú uškŕňať, ale nech. Náš výsledok bude výborný.

Recepty na varenie

Korenie postupne roztľapkajte po celom kuse mäsa. Na zhruba trojkilový kus mäsa padne jedno celé balenie. Aj keď toto výborné korenie už obsahuje aj soľ, mäso radšej aj trochu posoľte. Na trojkilový kus miňte tak za dve čajové lyžičky soli.

Recepty na varenie

Mäso zabaľte do igelitového vrecka a do chladničky s ním. Niekam do stredu.

Odporúčam použiť mikroténové vrecko. Ak máte len malé vrecúška, použite ich viac, nie že to proste kopnete do igelitového vreca. Niektoré druhy umelých hmôt totiž zapáchajú a nie sú určené na potraviny.

Nedeľa ráno

Vytiahnite mäso z chladničky a vyzlečte z vreciek. Uložte na pekáč.

Recepty na varenie

Môžete ešte pridať rascu a trochu majoránky na mäso aj podeň. Prilejte vody, podľa veľkosti pekáča aj vyše pol litra. Voda časom vyvrie a zostane z nej len výborná šťava.

Šťava je najdôležitejšia, je to pointa, cieľ, za ktorý všetko to trápenie stojí. Urobte jej toľko, aby sa každému ušlo na knedle poctivé množstvo.

Nebojte sa dať do vody celú čajovú lyžičku soli. Slaná šťava môže byť redšia a bude jej teda dostatok. Mäso zakryte alobalom na prvú hodinku pečenia. Neskôr ho odokryjete.

A do rúry s tým. Orientačne rátajte s celkovým časom niečo vyše hodiny na každé kilo mäsa.

Vzápätí

Teraz nastala voľná chvíľa na prípravu kapusty. Kúpte jednu, zhruba dvojkilovú.

Recepty na varenie

Nakrájajte kapustu na drobné kúsky.

Na oleji pražte veľkú cibuľu, kým nezačne dostávať farbu. Pridajte za lyžičku rasce.

Za stáleho miešania dosýpajte na kúsky pokrájanú kapustu.

Recepty na varenie

Do toho prihoďte asi tak jeden a pol kávovej lyžičky soli, aby kapusta pustila trochu šťavy. Môžete priliať aj trochu vody, aby to nepriháralo. Stále miešajte.

Recepty na varenie

Po niekoľkých minútach miešania a dusenia pridajte kryštálový cukor a mleté čierne korenie. Cukru dajte zo tri kávové lyžičky, korenia menej. Stačí na špičku noža. Dolejte zhruba zo dve deci vody. Duste, kým nezmäknú najtvrdšie časti kapusty, väčšinou niečo cez pol hodinu. Netreba miešať stále, stačí občas. Pred odstavením ochutnajte, či je to vydarené, aby ste prípadne ešte doplnili podľa potreby cukor, soľ, rascu, alebo korenie. Chutí? Odstavte hotovú kapustu z pece a nechajte prikrytú.

Potom

Kým sa mäso prikryté alobalom stále potichu pečie, spravte knedľu. Výborný recept na knedľu nájdete aj na tomto webe. Všetky hodnoty hneď na úvod zoštvornásobte a budete mať knedlí ako pre menšiu kasáreň.

Recepty na varenie

Ak máte aj vy len také malé hrnce ako ja, nemusíte nutne dodržať knedľovitý tvar – spravte niečo podobné ako bochník chleba. Lepšie využijete priestor.

Potom

V čase, keď vám už knedle chladnú na tanierikoch, môžete z mäsa strhnúť rúšku tajomstva. Vyberte pekáč z rúry. Poriadne popolievajte mäso šťavou. Šťavu a kúsok mäska s knedľou môžu zvedavci hneď – ako betatest – ochutnať.

Odkryté mäso pečte ďalšiu hodinu. Zo dva razy za ten čas popolievajte mäso šťavou a kontrolujte, či sa neodparuje rýchlejšie než treba. Ak treba, dolejte vody.

Recepty na varenie

Mäso je hotové. Varenie a pečenie ukončené. Máte toho dosť a zaprisaháte sa, že bude lepšie pečené mäso zveriť odteraz vždy len do zlatých a spoľahlivých rúk NOK, lebo je oveľa pohodlnejšie prísť k hotovému. Navyše spúšť, ktorá po takejto dlhodobej expozícii kuchyne vznikne, je nevídaná.

Je čas zvolať brigádnikov na hostinu.

Recepty na varenie

Po poriadnom obede by dobre padla hodinka až štyri výživného spánku, ale, našťastie, omietka nepočká.

Komentáre k článku: Bravčo – knedľo – kapusto

  1. Eva 9. februára 2008

    Kyslá kapustička je tiež k tomu neodolateľná…

  2. Peto 20. februára 2008

    noooo..akurát idem na to…tak držte palce-}}

  3. maja 23. februára 2009

    no ta knedla vypada uplne neodolatlene :D:D:D:D:D:D ale isto je chutnucka 😀

  4. Gabika 4. októbra 2010

    Ja dávam nakrájanú cibuľu a cesnak k mäsu ked pečiem a je to veľmi chutné aj ma knedle so štavou a deti majú radšej kyslú kapustu dusenú, inak je to mňam papanička

  5. Gabika 4. októbra 2010

    prajem veľa úspechov vo vašom kuchtení a verím , že nám ešte napíšete veľa receptov , kde sa naučíme všelico, ved sa učíme celý život

  6. danas001 7. novembra 2010

    Nie som zastánca prefabrikátov a polotovarov, to korenie je dosť zlý nápad..No a tá voda v kapuste je tiež zbytočná. Nemalo by sa to podlievať vodou, zbytočne sa znehodnocuje chuť a konzistencia, nesmie sa to variť, len dusiť vo vlastnej šťave. Ak to tak niekto nevie, poradím kapustu nakrájať a nasoliť dve-tri hodiny pred varením, pustí dostatok šťavy na to, aby sme ju nemuseli zabíjať vodou. Ešte by som hodil zo päť neolúpaných strúčikov cesnaku povedľa mäska, majoránky by som dal oveľa viac, ale v podstate nie zlý recept, odstrániť nedostatky a časom sa to poddá 🙂 Nemyslím si, že by sa nedalo variť bez umelých a neprírodných vecí 😉

  7. edita 1. júna 2011

    nemala som prist na tuto stranku teraz mam taku chut na tie knedle a vseobecne som dostala hlad pri citani o tych receptoch a nemozem nic si dat pod zub …idem k zubarovi …zajtra sa do toho pustim a najvacsi hrniec pouzijem….

  8. janek 29. októbra 2011

    mno začínam varit a už teraz to vyzerá a vonia ako nebíčko v papuľke

  9. atizs 18. augusta 2012

    Ďakujem za nápad 🙂

  10. MonikaKN 18. januára 2015

    Chlebik je uzasny, i ked sme ocot pridali uz do vymieseneho bochnika (zabudli sme nan). Dali sme 3/4 kg celozrnnej spaldovej muky a asi stvrt kila polohrubej psenicnej. Piekli sme na 220 stupnov asi hodinu. Dakujeme za super recepot, ideme skusat aj ine kombinacie muky !!!

Pridajte komentár:

Napíšte váš komentár k článku...

Vyplňte ešte: